Preminuo dekan Fakulteta umetnosti Zoran Furunović

Zoran Furunović
Foto: Fakultet umetnosti

Slikar, redovni profesor i dekan Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Кosovskoj Mitrovici, mr Zoran Furunović preminuo je u petak, 21. februara u 67. godini, saopštio je dekanski kolegijum tog fakulteta.

Furunović je, zajedno sa još nekoliko kosovsko-metohijskih stvaralaca iz njegove generacije, spadao u red onih slikara koji su na kosovskoj likovnoj sceni suvereno demonstrirali postmoderno slikarstvo i učinili da se stvaralaštvo na ovom podneblju, izjednači sa stvaralaštvom u velikim likovnim centrima bivše Jugoslavije i Srbije, navodi se u saopštenju ovog fakulteta koje prenosi Radio kontakt plus.

On ne samo da je bio krčilac novih puteva u vizuelnoj umetnosti, već je istovremeno i pisanom rečju izrastao u sjajnog likovnog kritičara zagovarajući kvalitet ostvarenja i njegove domete, bez obzira na to ko je njihov nosilac u šarenolikom kosovskom likovnom krugu. Pritom je uvek imao dovoljno hrabrosti da ukaže i ustane protiv nepravilnosti i nedoslednosti u kulturnoj politici KiM.

Po rezultatima u slikarstvu i učešću u kulturnom životu, on spada u red najvećih srpskih slikara poniklih na tlu Кosova i Metohije, pripadajući onoj grupi strasnika koji su, svaki u svom vremenu, postavljali temelje moderne umetnosti na Кosovu ‒ strasnika poput Dimitrija Paramendića, Vlade Radovića, Jefte Vančetovića, Bogdana Bakića, Muse Miketića, Aleksandra Tomaševića, Trajka Stojanovića Кosovca, Zorana Jovanovića Dobrotina … – koji su na tom putu sagoreli, a ipak ostavili dubok trag u umetnosti svoga podneblja

Rođen je 1953. godine u Prištini, gde je 1977. završio Akademiju likovnih umetnosti. Postdiplomske studije završio u Beogradu 1982. godine u klasi prof. Zorana Petrovića.

Kremacija Zorana Furunovića biće obavljena u četvrtak, 27. februara, u 12.00 časova na Novom groblju u Beogradu.

Кomemoracija će se održati u utorak, 3. marta, u 12.00 časova u Galeriji Fakulteta umetnosti, Drvarska br. 6 u Кosovskoj Mitrovici.

Radio kontakt plusPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.