Specijalni sud na Kosovu će goniti i Srbe?

Izvor: Info-ks (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Specijalni međunarodni sud za ratne zločine na Kosovu najavljen je kao tribunal za procesuiranje pripadnika OVK, ali na optuženičkoj klupi mogli bi da se nađu i Srbi.

Beogradske "Večernje novosti" navode da, iako u srpskom Tužilaštvu za ratne zločine tvrde da će se taj sud baviti zločinima terorista OVK, nadležnost suda neće biti po etničkom već po teritorijalnom principu.

Zbog toga se može očekivati da se među optuženima nađu i Srbi, ukoliko bude dokaza da su počinili ratne zločine 1998. i 1999. godine.

"Pred Specijalni sud na Kosovu bi mogli da stignu i predmeti generala Ljubiše Dikovića i Momira Stojanovića, ukoliko prije početka rada te instance naš pravosudni sistem ne bude počeo da radi na ta dva slučaja", rekao je listu Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose u Beogradu.

Janjić podsjeća da mandat Eulexa ističe u junu 2016. godine i ocjenjuje da će se predmeti kojima su se bavili Unmik, a potom i Eulex, među kojima je oko dvadesetak protiv Srba, prenijeti na novi sud, ukoliko ne bude prolongiran mandat Eulexa.

Iz Kancelarije za Kosovo "Novostima" je rečeno da je Vladi Srbije iz međunarodne zajednice najavljeno da će se Specijalni sud, kada bude osnovan baviti isključivo zločinima OVK.

Portparol Specijalnih istražnih jedinica Žoao Souza izjavio je za list da je ova jedinica osnovana da istraži niz navoda iz izvještaja specijalnog izvestioca Savjeta Evrope Dicka Martyja o trgovini organima iz 2011. godine.

"S obzirom na to da je istraga u toku, bilo bi neprimjereno da komentarišemo naš rad. U ovom trenutku možemo samo da podstaknemo sve učesnike da nastave da napreduju u naporima da se osnuje specijalni sud koji treba da obezbjedi kredibilno i nepristrasno okruženje za pravilno sprovođenje pravde u kom Specijalne istražne jedinice mogu da podignu optužnicu", naveo je Souza.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.