Spahiu:Koalicija opozicije očekivana, izborni proces sumnjiv, hapšenje Ivanovića političko

U nedelju, 8. juna, održani su kosovski parlamentarni izbori na kojima su po prvi put učestvovali i Srbi sa Severa Kosova i Metohije. Ove izbore je obeležilo i učešće liste "Srpska", koju je podržala Vlada Republike Srbije, slaba izlaznost na Severu, ali i na izgled neočekivana koalicija koja je usledila nakon proglašenja izbornih rezultata. Tri kosovske opozicione stranke – Alijansa za budućnost Kosova, Demokratska liga Kosova, i Inicijativa za Kosovo, odlučile su da zajednički kandidat za budućeg premijera Kosova bude Ramuš Haradinaj, uprkos tome što je najveći broj glasova ponela Demokratska partija Kosova, Hašima Tačija. Ova koalicija i novi kandidat za mogućeg kosovskog premijera predstavlja veliko iznenađenje za srpsku zajednicu, ali izgleda da je za albansku zajednicu bila očekivana.

O novoj koaliciji kosovske opozicije, proteklim izborima i procesu prebrojavanja glasova, nastavku suđenja Dreničkoj grupi u Severnoj Mitrovici, kao i o slučaju Olivera Ivanovića, za KoSSev komentariše albanski analitičar iz Južne Mitrovice, Nedžmedin Spahiu.

Koja je po Vašem mišljenju moguća koalicija za sastav nove vlade?

Pa postoji dogovor između svih opozicionih stranaka za stvaranje koalicione vlade, koji se sastoji od toga da će premijer biti lider Alijanse za budućnost Kosova, Ramuš Haradinaj, predsednik parlamenta će biti lider LDK-a, Isa Mustafa, a potpredsednik vlade će biti Fatmir Ljimaj.

Da li je koalicija okupljena oko Ramuša Haradinaja iznenađenje za albansku zajednicu, ili je to očekivano?

Mislim da nije iznenađenje za albansku zajednicu, a ne bi trebalo da bude ni za srpsku. Mislim da je svejedno ko će od Albanaca biti na vlasti, jer su prava Srba zagarantovana Ustavom, tako da to, ko će biti na čelu vlade, ne može da utiče na to kakva će biti njihova prava.

Da li mislite da se u okviru nove koalicije, u novom sazivu vlade mogu naći lista “Srpska” i srpska zajednica?

Ja mislim da će, kao što je i predviđeno Ustavom, svako ko je osvojio glasove Srba, biti u vladi i mislim da oni nemaju razlog da to bojkotuju.

Znači, mislite da bi i Srbi mogli da uđu u vladu?

Da naravno.

Neki stručnjaci tvrde da je Haradinajeva kandidatura za premijera, prema kosovskom ustavu, neustavan čin? Šta mislite o tome?

To je samo slobodna intepretacija da bi se stvaranje nove vlade što više odužilo, da bi stara vlada podmirila neke račune, jer je to za njih došlo nekako neočekivano, i naravno, oni žele da što više dobiju na vremenu.

Koje to račune nije podmirila stara vlada?

Mislio sam na korupciju, stvari koji se tiču korupcije.


Uprkos tome što se radi o teritoriji sa najmanjim glasačkim telom, i uprkos tome što je izlaznost na Severu Kosova bila znatno slabija, prebrojavanje glasova sa Severa je trajalo neuobičajno dugo u odnosu na ostatak Kosova. Da li znate koji je razlog za to?

Nisam u toku, ali mislim da ima prostora za sumnju u ceo izborni proces, jer ono što je upadljivo jeste da je na zvaničnom sajtu CIK-a stajalo da ima 20.000 glasova više nego što je bilo verifikovanih birača koji su izašli na birališta. Izborni zakon Kosova dozvoljava da u svakoj kutiji može biti do tri glasa više, ili manje. To praktično znači, da ako je u biračkim spiskovima evidentirano da je u jednoj kutiji glasalo 500 glasača, a u kutiji se nalazi 497, ili 503 glasačka listića, onda je to validno. Ako u kutiji na biračkom mestu ima 496, ili 504 glasačkih listića, a na kojem je izbornim spiskovima verifikovano da je glasalo 500 birača, onda je ta kutija nevažeća. Da pojasnim, ako je 20.000 listića na celom Kosovu višak, a imajući na umu da je ukupan broj kutija na Kosovu bio 2.300, onda ispada da je u svakoj kutiji 8, ili 9 listića višak. I zbog toga se po meni ceo ovaj izborni proces dovodi u sumnju.

Da li imate saznanja da je bilo takvih slučajeva na Severu Kosova?

Ne, nemam nijedno takvo saznanje. Znam da se uglavnom izveštavalo da su izbori bili fer i korektni i da nije bilo manipulacija. Ali ove brojke koje sam  naveo, meni ostavljaju ogromnu za sumnju. Ako tome još dodamo i da je na celom Kosovu bilo negde oko 70.000 nevažećih listića, naspram ovih 20.000 listića više nego potpisanih glasača, onda je to stvarno ogroman broj – skoro 10% od ukupnog biračkog tela.

Sve ovo što ste naveli, može li da ostavi prostor za sumnju da je brojanje glasova na Severu trajalo duže upravo iz takvih razloga?

Pa to je veoma moguće, mada na Severu – jedino ko je mogao da krade – je lista "Srpska", jer obično ko je najjači taj može i da krade. Ne može da krade onaj ko je najslabiji. Nije za očekivati da LDK-a i PDK-a kradu na Severu Kosova, ili neka druga albanska partija. Albanske partije su krale na jugu, ako su krale. Obično krade ona stranka koja je najjača u tom području.


Znate da je danas počeo nastavak suđenja Dreničkoj grupi u Severnoj Mirovici? Šta mislite o tome?

Da, znam to, i to je politički značajno samim tim što su oni uhapšeni, a sve ostalo je stvar pravosuđa.

Mislite li da ovaj proces ima političku pozadinu?

Na Balkanu je sve političko. U našim uslovima sve, pa i hapšenje, ima političku pozadinu, i nije to baš tako jednostavno kod nas.

Kad smo već kod političke pozadine, mislite li da i hapšenje Olivera Ivanovića ima političku pozadinu?

Mislim! I ja sam od početka govorio da njegovo hapšenje ima veze sa lokalnim izborima na Kosovu. Vreme kada je on uhapšen je dosta simptomatično – hapse ga nakon 14 godina i to onda kada se kandidovao za gradonačelnika Severne Mitrovice. To stvara sumnju na neki dogovor. Možda je dogovoreno u Briselu. Ja to ne mogu drugačije da tumačim.

Sada, kad ste ovo rekli, možete li onda predvideti kako će proces protiv Ivanovića dalje da se odvija?

Ne mogu da predvidim kako će ići dalje, ali u svakom slučaju će to uticati na političke procese na Kosovu. Mislim da će imati uticaja i mislim da je već imalo uticaja na političke procese.

Kako je imalo uticaja?

Kada neko utiče na to ko će biti gradonačelnik jednog grada, onda je to ne sumnjivo uticaj na političke procese. Nije svejedno da li će biti jedna, ili druga politička opcija na vlasti u jednom ključnom gradu, kao što je Severna Mitrovica.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.