Sporazum o osiguranju nije otkazan, odložena samo primena

Kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri rekla je danas za Klan Kosova, a prenosi Gazeta Express, da sporazum o uzajamnom priznanju polisa osiguranja nije otkazan, kako je sinoć javila Koha, pozivajući se na saopštenje iz njenog kabineta, već da nije počela primena ovog sporazuma. Tahiri je još jednom optužila Srbiju da nije uradila tehničke pripreme, što je, kako navode kosovski mediji, razlog da se sporazum ne sprovodi, ali i tvrdi da ih je o tome navodno obavestila EU. "Evropska unija nas je obavestila da Srbija danas nije spremna da počne da primenjuje sporazum," rekla je Tahiri. Ona ni ovoga puta nije, međutim, navela o kakvim se pripremama radi, a upadljivo je ćutanje kosovske vlade po pitanju srpskih tablica koje je juče uzdrmalo i Sever Kosova. 

Dan nakon nezvaničnih najava koje su dobile lokalne samouprave na Severu da je kosovska granična policija dobila uputstvo da od noćas počne na prelazima na Severu da oduzima srpske registarske tablice za vozila gradova sa KiM-a (KM, PR, PE, PZ, GL, UR), i protesta nekoliko desetina građana sa Severa u Rudnici, kao i planiranog početka sporazuma o uzajamnom priznanju osiguranja koji se nije dogodio, kosovska vlada se još uvek nije oglasila osim saopštenja iz Tahirinog kabineta koje je sinoć prenela Koha i današnje izjave iste ministarke za Klan Kosova.

KoSSev od juče bezuspešno pokušava da dobije odgovore od nadležnih kosovskih institucija. Portparol vlade Arban Abraši se nije javljao na više poziva koje smo mu uputili, odnosno prekidao je vezu. Ne javljaju se ni nadležni iz kosovske granične policije, a juče, tokom boravka naše ekipe na Jarinju, dežurni policajci su naglasili da oni ne mogu da daju zvanične izjave. U međuvremenu, KoSSev je sinoć poslao i pitanja kosovskoj ministarki za dijalog Editi Tahiri putem mejla, na koja još uvek nismo dobili odgovor. 

Pitali smo:

1. Možete li da potvrdite da je granična policija dobila instrukcije za zaplenu srpskih registarskih oznaka kosovskih gradova (KM, PR, PE, itd.)?

2. Možete li da potvrdite navode neimenovanog izvora iz Beograda da je ova namera sprečena preko međunarodne zajednice na koju je Beograd izvršio pritisak?

3. Da li je uklanjanje ovih registarskih tablica dogovoreno uopšte i kada?

Prethodno je juče, više srpskih medija prenelo izjavu neimenovanog izvora bliskom pregovaračkom timu u Beogradu da je nepunih šest sati od početka primene, Priština sinoć, "odustala" od sporazuma o osiguranju vozila, te da je to "prvi sporazum od kojeg se jednostrano odustalo", ali da će Beograd "pokušati da sporazum spasi".

Ovaj izvor je naveo da je Priština tokom jučerašnjeg dana pokušala "na svaki način da opstruira početak primene sporazuma o osiguranju vozila", nakon što je "pod pritiskom Beograda, preko međunarodne zajednice, morala da odustane od najavljene zabrane i oduzimanja srpskih tablica i flagrantnog kršenja postignutih dogovora."

U međuvremenu, saobraćaj se preko Jarinja i Brnjaka danas odvija normalno. Sezona je godišnjih odmora i inače živ saobraćaj za centralnu Srbiju i Crnu Goru je još intenzivniji. Neki od građana sa kojima smo jutros razgovarali, a koji su već prešli ove granične prelaze, kažu da su prošli bez dodatnog zaustavljanja iako su imali – za Prištinu sporne tablice. Mnogi građani se na ovim prelazima i raspituju o trenutnoj situaciji. 

"Noćas posle ponoći smo prošli. Krenuo sam na more. Bilo je sve u redu, a carinik mi je rekao da je treća smena trebalo da sprovodi sporazum," kaže D.S. (30).

Preko prelaza Brnjak noćas je prošla i Mitrovčanka A.M.

"Poželeli su mi dobro jutro, dala sam svoja dokumenta da pogledaju i ništa više. Iako imam KM tablice, nije bilo ni reči o njima," kaže A.M. (52).

Sporazum o obostranom priznavanju osiguranja vozila srpskih i kosovskih osiguravajućih društava, to jest, Memorandum o razumevanju između Udruženja osiguravača Srbije (UOS) i Kosovskog biroa osiguravajućih društava, postignut je krajem prošlog meseca. Njime je regulisano plaćanje osiguranja za vozila sa srpskim registarskim tablicama gradova iz centralne Srbije koja ulaze na KiM, kao i plaćanje osiguranja za ona vozila koja ulaze sa KS i RKS tablicama u centralnu Srbiju, ali ne i pitanje registarskih tablica, to jest, korišćenje privremenih tablica za ova vozila prilikom ulaska u centralnu Srbiju. Više desetina građana protestovalo je juče u Rudaru u Zvečanu, a zatim i na Jarinju, blokirajući na kratko saobraćaj na ovom prelazu, nakon dojava da će se početi sa oduzima njem tzv. srpskih tablica.


Pročitajte još: 

Priština poništila sporazum o osiguranju optužujući Beograd

Protest u Rudaru i na Rudnici: Kosovska granična policija najavila oduzimanje srpskih tablica (VIDEO)

Pacoli: U Srbiju sa kosovskim registarskim tablicama

Cene osiguranja vozila niže, režim kretanja preko IBM-a ostaje isti


 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.