Specijalni tužilac zatražio produžetak mere pritvora Saljihu Mustafi

I dalje su visoki rizici od činjenja novih krivičnih dela, štaviše, oni su uvećani zbog skorog početka suđenja, mišljenje je glavnog tužioca Specijalnog tužilaštva izneto u zahtevu za produženje mere pritvora bivšem pripadniku „OVK“, Saljihu Mustafi. Predmet protiv Mustafe biće prvi čiji će pretresni postupak biti započet sudom u Hagu već 15. septembra.

Kancelarija Specijalnog tužilaštva smatra da je produžetak pritvora Saljihu Mustafi i dalje neophodan, jer:

„Nije bilo promene okolnosti kojima bi se promenio nalaz Veća o tome da postoji stvarna mogućnost da bi, ukoliko bi bio pušten, optuženi ometao žrtve, svedoke ili njihove porodice, i da nijedan uslov ne bi dovoljno ublažio taj rizik“.

Tužilac je u ovom zahtevu, koji je podnet juče, takođe odgovorio na deo navoda advokata odbrane, ustvrdivši da optuženi nije u pritvoru proveo „nerazumno dug vremenski period“.

U ovom zahtevu se takođe navodi da i dalje postoji dobro osnovana sumnja da je optuženi počinio zločine, a koji sada za procesuiranje potpadaju u nadležnost Specijalizovanih komora, te da se, ni po ovom pitanju, nisu promenile bilo kakve okolnosti koje bi uticale na dosadašnje nalaze tužilaštva.

Tužilac je u svom zahtevu precizirao da su visoki rizici od činjenja novih krivičnih dela.

Štaviše, od poslednjeg razmatranja odluke o pritvoru, svi rizici iz člana 41(6)(B) uvećali su se, zbog skorog početka suđenja, tj. usled toga što će se skinuti oznaka tajnosti sa svih dokumenata, navodi se u zahtevu Džeka Smita.

U zahtevu su dalje navedene pojedinačne tvrdnje o rizicima zbog kojih se traži produžetak pritvora: rizik od bega, rizik od uticaja na svedoke i žrtve, rizik od mogućnosti da se počine novi zločini. Takođe se tvrdi da je nastavak pritvora jedini način da se kontrolišu ovi rizici.

Kod objašnjavanja ovih rizika, u najnovijem zahtevu nema novina u odnosu na prethodne, te se stoga ponavlja da je rizik od bekstva „visok“, kao i da optuženi „ima podsticaj ili nameru, iskustvo i sredstva da utiče na svedoke ili žrtve, a da za tako nešto se koriste pretnje i nasilje“.

Tužilac je takođe konstatovao da sa 15. septembrom kao datumom početka suđenja, a od poslednje odluke o razmatranju produžetka mere pritvora, proces je uznapredovao brzo i efikasno, te da će i dodatni rokovi za pripremu suđenja uslediti u julu.

Podsetimo, odluku o pokretanju pretresnog postupka u slučaju protiv Mustafe donelo je pretresno veće I Specijalizovanih komora Kosova juna meseca.

Na pretresu u septembru, pravo na uvodnu reč imaće specijalni tužilac, zastupnik žrtava i advokati odbrane.

Veće je ujedno odlučilo da će prva dva svedoka Specijalnog tužilaštva izneti svoj iskaz između 20. i 28. septembra.

Predmet protiv Saljiha Mustafe biće prvi čiji će pretresni postupak biti započet pred ovim sudom u Hagu.

Sudije u ovom postupku imenovane su još početkom maja meseca.

Imenovanje je usledilo po obaveštenju sudije za prethodni postupak da će celokupni spis predmeta Specijalizovani tužilac protiv Saljiha Mustafe biti spreman za prosleđivanje pretresnom panelu 7. maja.

Predsednica Specijalizovanih veća u Hagu, Ekaterina Trendafilova, rasporedila je sudije Rolanda Dekersa, Mapi Velt-Folju, Žilbera Bitija i Vladimira Mikulu kao rezervnog sudiju za pretresni panel I.

Pred ovim panelom je 9. juna održano i pripremno ročište pred suđenje Mustafi, a kako je najavljeno, u naredna dva dana trebalo je da se održe još dva pripremna ročišta zatvorena za javnost –  kako bi se na njima govorilo o žrtvama i svedocima.

Do sada je devet lica dobilo status žrtve u procesu protiv ovog pripadnika bivše OVK, dok je u odvojenoj odluci, sudsko veće odlučilo da imenuje veštaka koji će pripremiti izveštaj u vezi potencijalne odštete za žrtve.

Dr Ani Pues je nedelju dana nakon što je sudija za prethodni postupak prihvatio nove prijave pet žrtava od ukupno 9 za učešće u postupku, određena za zastupnika žrtava u predmetu protiv Mustafe. 

Podsetimo, Saljih Mustafa uhapšen je po nalogu Specijalizovanog tužilaštva – 24. septembra prošle godine, i on se do sada pred sudom pojavio pet puta (prvo pristupanje i četiri statusne konferencije).

Mera pritvora produžavana mu je u više navrata.

Sudija za prethodni postupak je optužnicu protiv Saljiha Mustafe potvrdio 12. juna prošle godine, da bi nedelju dana kasnije – 19. juna, specijalni tužilac podneo potvrđenu optužnicu.

Optužnica protiv Saljiha Mustafe je prva potvrđena optužnica Specijalizovanog tužilaštva, za koju se izjasnio da nije kriv.

On se kao jedan od osnivača nekadašnje „OVK“, a sada visoki zvaničnik u kosovskom ministarstvu odbrane tereti za lišavanje slobode, surovo postupanje i mučenja izvršena nad najmanje šest lica u periodu od 1. aprila 1999. do 19. aprila iste godine, kao i za ubistvo.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.