"Sporazum sa Srbijom koštaće Kosovo 12 milijardi evra"

Izvor: RTK2 (tekst je izvorno preuzet)

Lider Pokreta Samoopredeljenje Visar Imeri izjavio je da će oni nastaviti sa blokiranjem rada Skupštine Kosova i potvrdio da je izvršena racija u prostorijama ovog pokreta.

Lider Pokreta Samoopredeljenje Visar Imeri izjavio je da će poslanici opozicionog bloka nastaviti sa blokiranjem rada Skupštine Kosova, a poslanik Besnik Besljimi je potvrdio da je izvršena racija u prostorijama poslaničke grupe Samoopredeljenje u Parlamentu Kosova, kao i u kućama pojedinih poslanika ovog političkog subjekta. Razlog za to je kako su istakli aktiviranje suzavca tokom poslednjeg skupštinskog zasedanja.

Na konferenciji za medije lider Samoopredeljenja Visar Imeri izneo je i obrazložio stav ovog pokreta po pitanju Briselskog sporazuma. On je taokođe istakao da će poslanici opozicionog bloka nastaviti sa opstrukcijom rada Parlamenta Kosova, dokle god izvršna vlast ne prestane sa sprovođenjem većine tačaka dogovorenih sa Beogradom.  

“Mi se suprotstavljamo političkom i finansijskom uplitanju Srbije na Kosovo, to je suštinski razlog suprotstavljanja ujedinjene opozicije Briselskom sporazumu. Ako Vlada Kosova prihvata i formalizuje politički i ekonomski uticaj Srbije, naravno da je naš otpor usmeren ka Vladi Kosova. Kadri Veselji koristi Skupštinu kao arenu za sprovođenje prljavih odluka Vlade i mi to nećemo dozvoliti“, kazao je Imeri.

Poslanici Samoopredeljenja potvrdili su novinarima da je kosovska policija u prostorijama njihove poslaničke grupe izvršila raciju.

“Izvršen je pretres kancelarije naše parlamentarne grupe, zapravo kancelarija šefa parlamentrane grupe i kancelarije potpredsednice Skupštine Aide Derguti i kancelarije Aljbuljene Hadžiu predsednice odbora za zakonodavstvo i kancelarije Besima Bisljimija predsednika odbora za nadzor javnih finansija.  U međuvremenu policija je izvrsila i raciju u kućama poslanika Aljbina Kurtija, Glauka Konjufce i Aljbuljene Hadžiu”, tvrdi Besljimi.

“Bio je dovoljan jedan suzavac da se pretresu sve kancelarije poslanika Samoopredeljenje. Ja nikad nisam bio pozvan na razgovor u policiju, ali je dovoljna činjenica što sam poslanik Samopredeljanja da dođu i pretresu mi kancelariju posle radnog vremena i bez mog prisustva”, dodaje poslanik Besljimi.

Prema informacijama, koje poseduje Samoopredeljenje, Briselski sporazum i njegovo sprovođenje moglo bi da košta ekonomiju Kosova 12 miljardi evra.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.