Sportska hala – CIP procenjuje da li će se nastaviti gradnja na postojećoj konstrukciji

Skelet zgrade u borovoj šumici iznad grada i pored gradske crkve, danas je ruglo za brojne šetače koji svakodnevno tuda prolaze; napu[teno gradilište nije obezbeđeno, a česti su prizori mladih i dece koji se pentraju po visokoj betonskoj konstrukciji nedovršene hale sportova. Opština je spremna da uzme učešće za nastavak izgradnje započetog sportskog objekta. Novo rukovodstvo Sportskog centra zatražilo je od Ministarstva za sport i Kancelarije za Kosovo i Metohiju 80.000.000 dinara, koliko im je potrebno za nastavak izgradnje hale sportova.

Građani Kosovske Mitrovice se svakodnevno susreću sa brojnim infrastrukturnim problemima i nedostatkom prostora, od kojih je jedan i nedostatak sportske hale.

Sportisti i građani  na svoju sportsku halu čekaju punih devet godina, uprkos brojnoj i raznovrsnoj sportskoj zajednici.

Izgradnja hale sportova započeta je u vreme vlade Vojislava Koštunice 2005. godine. Izvođač radova bila je privatna firma ˝MBA Miljković˝, u saradnji sa JP ˝Sportski centar˝ – Kosovska Mitrovica. Za tri godine završeno je oko 30% objekta, što se odnosilo na skelet objekta, a zajedno sa odlaskom tadašnje vlasti, stalo se i sa gradnjom.

Skelet zgrade u borovoj šumici iznad grada i pored gradske crkve, danas je ruglo za brojne šetače koji svakodnevno tuda prolaze. Delovi ovog objekta se nalaze u delu grada koji je decenijama unazad spomen područje, a danas, uz nezavršenu seminariju, koja se nalazi tik uz skelet sportske hale, pre podseća na groblje nezavršenih građevina.

Šest zaposlenih pri Sportskom centru, koji svoje radno vreme, umesto u hali sportova, ili sportskom centru, provode u zgradi opštine, u potpunosti su oslonjeni na opštinu, srpsko ministarstvo sporta i Kancelariju za KiM. Novi vršilac dužnosti direktora JP ¨Sportskog centra˝, Miloš Denović, kaže da ga je predsednik privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić, obavestio da je opština spremna da uzme učešće za nastavak izgradnje započetog sportskog objekta i da će iz svog budžeta obezbediti određena sredstva. On, međutim, nije znao da kaže o kojoj sumi sredstava se radi, dodavši da su investicije potrebne za završetak hale znatno veće od onog što opština može da da.

Novo rukovodstvo Sportskog centra zatražilo je i od Ministarstva za sport i Kancelarije za Kosovo i Metohiju 80.000.000 dinara, koliko im je potrebno za nastavak izgradnje hale sportova i sa ovih adresa još uvek očekuju odgovor. U fazi očekivanja nastavka radova, prvi korak biće izlazak CIP-a na gradilište kako bi se zvanično procenilo trenutno stanje ovog napuštenog gradilišta. 

„Očekuje se izlazak CIP-a na teren radi njihove stručne procene trenutnog stanja na terenu. CIP će utvrditi: kolike su dimenzije hale, da li će se nastaviti gradnja na postojećoj konstrukciji, kvalitet dosadašnjih radova i ostale tehničke pojedinosti koje su od izuzetnog značaja za sam nastavak gradnje,“ rekao je za KoSSev Denović.

Ovaj objekat, međutim, ne samo što nije završen, već nije ni obezbeđen, a česti su prizori mladih i dece koji se penju po visokoj betonskoj konstrukciji gradilišta.

Ko je zadužen za obezbeđenje započete građevine, pitali smo Denovića.

"Postoje tehnička, a postoje i suštinska pitanja. Taj objekat će ostati gde jeste, ako se ne preduzmu koraci u pravcu njegove izgradnje. Mi ne možemo danonoćno dežurati. Mi nemamo kapacitete da u svojoj režiji čuvamo objekat. Ipak mislim da je to nadležnost lokalne KPS policije koja mora usmeriti pažnju. Moramo se fokusirati na suštinska pitanja, a to pitanje je izgradnja hale," odgovorio je novi direktor JP "Sportski centar" – Kosovska Mitrovica. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.