Kamenovana škola u Lipljanu

Osnovna škola "Braća Aksić" u Lipljanu ponovo se našla na meti vandala. Nepoznati počinioci su oko 21 čas kamenicama zasuli zgradu i po ko zna koji put polupali staklo na ulaznim vratima, a potom i na automobilu čiji je vlasnik noćni čuvar Živorad Petković. Sve ovo dodatno je uznemirilo preostale Srbe u Lipljanu.

Predsednik srpske zajednice Lipljana, Jovica Mirić, ističe da se ovakvi incidenti dešavaju konstantno.

"Ovo je peti put kako je kamenovana zgrada škole. Stičemo utisak da žele da nas uplaše, kako bi napustili naša vekovna ognjišta. Mislim da je ovako nešto posledica nedavnih dešavanja u kosovskoj skupštini i formiranje ZSO," rekao je Mirić.

Nimalo slučajno, napad se dogodio samo dan nakon fudbalske utakmice Srbija-Albanija.

Pored vandala, načelnik kosovskog upravnog okruga, Srđan Petković, krivicu prebacuje i na upravu ove škole.

"Treba i direktor škole da više obrati pažnju. Ja sam i u prethodnom periodu isticao isti ovakav problem – da direktor skoro nikad nije tu. Više je u Nišu, nego na Kosmetu i u samom Lipljanu. Mi od meštana i od drugih ljudi saznajemo šta se događa u ovoj školi. Tako smo i ovog puta bili obavešteni od strane KPS policije koja je izvršila uviđaj," kazao je Srđan Petković.

Ovo je jedina obrazovna ustanova na Kosovu i Metohiji, gde zbog pijačnog dana, učenici ne pohađaju nastavu ponedeljkom.

Radio GračanicaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.