CIK: Srbima garantovano 10 mesta, mogu da osvoje i više

Izvor: RTK2-Radio Kosovo 2 (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Srpska zajednica na Kosovu će na predstojećim parlamentarnim izborima biti u mogućnosti da glasovima osvoji više od deset garantovanih mesta u Skupštini Kosova, potvrdio je u intervjuu za Radio Kosovo 2 član Centralne izborne komisije Bajram Ljatifi.

Radio Kosovo 2: Gospodine Ljatifi, ponovo se javljaju nedoumice oko garantovanih odnosno rezervisanih mjesta. Saopšteno je da je CIK formirao posebnu komisiju a koja će se baviti ovim pitanjem.Možete li nam pojasniti, šta će se u predstojećem mandatu promijeniti što se tiče poslaničkih mjesta za nevećinske zajednice?
 
Bajram Ljatifi: Mislim da se u posljednje vrijeme se nepotrebno digla prašina kod političara kako kod većinske tako I kod manjinske zajednice oko pravljenja razlike između rezervisanih mjesta, koji su važili do sada, i garantovanih mjesta za poslanike u Parlamentu Republike Kosova koje se odnose za političke subjekte nevećinske zajednice.Razlika je u modusa obračunu mandata. Modus ili formula za obračun mandata je ista. Jedina je razlika u količniku glasova koji je neophodan za rezervisana mjesta i koji je potreban za garantovana mjesta. Imamo definiciju garantovanih mjesta u članu 64 Ustava Kosova gđe se kaže da, ukoliko se dogodi da je broj glasova određene zajednice manji u odnosu na broj zahtjevanih glasova za garantovana mjesta, zajendica će ostariti pravo na garantovana mjesta. Na primjer, u slučaju bošnjačke zajednice koja ima tri garantovana mjesta osvoji manje glasova za jedno garantovano mjesto, dobiće tri garantovana mjesta. Ukoliko osvoji broj glasova za dva mjesta, dobija tri. Ukoliko osvoji količnik glasova za tri garantovana mjesta , osvojiće tri garanotvana mjesta.Ali, da bi bošnjačka zajendica ostvarila pravo na osvojeni mandat glasovima, ona mora da ima količnik glasova koji se zahtijeva za četrvti mandat, i tako redom za svaku zajednicu. Zajendica koja ima jedan mandat garantovan Ustavom, mora da osvoji količnik glasova –dva- da bi osvojila jedan osvojeni mandat glasovima.Ukoliko zajednica ndica ima dva garantovana mjesta, mora da osvoji količnik glasova koji je neophodan za tri, da bi imala tri. Za bošnjačku zajednicu, napomenuo sam, da ima tri garantovana mjesta i mora da ima količnik glasova za četri da bi imala četri poslanika.
 
Radio Kosovo 2: Dakle, moguće je da bošnjačka zajednica recimo, ukoliko bude velike izlaznosti, dobije i više od tri mjesta?
 
Bajram Ljatifi: Za nevećinske zajednice ne postoji cenzus, ne postoji granica. One kao nevećinske zajednice imaju pravo na garantovana mjesta. Ukoliko se zajednice preko političkih subjekata organizuju na način da bi stvorile takav ambijent i uslove da mogu dobiti toliki broj glasova za osvojeni mandat, formula je ista. Radi se o osvajanju mandata koji su za većinsku zajednicu. Znači, svi osvojeni glasovi iznad garantovanih, oduzimaju se od onih sto koji su za većinsku zajednicu. Za nevećinske zajednice ne postoji prag. To su standardi koja je kosovsko zakonodavstvo preuzelo od konvencija međunarodne zajednice u ovom pogledu.
 
Radio Kosovo 2: Koliko je glasova potrebno da bi se dobilo poslaničko mjesto?
 
Bajram Ljatifi: Kada se govori koliko je potrebno glasova za jedno osvojeno poslaničko mjesto, ne postoji definicija, jer to zavisi od broja izlaska građana na izbore.
 
Radio Kosovo 2: Kako teku pripreme za izbore u nedjelju?
 
Bajram Ljatifi: S obzirom das mo dobili rok od 30 dana za pripremu izbora, a ne rok koji bi trebao da važi za prevremene izbore, mi smo zadovoljni zato što se skoro u potpunosti izvršava operativni plan koji smo predvideli.
 
Radio Kosovo 2: Da li se zna o tačnom broju promatrača? Da li ih je dovoljno?
 
Bajram Ljatifi: U dosadašnjim iskustvima za naše kosovske izbore uvijek smo imali veliki broj posmatrača i oni su za nas, za CIK, dobrodošli, i oni su nama velika provjera i kontrola, da li ćemo mi naš posao obaviti valjano. Ne mislim prije svega na CIK, već i na sve organe koji sprovode izbore. Za sada mi u ovoj situaciji, ne možemo znati koliko ima posmatrača zato što su aplikacije za akreditaciju svih posmatrača još u toku, tako da će se konačan broj znati za dan ili dva. Cifra će biti velika zato što svi subjekti, njih 30, daju veliki broj svojih posmatrača za posmatranje izbora. Recimo, veoma mali politički subjekti iz nevećinski zajednica dali su i po 300 do 400 posmatrača.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.