Britanski ambasador na Kosovu kaže da je povratak Džabira Žarkua kao slobodnog čoveka sramotno

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa engleskog; sinoćno izdanje)

Britanski ambasador na Kosovu, Rori Okonel (Ruairi O’Connell), kaže da je povratak bivšeg gradonačelnika Kačanika Džabira Žarkua (Xhabir Zharku) kao slobodnog čoveka na Kosovo sramotan čin. Žarku je osuđen na tri godine zatvora zbog iznuda i nezakonitog posedovanja oružja, ali je pobegao sa Kosova i izbegavao pravdu.

Okonel kaže da je povratak Žarkua na Kosovo kao slobodnog čoveka sramotno.

„Ali stvarna sramota je to što u ovih šest godina od kada mu je bilo dozvoljeno da izbegne pravdu, ništa nije učinjeno kako bi se drugi kriminalni političari zaustavili da rade istu stvar. Ne vidim razlog za zakonsku odredbu kojom se kriminalcima dozvoljava da napuste zemlju i žive u inostranstvu umesto da služe kaznu zatvora. Nadam se da će se reformama pravosuđa od strane vlade ta praznina zatvoriti  i tako dati podrška onim  policajcima i tužiocima koji su ozbiljni da se bore protiv organizovanog kriminala,“ poručio je Okonel preko Fejsbuka. On je rekao da Velika Britanija treba Kosovu da bude ozbiljan partner u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Žarku je u Švedsku pobegao i izbegao pravdu nakon što je Vrhovni sud 2012. godine potvrdio svoju kaznu. Prošle nedelje se vratio kući kao slobodan čovek nakon isteka roka za ograničenje.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.