Specijalni tužilac zatražio produžetak pritvora za Olivera Ivanovića

Poslednja vest  26/04/04 15:00 – ELEX je izdao saopštenje povodom novog produžetka pritvora Oliveru Ivanoviću. Saopštenje prenosimo u celosti:

"Juče je međunarodni pretpretresni sudija Osnovnog suda u Mitrovici produžio sudski pritvor Oliveru Ivanoviću za dva meseca, do 27. juna 2014. On je osumnjičen za ratne zločine i podsticanje na teško ubistvo.

Pretpretresni sudija smatra da i dalje postoji rizik od bekstva, kao i rizik da bi osumnjičeni mogao da utiče na svedoke ukoliko bi bio pušten i da u ovom trenutku ne postoje manje ozbiljne mere koje bi mogle da budu izrečene.

Sudski pritvor je prvobitno odredio Osnovni sud u Mitrovici, nakon hapšenja Ivanovića 27. Januara, 2014. Postupak vodi međunarodni tužilac iz Kancelarije Specijalnog tužilaštva Kosova (KSTK)".

26/04/04 13:00 – Lideru Grаđаnske inicijаtive SDP Oliveru Ivаnoviću produžen je pritvor zа još dvа mesecа

Lideru Grаđаnske inicijаtive SDP Oliveru Ivаnoviću produžen je pritvor zа još dvа mesecа, preneo je RTS-u njegov аdvokаt Nebojšа Vlаjić. Odluku o pritvoru Oliveru Ivаnoviću potvrdilа je i portpаrolkа Euleksа Irinа Gudeljević, rekаvši dа je sudijа nаveo dа i dаlje postoji opаsnost od bekstvа i uticаjа Ivаnovićа nа svedoke i njihovo zаstrаšivаnje. Advokat Nebojša Vlajić najavio je žalbu u roku od 24 sata.

24/04/04 19:16 – KoSSev: Specijalni tužilac danas zatražio produžetak pritvora za lidera GI-SDP, Olivera Ivanovića

Specijalni tužilac je danas zatražio produžetak pritvora za Olivera Ivanovića, nezvanično saznaje KoSSev. Očekuje se da predpretresni sudija Osnovnog suda u Mitrovici odluku o ovom zahtevu donese u naredna dva dana.

Oliver Ivanović se nalazi u pritvoru od 27. januara. Nakon isteka jednomesečnog pritvora, opet na predlog tužioca, pritvor mu je produžen na još dva meseca.

Četiri dana pre isteka roka pritvora, specijalnom predstavniku EU na Kosovu, Samuelu Žbogaru i predstavnicima EULEX-a predata je peticija sa nešto više od 10.000 potpisa, kojom se traži da se Oliveru Ivanoviću omogući odbrana sa slobode. Peticiju je organizovala njegova partija GI SDP – Oliver Ivanović, uz podršku Ivanovićeve porodice. 

A danas je i Srpsko nacionalno veće sa Severa Kosova pokrenulo novu peticiju sa kojom se traži da se omogući odbrana sa slobode i svim ostalim Srbima koje je uhapsio EULEX.

Poslednji – sedmi građanin sa Severa Kosova kojeg je EULEX uhapsio od početka ove godine je radnik pošte u Severnoj Kosovskoj Mitrovici, Nebojša Vujačić. Tokom uskršnjih praznika još šesnaest Srba sa Severa Kosova je dobilo pozive da se jave u bazu EULEX-a u Južnoj Mitrovici, izvestila je Politika. Šestoro lica se poziva u svojstvu svedoka, u vezi i sa slučajem oslobađanja Slobodana Sovrlića iz policijske stanice u Zubinom Potoku, saznaje KoSSev iz međunarodnog izvora.

Intenzivirana hapšenja na Severu Kosova od početka ove godine pojačala su tenzije u komunikaciji između političkog rukovodstva ovog dela i EULEX-a, zbog čega je EULEX proglašen institucijom non grata

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.