Sumnjiv ceo Zubin Potok

Policijski kapetan Miodrag Lekić, koji je bio glavni operativac Regionalnog KPS-a za Sever Kosova i njegov brat policajac, Milan Lekić, suspendovani su odlukom vrha Kosovske policijske službe u Prištini, do daljnjeg, pod sumnjom da su umešani u ubistvo policajca albanske specijalne jedinice ROSU, Envera Zumberija, koji je nastradao u julu 2011, u Zupču kod Zubinog Potoka, kada su Albanci silom pokušali da osvoje prelaze Brnjak i Jarinje.

Kako ističe predsednik opštine Leposavić i član Upravljačkog tima za sprovođenje Briselskog sporazuma, Dragan Jablanović, Miodragu Lekiću bilo je namešteno hapšenje (iznenada mu poslali poziv da se javi na informativni razgovor) još krajem februara, a od odlaska u zatvor spasli su ga gradonačelnici četiri srpske opštine koji su najpre zatražili objašnjenje od EULEX-a, a potom i zapretili da će, ako Lekić bude bez razloga uhapšen, podneti ostavke i prekinuti svaku saradnju sa EULEX-om i Vladom Kosova.

Optužuju koga stignu

Još 2011. KPS i EULEX raspisali su poternicu za privrednikom iz Zubinog Potoka, Ratomirom Božovićem, tvrdeći da je on sa grupom mladića organizovao ubistvo Zumberija samo zato što su on i ti mladići tog dana prošli putem Zubin Potok – Zupče. Policajci su upadali i u kuću Radovana Radića iz Zubinog Potoka, pretresali i kuću Slobodana Vučinića. Ubistvo Zumberija pripisivano je i Slobodanu Sovrliću, a pod lupom KPS-a bio je i aktuelni predsednik opštine Zubin Potok, Stevan Vulović.

"U vezi sa Zumberijem do sada je privođeno 50 žitelja Zubinog Potoka, neki ugledni privrednici moraju da se sklanjaju i kriju samo zato što su se ni krivi, ni dužni, našli na nekakvim lažnim poternicama i spiskovima za hapšenje. Dovoljno je da Albancima neko pokaže prstom na nekog Srbina i kaže on ima veze sa ubistvom Zumberija i već sutradan sledi hapšenje, ili pretres kuće, sumnjivi su svi žitelji Zubinog Potoka i svi su na neki način taoci, ovo je prevršilo svaku meru," priča Jablanović.

On podseća da je Miodrag Lekić u septembru postavljan za visokog funkcionera KPS-a za Sever Kosova i da je prošao rigorozne obaveštajne i bezbednosne provere.

"Bio je potpuno čist i postavili su ga za prvog operativca Regionalnog KPS-a. Sad odjednom postaje sumnjiv, čak ga optužuju za ubistvo, u pitanju je obična lakrdija i pritisak na sve Srbe na Severu Kosova," smatra Jablanović.

Predsednik opštine Leposavić kaže da su sva četvorica gradonačelnika tražila sastanak sa čelnicima EULEX-a i da ih je na tom sastanku jedna Francuskinja, zamenica šefa Misije Gabrijela Meučija, uveravala, čak se i klela da EULEX nema nikakve veze sa planiranim privođenjem, niti sa suspenzijom Miodraga Lekića i njegovog brata Milana i da je to sve stvar KPS-a. O suspenziji Lekića i namerama da se on uhapsi nije bio obavešten ni komandir Regionalnog KPS-a za Sever Kosova, Željko Bojić.

Zloupotreba Zumberijeve smrti

Neki mediji na Kosovu tvrdili su da se Enver Zumberi zamerio Hašimu Tačiju i da su ga prilikom akcije jedinice ROSU kod Zubinog Potoka ubili Albanci, a ne Srbi.

Njegova smrt se zloupotrebljava u unutrašnjo-albanskim obračunima, ali i za obračun sa Srbima i pritisak na preostale Srbe iz Zubinog Potoka i sa Severa Kosova da se sele.

"Miodragom i Milanom se sada bavi unutrašnja kontrola KPS-a, ne znam kako će se završiti ovaj cirkus. Mi gradonačelnici opština na Severu Kosova smo odlučili da, ako protiv Lekića bez valjanih dokaza bilo šta bude preduzeto i ne budu vraćeni na posao, podnesemo ostavke i prekinemo svaku saradnju sa Prištinom. Ne možemo više da mirno stojimo i čekamo ko je sledeći, razmotrićemo i da li Srbi uopšte više treba da budu u Prištini i u kosovskim institucijama, situacija se ozbiljno komplikuje kako na Severu, tako i južno od Ibra," naglašava za "Vesti" Jablanović.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.