Đurić Srbima o kosovskim izborima: Slušajte predsednike opština i narodne poslanike

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić posetio Gračanicu, sastao se sa vladikom Raško-prizrenskim, Teodosijem, gradonačelnicima opština sa većinskim srpskim stanovništvom, a planirano je da u toku dana poseti Severnu Kosovsku Mitrovicu i Zubin Potok.

Novoimenovani direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić je tokom svoje prve zvanične posete Kosovu i Metohiji, zamolio građane da kada su u pitanju predstojeći kosovski parlamentarni izbori, pažljivo slušaju svoje predsednike opština i poslanike u Skupštini Srbije.

“Dakle, naša molba jeste da građani svih nacionalnosti i svi oni koji žele da daju doprinos u ostvarivanju naših državnih i nacionalnih ciljeva na Kosovu i Metohiji, pažljivo slušaju preporuke predsednika opština, da pažljivo slušaju preporuke narodnih poslanika u Skupštini Republike Srbije. Dakle, ovo je vreme kada moramo da se razumemo i u vrlo direktnoj komunikaciji dogovaramo šta ćemo raditi i kako ćemo raditi,“ rekao je Đurić i dodao da postoje sumnje u ponašanje prištinskih institucija i kosovske Centralne izborno komisije, ali da Srbija ipak neće dozvoliti da njihovo ponašanje bude na uštrb državnih i nacionalnih interesa Srbije na Kosovu i Metohiji.

„Vi ste čuli rezerve koje imamo ka određenom ponašanju privremenih institucija Prištine i Centralne izborne komisije, ali mi nećemo dozvoliti da njhovo ponašanje bude na uštrb dugoročnih srpskih državnih i nacionalnih interesa na Kosovu, te u tom smislu, jedina, prava poruka svim našim ljudima na Kosovu i Metohiji je da slušaju neposredno preporuke predsednika opština i narodnih poslanika u Skupštini Republike Srbije,“ dodao je Marko Đurić.

U nastavku pročitajte govor direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marka Đurića koji možete na kraju teksta i poslušati.

Poštovani građani, dragi prijatelji, rešenjem Vlade od 26. maja 2014. godine, imenovan sam za direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Svestan odgovornosti i posla i složenosti zadataka koji se preda mnom nalaze, pristupam ovoj dužnosti sa poštovanjem dostignućima mog prethodnika, Aleksandra Vulina, i sa željom da doprinesem uspešnom radu kancelarije, njenih zaposlenih i svih državnih organa u obavljanju nadležnosti Republike Srbije na Kosovu i Metohiji.

Pitanjem Kosova i Metohije bavio sam se do nedavno i u kabinetu predsednika Republike, gde sam kao savetnik za spoljnu politiku bio uključen u sve faza pripreme i vođenja pregovora u Briselu. Poznavanje teme znači i da sam svestan problema sa kojima smo suočeni, izazova, kao i prepreka sa kojima ćemo se zajedno boriti – odlučan sam da ih rešavama, da ih savlađujem, i da ih zajedno sa svima vama prevaziđem. U tome računam na podršku, kako zaposlenih u Kancelariji za Kosovo i Metohiju, tako i svih građana, ne samo na teritoriji Kosova i Metohije, nego i na području cele Srbije pa i naše dijaspore. Naravno, ostvariti bilo koji državni i nacionalni cilj na Kosovu i Metohiji bez aktivnog učešća Srpske pravoslavne crkve koja je bila i jeste jedan od stubova našeg postojanja na Kosovu i Metohiji nije moguće, i neću se, ni stideti, ni libiti da se za savet obratim i Njegovoj Svetosti Srpskom Patrijarhu i Preosvećenom vladiki sa kojim imam čast da i danas ovde pred vama stojim. 

Vodiću se u svom radu državnim interesima i sarađivaću sa svima bez obzira na njihovu stranačku pripadnost, sa svima onima koji žele da stanje na Kosovu i Metohiji i položaj najših građana u pokrajini poboljšam. Računam na puno razumevanje kosovsko-metohijskih Srba, sve što radimo, činimo imajući u vidu njihov boljitak. Današnji položaj našeg naroda na Kosovu i Metohiji neodrživ je. Nije dostojan veka u kojem živimo. Učinićemo sve sarađujući sa Evropskom unijom i drugim međunarodnim partnerima da omogućimo održiv povratak raseljenih, a da onima koji su danas u pokrajini pružimo maksimum socijalnih, ekonomskih i političkih prava koja imaju građani bilo kog dela planete.

U ovom trenutku osnovna prava pripadnika srpske zajednice na Kosovu i Metohiji su na veoma niskom nivou. Gotovo da nema rasne, verske, nacionalne ili etničke grupe koja se pred licem trećeg milenijuma u Evropi suočava sa neslobodom kretanja, strahom za goli život, diskriminacijom i svakom drugom obesravljenošću kao što je to, na žalost neretko, na Kosovu i Metohiji.

Pregovarajući sa predstavnicim privremenih institucija samouprave u Prištini, pokušali smo i donekle uspeli da postavimo dobre osnove za poboljšanje položaja kosmetskih Srba. Uspostavljanje Zajednice srpskih opština i njeno uspešno funkcionisanje biće jedan od naših prioriteta u predstojećem periodu. Srpsko ime vraćeno je Briselskim sporazumom u političku termionologiju pokrajine i priznaju ga danas i Evropa, i privremene vlasti u Prištini i zato je važno to ime sačuvati.

Republika Srbija nije zaboravila narod u pokrajini. Dok ima Srba na Kosovu i Metohiji, tamo će biti i Srbije. Zato su svi napori državnog rukovodstva i državnih organa okrenuti ka njima. Čast mi je što ću u predstojećem periodu biti na čelu organa koj će najneposrednije, i dajem vam reč, neprstano, otvoreno i prijateljski biti zadužen za delovanje na Kosovu i Metohiji i za rešavanje nevolja, muka i problema građana.

Otvaramo naša vrata svim žiteljima Kosova i Metohije, ne samo Srbima, nego i Gorancima, Romima, Aškalija, Egipćanima, Bošnjacima, Turcima, već i pripadnicima većinskog stanovništva u pokrajini – kosmetskim Albancima.

Vreme je da se spor koji imamo okonča, da se nađe rešenje koje će zadovoljiti koliko god je moguće  potrebe svih uključujući i Albance.

Kosovo i Metohija danas jeste loše mesto za život za Srbe, ali svakako nije dobro mesto za život za Albance. Ista zla sudbina danas čeka, na žalost, i albansku i srpsku decu, ako se nestane na put klanovskim podelama, mafijaškom organizovanju, trgovini drogom, ljudima, oružjem.

Republika Srbija nije kriva za lošu ekonomsku situaciju u pokrajini, nije protiv prištinskih vlasti zavela nikakve sankcije, trgovinski embargo, ili energetsku blokadu. Beograd ne govori jezikom sile, ne preti i ne ucenjuje, i nema osnova da od strane vlastodržaca u pokrajini u nedogled bude korišćen kao izgovor za nastavak politike čiji je rezultat današnje bezedonosno, ekonomsko, političko i socijalno stanje na Kosovu.

Srbija želi da bude deo rešenja i akter napretka. Zato pozivam i Albance građane Republike Srbije, sa Kosova i Metohije i iz drugih delova zemlje, da nam se pridruže, da razgovaramo, da nađemo načina da živimo u miru, da osiguramo da godine koje dolaze ne donesu novo beznađe, već da rešimo nasleđene probleme i ispravimo greške iz prošlosti. Srbi i Albanci potrebni su jedni drugima, a mirna budućnost srpske i albanske dece mora da biti prioritet svim učesnicima u procesu. Spreman sam da o toj budućnosti uvek razgovaram.”

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.