Spirić preuzeo i funkciju v. d. gradonačelnika Severne Mitrovice

Sednica SO Mitrovica
FOTO: KoSSev

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica u srpskom sistemu i zamenik gradonačelnika Severne Mitrovice u kosovskom, preuzeo je funkciju vršioca dužnosti gradonačelnika Severne Mitrovice koju će vršiti do izbora novog gradonačelnika, saopštio je na današnjoj sednici skupštine opštine Severna Mitrovica, predsednik SO Dejan Gurešić. Danas je ujedno predstavljen izveštaj o radu prethodnog gradonačelnika, kao i finansijski izveštaj za prva tri meseca u 2020. godini.

Predsednik SO Severna Mitrovica, Dejan Gurešić, 25. sednicu lokalne SO, otvorio je sa zvaničnim obaveštenjem da je dojučerašnji gradonačelnik, Goran Rakić, podneo ostavku zbog imenovanja na mesto zamenika premijera i ministra za administraciju i lokalnu samoupravu u vladi Avdulaha Hotija koja je izglasana početkom juna.

Do izbora gradonačelnika njegovu funkciju će obavljati vršilac dužnosti, dosadašnji zamenik gradonačelnika, Aleksandar Spirić.

Do kada će Spirić obavljati funkciju v.  d.gradonačelnika, za sada nije poznato, s obzirom na to da je kosovski predsenik, Hašim Tači, nedavno odlučio da odloži vanredne izbore za gradonačelnika, dok je kao razlog naveo „sprečavanje širenja koronavirusa“.

Spirić se u svom obraćanju zahvalio sada već bivšem gradonačelniku, Goranu Rakiću, zbog svega što je u prethodnom periodu uradio za Severnu Mitrovicu – „otvaranje novih radnih mesta, smanjene stope nezaposlenosti, realizacija mnogih projekata“.

„Do sprovođanja izbora nastavićemo punim kapacitetom sve što je započeto, a sve u cilju bojih uslova za sve koji žive u Kosovskoj Mitrovici. Ono što je značajno i bitno je da je od dolaska Gorana Rakića, Sevena Mitrovica bezbednija, mirnija i bez manjih incidenata, što jasno govori da je dijalog i razgovor jedini način rešavanja svih problema“, objasnio je Spirić.

Aleksandar Spirić
FOTO: KoSSev

Kaže da će se upravo i on time rukovoditi u budućnosti i da će nastaviti punu saradnju sa „svima koji su dobronamerni“.

Spririć je poželeo puno uspeha u radu odbornicima SO i dodao da je siguran da će Rakić i dalje pomagati i podržavati rad skupštine, ali i pružati podršku građanima.

Najavio je pozitivne promene u Mitrovici, a pre svega kada su infrastrukturni projekti u pitanju.

Hodžić predstavila izveštaje o radu gradonačelnika i opštine

Sednici je prisustvovala i šefica administracije opštine Severna Mitrovica, Adriana Hodžić, kao i poslanik u kosovskoj skupštini iz redova Srpske liste, Igor Simić.

Hodžić je danas prestavila odbornicima tromesečni izveštaj o radu gradonačelnika kao i finansijski izveštaj o radu opštine.

Adriana Hodžić
FOTO: KoSSev

Navodi da je pandemija imala uticaj na rad opštine a naročito u martu mesecu, kada su bile umanjene aktivnosti i komunikacije sa građanima.

Stavljene su u fokus pripremne aktivnosti za infrastrukturne projekte koji su u 2019. usvojeni u skupštini. Sve aktivnosti su započete ili će se sa njima započeti kako je planirano. Što se tiče dugova, opština je isplatila i troškove koji nisu isplaćeni u prethodnoj godini, poručila je Hodžić.

Navodi i da je u prva tri meseca 2020. nastavljena saradnja sa svim partnerima opštine Severna Mitrovica.

Tromesečni rad po direkcijama

Kada je reč o Centru za usluge građana, u prva tri meseca 2020., njoj je upućeno ukupno 2660 zahteva, od kojih je 2308 rešeno.

Kancelariji za Registraciju firmi za četiri opštine na Severu Kosova upućeno je ukupno 13 zahteva – koji su odobreni, izvršeno je 29 promene delatnosti, dok su dve firme ugašene.

Direkciji za zajednice i javno informisanje upućen je znatan broj zahteva svih zajednica, saopštila je Hodžić, a oni se odnose na renoviranje objekata, stanova, lečenje građana itd.

Hodžić je ujedno saopštila da opština neće moći da izađe u susret građanima povodom ovih zahteva, ali i da se nada da će centralne vlasti imati razumevanje i omogućiti da se sredstva obezbede.

Opština ujedno neće biti u mogućnosti da podrži zahteve koje su NVO uputile direkciji za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport s ciljem podrške sportskih i omladinskih aktivnosti.

Hodžić navodi da opština nema sredstva, ali i da se nada da će ona biti obezbeđena barem za neke od aktivnosti.

Direkcija za urbanizam i katastar i geodeziju bilo je upućen 197 zahteva, dok je opština izašla u susret i rešila 123.

Izazov i dalje postoji kada je u pitanju rad ove direkcije zato što pojedine katastarske knjige još uvek nisu predate ovoj direkciji, dodala je Hodžić.

Hodžić je potom predstavila finansijski izveštaj o radu opštine u prva tri meseca 2020.

U ovom periodu utrošeno je ukupno 736.774 evra, od čega je na plate otišlo 702.351 evra. Veći deo iznosa troškova za plate odnosi se na zdravstvo i obrazovanje.

Za kategoriju roba i usluga utrošeno je 30.309 evra, opštinski rashodi bili su 1.238 evra, a subvencije 2.875 evra.

Kancelarija predsednika opštine utrošila je 16.577 evra, a kancelarija administracije 57.311.

Na današnjoj sednici izglasane su ujedno dve odluke – Odluka o izradi opštinskog plana za razvoj opštine Severne Mitrovice i Odluka o izradi izveštaja strateške procene uticaja na životnu sredinu opštinskog plana za razvoj Severne Mitrovice.

Usvajanje odluke o izradi izveštaja strateške procene uticaja na životnu sredinu opštinskog plana za razvoj Severne Mitrovice, kako je objasnila Hodžić, neophodno je kako bi opština sa svojim partnerima na pravilan način i u zakonskim okvirima započela zvanično sa izradom opštinskog razvojnog plana.

„Onog momenata kada skupština usvoji ove odluke, Direkcija za urbanizam i katastar, zajedno sa UN habitatom, ministarstvom za prostorno planiranje imaju 18 meseci da dostave konačan dokument na usvajanje skupštini“, navodi Hodžić

Neophodno je organizovati javne rasrave gde će se osim institucija i građani dati svoj doprinos, objasnila je Hodžić.

Danas je ujedno usvojena odluka o prenosu prihoda opštine iz 2019. godine u iznosu od 69.375 evra.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.