Sporazum o integraciji civilne zaštite: Beograd do 24. aprila obaveštava EU o prestanku postojanja CZ i isplati plata posle 1. septembra

Kosovska vlada je večeras na zvaničnoj Internet stranici Kancelarije kosovskog premijera objavila Sporazum o integraciji pripadnika civilne zaštite sa Severa Kosova u kosovske institucije. U dokumentu sa potpisom kosovske ministarke za dijalog, Edite Tahiri, uz datum 26. mart 2015, kada je i potpisan sporazum o civilnoj zaštiti, navode se detalji o integraciji pripadnika civilne zaštite, vremenskim rokovima, te institucijama u kojima će oni biti integrisani, kao i uslovima integracije. Takođe, Priština je prema ovom sporazumu ponudila 483 radnih mesta, a za 751 pripadnika civilne zaštite, koliko ima do sada ovih pripadnika prema informacijama iz Beograda. Plan propisuje i predaju nadzorne opreme, jakni i prostorija civilne zaštite kosovskim institucijama. U nastavku pročitajte detalje sporazuma.

Sporazum o integraciji pripadnika civilne zaštite na engleskom jeziku, možete pogledati OVDE.

Priština je Bogradu ponudila 483 radna mesta za pripadnike civilne zaštite, od kojih 80 radnih mesta u agenciji za vanredne situacije, 25 u kosovskoj korektivnoj službi, 20 radnih mesta za pozicije u vezi sa verskim i kulturnim nasleđem, a 50 zaposlenih biće plaćeno iz Fonda za nepredviđene situacije. U vezi sa radnim mestima verskog i kulturnog nasleđa, konsultovaće se SPC i kosovsko ministarstvo za kulturu  to pre završnog odabira.

Od 751 pripadnika civilne zaštite, koliko Beograd navodi da ih ima, navodi se u ovom sporazumu, samo osobe koje poseduju validne kosovske lične karte, ili dokaz da su se prijavili za dobijanje lične karte i koji ne primaju sredstva od kosovskih institucija i koji prođu bezbednosne provere, biće kvalifikovani za integraciju. Bezbednosnu proveru obaviće Kosovska policija i EULEX.

Nakon što se utvrdi da je pojedinac kvalifikovan, "panel"- posebno formiran za ovu svrhu, odabraće  pojedince za specifičnu poziciju, a na osnovu interesa koji je izrazio, obrazovanja i profesionalnog iskustva.

Panel će se sastojati od četiri člana – dva člana iz kosovskih institucija, jednog predstavnika civilne zaštite i jednog predstavnika Evropske unije, a imena članova panela su trebalo da budu saopštena do 8. aprila (što je juče isteklo), dok će panel biti formiran 27. aprila, kada će biti održan i prvi sastanak panela. Sastanci panela održavaće se u Prištini. Panel treba da završi sa svojim radom ne kasnije od 14. avgusta, a svi ugovori o radu treba da budu potpisani do 1. septembra, kada bi trebalo i da se završi celokupan proces integracije.

Pročitajte još:

Sud na Severu najkasnije do oktobra; civilna zaštita u ministarstva i "civilne državne agencije"; objekte i opremu preuzima kosovska vlada

Mogerini: Sporazum o CZ jako pozitivan; Vučić nije komentarisao jučerašnji sporazum

Postignut sporazum o integraciji pripadnika civilne zaštite sa Severa

VIDEO: Većina kosovskih Albanaca misli da je civilna zaštita struktura "kriminalnih bandi"; podaci sa terena govore drugačije

Tahiri u Briselu zatražila raspuštanje civilne zaštite, uklanjanje Parka mira i ukidanje privremenih opštinskih organa

Panel će odlučivati o metodu selekcije kandidata u vezi sa agencijom za vanredne situacije (80 radnih mesta) i korektivnu službu (25 radnih mesta). Selekcija za ova radna mesta treba da bude završena do 15. juna, a ugovori da budu potpisani do 1. jula.

Kandidati će imati 15 dana da potpišu ugovor o radu, ali i da potpišu "deklaraciju", a Priština će učiniti sve da ubrza izdavanje dokumenata. U slučaju da izabrani kandidat ne potpiše ugovor o radu i deklaraciju u roku od 15 dana nakon što dobije obaveštenje panela, radno mesto biće ponuđeno drugom kandidatu i ta osoba će biti uklonjena sa liste kvalifikovanih kandidata za integraciju. U slučaju da kandidati izabrani između 15. jula i 14. avgusta ne uspeju da potpišu ugovore i deklaraciju, dodatnih 30 dana (do 15. septembra) biće dato panelu da napravi novu selekciju i ponudi nepopunjeno mesto drugom kvalifikovanom kandidatu.

Predavanje prostorija i opreme civilne zaštite

Beograd je Evropskoj uniji dostavio listu lokacija prostorija i nadzornih mesta kojima trenutno upravlja civilna zaštita. Tri nadzorna centra koja se nalaze između Mitrovice i Jarinja biće uklonjena do 20. aprila, a nadzorni centar koji se nalazi u Severnoj Mitrovici biće predat Kosovskoj policiji takođe do 20. aprila, te će takođe bilo kakav nadzor, uključujući tehničku opremu, kao i centre, biti do 20. aprila uklonjeni i/ili predati Kosovskoj policiji.

Na osnovu liste prostorija, Priština će uraditi procenu prostorija koje će moći i dalje da se koriste, a za otvaranje relevantnih kancelarija kosovskih institucija, u kojima će ovo integrisano osoblje sa Severa da radi. Odgovornost je Prištine da obezbedi, opremi i renovira ove i druge dodatne potrebne prostorije, najkasnije do 1. septembra.

Predaja prostorija će početi nakon što panel Evropskoji uniji "verifikuje" punu integraciju 105 pripadnika civilne zaštite. Proces će biti postepen, a biće zaključen najkasnije do 20. jula.

Beogradska strana je navela da civilna zaštita poseduje oko 500 zvaničnih jakni, a Beograd će u pisanom obliku informisati EU o prestanku korišćenja ovih jakni na dan integracije prvih 105 izabranih kandidata.

Beograd će takođe EU-i napraviti inventar sve opreme koja se trenutno koristi i koju poseduje civilna zaštita, i to do do 24. aprila, a Priština će odlučiti koja će oprema nastaviti da se koristi od strane kosovskih institucija u severnim opštinama, dok će preostala oprema biti poslata Beogradu, a koja će prethodno biti "verifikovana" od strane KPS-a i EULEX-a.

Beograd je takođe dostavio pisanu potvrdu da civilna zaštita i njeni pripadnici ne poseduju bilo kakvo zvanično oružje. U slučaju da Priština može da obezbedi kredibilne dokaze o tome da civilna zaštita poseduje zvanično oružje, informisaće EU, a EULEX i KPS će zajedno sprovesti pretraživanje bez prethodnog obaveštenja.

Obaveštenja

Beograd će do 24. aprila u pisanoj formi informisati EU o prekidu plaćanja plata i davanja bilo kakvih finansijskih sredstava civilnoj zaštiti do 1. septembra, osim za osobe koje će biti integrisane 15. septembra i usvojiće interne propise kako bi sproveli ovu odluku, a kopija ovog propisa biće dostavljena EU do 1. septembra.

Beograd će do 24. aprila informsati EU u pisanoj formi da civilna zaštita na Kosovu neće više postojati u srpskom sistemu od 1. septembra 2015.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.