Započele pripreme za 2019: Spojimo decu Kosova i Metohije i Republike Srpske

Deeca sa KiM u RS
Foto: Fejsbuk, Odbor za pomoć Kosovu i Metohiji

Banjalučki Odbor za pomoć Kosovu i Metohiji uputio je dopis gradovima i opštinama Republike Srpske za učešće u osmom projektu „Spojimo decu Kosova i Metohije i Republike Srpske“ koji će se održati juna 2019. godine. Ovaj projekat pokrenut je nešto ranije ove godine zbog toga što deca sa KiM nemaju pasoše te je potrebno da Savet ministara BiH dozvoli ulazak pod posebnim uslovima.

„Uputili smo dopis skoro svim lokalnim zajednicama Republike Srpske da učestvuju u osmom velikom humanom projektu od 16. do 23. juna 2019. godine, da sedam dana svaka opština preko svojih osnovnih škola ugosti po 50 ili više dece sa Kosova i Metohije,“ stoji u saopštenju ovog Odbora.

Kako navode, ovaj složen i zahtevan projekat pokrenut je nešto ranije ove godine zbog složene administrativne procedure. Naime, deca sa KiM nemaju pasoše te je potrebno da Savet ministara BiH dozvoli ulazak pod posebnim uslovima.

Odlični učenici sprskih osnovnih škola, od četvrtog do osmog razreda sa čitavog Kosova i Metohije biće pozvani da učestvuju u ovom projektu, međutim tačan broj učenika koje će opštine RS ugostiti zavisiće od broja lokalnih zajednica koje će se odazvati pozivu za prijem dece sa KiM.

Iz Odbora navode da veruju da će naredne 2019. godine u Republiku Srpsku doći dosad najveći broj srpske dece sa Kosova i Metohije.

„Verujemo da će i naredne godine projekat podržati mnoge lokalne zajednice, osnovne škole, mnoge porodice, Vlada i Ministarstvo prosvete i kulture Republike Srpske, Kancelarija za Kosovo i Metohiju, Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu u Vladi Srbije, javna i privatna preduzeća Republike Srpske,“ stoji u saopštenju.

Do sada organizacijom Odbora u proteklih sedam projekata u 22 lokalne zajednice Republike Srpske boravilo je oko 3 500 dece u pratnji preko 300 prosvetnih radnika sa čitavog Kosova i Metohije.

Predsednik odbora Milorad Arlov uručiće ove nedelje u Kosovskoj Mitrovici i jednokratnu pomoć od 1000 evra za pet lekara i budućih lekara porodice Zogović iz Peći koji su raseljeni i žive u Kosovskoj Mitrovici a koje izdržava otac sa penzijom preminule supruge.  



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.