Raščišćeno sa ministarstvom za Kosovo i Metohiju

U novoj vladi Srbije nema mesta za Ministarstvo za Kosovo i Metohiju; sa 16 ministarstava ova vlada najmanja u protekle dve decenije.

Ministarstva za Kosovo i Metohiju nema ni u novoj vladi. Iako vlada Aleksandra Vučića ima 16 ministarstava, ona je najmanja u protekle dve decenije.

Kako navodi šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke – Zoran Babić, među predviđenim resorima nema ministarstva za Kosovo i Metohiju jer je, po njegovim rečima, najvažnije da sredstva opredeljena za građane u pokrajini dođu na pravu adresu.

"Za SNS je odnos prema Kosovu i Metohiji u skladu sa Ustavom Srbije i Briselskim sporazumom koji želimo da implementiramo u punom kapacitetu. Anketni odbor je pokazao da su sredstva u vreme kada smo imali Ministarstvo za Kosovo i Metohiju trošena na neadekvatan način. Sredstva koja se upućuju tim ljudima moraju da dođu do tih ljudi i to je najvažnije. Cela vlada će u svim resorima voditi računa o svim građanima, pa tako i građanima na Kosovu i Metohiji", dodao je Babić.

On je takođe rekao da je novu vladu "formirao život", i da proističe iz potrebe da se u najvećoj mogućoj meri racionalizuje trošenje sredstava iz budžeta.

Pre 11 dana Anketni odbor Narodne skupštine Srbije objavio je rezultate istrage o zloupotrebi u trošenju sredstava u periodu 0d 2000. do 2012. Izveštaj ovog odbora ukazuje da su srpske vlade uložile 2.834.887.345,14 evra za Kosovo i Metohiju. Najveći iznos budžetskih sredstava utrošen na sanaciju posledica zemljotresa u Kosovsko-pomoravskom upravnom okrugu (2002. godine), otkup kuća i stanova za smeštaj kadrova i stambeno zbrinjavanje interno raseljenih lica u Kosovsko-mitrovičkom upravnom okrugu, izgradnju objekata infrastrukture, izgradnju objekata za povratak i održivi opstanak raseljenih lica, zdravstveno zbrinjavanje, obrazovanje i finansiranje potreba lokalnih samouprava i delatnosti javnih preduzeća.

Međutim, član Aneketnog odbora, Marko Jakšić je u intervjuu za KoSSev govorio o manjkavostima ovog izveštaja, navodeći da je izveštaj nepotpun, nedorečen, prozvoljan, zlonameran i tendenciozan, te da je imao za cilj da Srbe sa Kosova i Metohije prikaže kao kriminalce kako bi se stvorila situacija u kojoj će se Srbija odreći Kosova i Metohije.

“U medijima je izveštaj predstavljen kroz poruku o velikoj prevari i pljački Srbije. Priča oko trošenja novca u velikim količinama koja postoji i u izveštaju je u stvari najobičnija laž i to se videlo po autorima. U izveštaju se pokazalo da je u roku od 12 godina, potrošeno 2 milijarde 800 miliona evra. Međutim kad podelite tu sumu sa 12 godina, to faktički  nije velika suma. Ako se pri tome doda da je od te sume, 450 miliona evra, kako je i sam predsednik Anketnog odbora rekao, otišlo na isplate duga Londonskom i Pariskom klubu, a radi se o dugovanjima koja je Srbija prethodno uzimala za izgradnju termoelektrane A i B, hidrosistema Ibar-Lepenac, onda je novac koji su Srbi  na Kosovu i Metohiji trošili još manji. Sve ovo samo po sebi govori da iznos plata, penzija i svih drugih davanja, nije premašivalo godišnje više od 170 -190 miliona evra. A poznato je da to i nije neka suma jer je to samo nekih 0,2% BDP-a Srbije,” rekao je Jakšić u prekjučerašnjem intervjuu za KoSSev.

Ministarstvo za Kosovo i Metohiju je osnovano 2008. godine u vladi Borisa Tadića sa ministrom Goranom Bogdanovićem na čelu, a nasledilo je Koordinacioni centar za Kosovo i Metohiju – telo koje se bavilo pitanjem Kosova kroz nekoliko srpskih vlada.

U prvoj vladi SNS-a i SPS-a ministarstvo je diskretno 'zamenjeno' Kancelarijom za Kosovo i Metohiju koju je vodio ministar bez portfelja u vladi Republike Srbije, Aleksandar Vulin. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.