Mladih u Sredskoj nema, starima smeta samoća

Foto: RTK2

Centralno naselje Sredačke Župe, Sredska od nekadašnjeg centra kulturnih i duhovnih dešavanja danas je mesto koje retko ko posećuje. Život nekolicine Srba povratnika u Sredskoj nije nimalo lak, a sa samoćom se najteže bore.

Nedaleko od Prizrena, u centru Sredačke Župe, nalazi se selo Sredska u kome pretežno živi srpsko stanovništvo. Nekada je u njemu postojala ambulanta, crkva, dom kulture, osnovna škola i poljoprivredna zadruga. Danas je u Sredskoj neznatan broj Srba.

Stanovnici Sredske su 1999. bili prinuđeni da je napuste. Tek 2003. godine mali broj je odlučio da se vrati u novoizgrađene povratničke domove.

„Svako bi na svoj način rekao kako živi, ja mogu u svoje ime da govorim jer sam tu stalno. Živim, snalazim se, malo je otežana nabavka, s obzirom da nemamo prodavnicu u blizini, moramo ići do susednih mesta ili do Rečana ili Prizrena. To je malo otežano. Sve drugo je solidno, struju i vodu imamo redovno,“ kazala je Biserka Zrnzević.

„Dobro je, ja se i ne žalim, niko me ne dira, skoro kao i ranije. Najviše nam nedostaju ljudi u ovom selu. Dece nema, omladina je sva van,“ priča Suzana Šipić.

U Sredačkoj župi je do 1999. godine živelo oko dve hiljade Srba, sada ih je u sedam zaselaka oko 20, od kojih većina dolazi na proleće, a odlazi pred zimu.

„Evo, kao što vidite, sa suprugom sam ovde već šest meseci. Dolazim s početka proleća, a na jesen idem jer kuća nema izolaciju i mnogo je hladno da ostajemo zimi ovde. Inače bih ostao, ovde mi je lepo, čist vazduh, planinska voda,“ kaže Stanislav Šipić.

U srcu Sredske obitava starije stanovništvo, narušenog zdravlja. Lekar iz Prizrena ih obilazi dva puta nedeljno, ali apoteka je daleko.

„Lekar dolazi utorkom i četvrtkom, lekova nema, apoteka ne radi. Dolazi mi ćerka sa unukom, obilazi nas, ostali se boje, nas ovde niko ne dira, ali dole samo odeš kupiš i vratiš se,“ dodaje Šipić.

„Nema ljudi, to je tačno, dođu da bi uzeli socijalnu pomoć, inače povratka nekog stalnog i ozbiljnijeg nema. Nema posete nekih relevantnih faktora koji bi nam nešto rekli, niko ne dolazi, to je činjenica i to moram da naglasim, da zdravstvenu zaštitu nemamo, što se mene tiče ja se tu snalazim idem kod lekara u Prizren, gde smatram da mogu dobiti tu pomoć,“ ističe Biserka Zrnzević.

Sredska je vekovima bila duhovni, obrazovni i zdravstveni centar Srba ovog kraja. Tragovi spaljenog Doma kulture svedoče da je ona ne tako davno bila selo u kome je vrvelo od života.

RTK2

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.