Nastavak suđenja Dreničkoj grupi: branioci veruju u "pravičnost" sudskog veća

Danas je u sudu u Severnoj Mitrovici počelo treće ročište suđenja Dreničkoj grupi, sedmorici od 12 članova, koji se terete za krivična dela ratnog zločina nad civilnim stanovništvom, uključujući i torturu, zlostavljanje, ubistva za koja se pretpostavlja da su izvršena u navodnom centru pritvora OVK, u selu Likovac tokom 1998. godine, a jedan od optuženih, Sabit Geci i da je u saučesništvu sa Sahitom Jašarijem i još nekoliko pripadnika UČK, ubio policajca Ivana Bulatovića odsecanjem glave sa motornom testerom. Nedavno, 25. maja, dvoje optuženih iz Dreničke grupe – Sulejman Selimi i Ismet Hadža su oslobođeni optužbi u odvojenom, drugom slučaju, u kojem su se takođe teretili za ratne zločine nad civilima. 

Danas, odbrana nije uspela da nametne raspravu o zdravstvenom stanju optuženih, a atmosfera u sudnici je bila napetija nego tokom prethodna dva ročišta. Suđenje se nastavlja sutra sa početkom u 9.30. 

KOSSEV SPECIJALNO SA SUĐENJA DRENIČKOJ GRUPI

U sudnici su bili prisutni svi optuženi: Sami Ljuštaku, Ismet Hadža i Sahit Jašari, Sabit Geci, Sulejman Selimi, Avni Zabelji i Jahir Demaku, a predstavnik specijalnog tužilaštva je bio Sezari Mihalčoku.

Suđenje je započelo nakon sat vremena zakašnjenja, a zbog prevoza Jahira Demakua, koji je za razliku od ostalih optuženih, umesto u pritvornoj jedinici u Dubravi, u pritvoru u Prištini. Ovo je komentarisao i sam predsedavajući suda, Darius Sielicki, objašnjavajući da bi možda i bilo bolje da su optuženi u pritvornoj jedinici u Severnoj Mitrovici, nakon čega je i zabranio mešanje prisutne javnosti u sudnici sa optuženima, kao i mešanje i kontakt zvaničnika suda sa optuženima.

Suđenje Dreničkoj grupi:

2. dan suđenja Dreničkoj grupi – u sudu prisutni Ljuštaku, Jašari i Hadža

Ljuštaku, Jašari i Hadža danas u sudnici u Severnoj Mitrovici?

Izdat nalog za hapšenje Ljuštakua, Jašarija i Hadže

Za razliku od prethodna dva ročišta, današnja atmosfera u sudnici je bila napeta, a  ovog puta je i više građana prisustvovalo samom suđenju – mahom bliski rođaci i saradnici optuženih.   

Nakon što je utvrđena prisutnost svih optuženih i njihove odbrane, odmah se povela borba oko toga da li će deo suđenja na kojem se raspravlja o zdravstvenom stanju optuženih biti otvorena za javnost, ili ne.

Naime, juče je izvršen medicinski  pregled u pritvorskoj jedinici u Dubravi, svih optuženih, a radi utvrđivanja da li su u stanju da zbog svoj zdravstvenog stanja  podnesu suđenje. Međutim, s obzirom na to da do danas nije dobio nikakav izveštaj o njihovom zdravstvenom stanju, sudija Sielicki je zabranio da se na današnjem ročištu govori o zdravstvenom stanju optuženih.

"U ovom trenutku, sudsko veće smatra da su optuženi u stanju da prisustvuju suđenju – ako ne da stoje, onda da sede i da slušaju uvodne reči svojih branilaca. Danas nećemo više razgovarati o zdravstevenim pitanjima," rekao je Sielicki.

Uvodne reči branilaca : “Optužnica nejasna i netačna”

Nakon polemike o zdravstvneom stanju optuženih, te da li će sudnica biti zatvorena za javnost tokom rasprave o zdravstvenom stanju optuženih, branioci Sabita Gecija, Ismeta Hadže i Sulejmana Selimija su izneli svoje uvodne reči.

Najupečatljiviju uvodnu reč dao je branioc Sabita Gecija – Hadži Miljaku, čiji se branjenik tereti za ubistvo srpskog policajca, Ivana Bulatovića i to odsecanjem glave motornom testerom.

On tvrdi da njegov branjenik nije bio u stanju da zbog svog zdravstvenog stanja izvede ubistvo na način na koji je ubistvo opisano u optužnici.

"Činjenica je da je Sabit Geci, 28. februara 1998. godine, doživeo teške povrede, opasne po njegov život i to u selu Likošane, pred srpskim vojnim i policijskim snagama. I od tada su počeli svi njegovi zdravstveni problemi," rekao je Miljaku i dodao da optužnici nedostaje tačnost, jasnoća u opisu činjenica, te da Sabit Geci nema nikakve veze sa ubistvom Ivana Bulatovića.

Branilac se osvrnuo i na tačku optužnice koja se tiče optužbe u slučaju individualnog delovanja optuženog, prema kojoj je Sabit Geci narušio fizički integritet i zdravlje svedoka C.

Miljaku tvrdi da se vremenski okvir koji se tiče navodnog počinjenog dela ne poklapa sa realnom situacijom, jer Sabit Geci nije bio u stanju da izvede bilo kakvu aktivnost zbog svoj zdravstvenog stanja.

"Glavno pitanje u ovom predmetu je da li je Sabit Geci bio u fizičkom i zdravstvenom stanju da izvrši takvu fizičku aktivnost. Ovo nije istina – na bazi svedočenja Redžepa Seljimija, koji je jasno opisao vreme i mesto i u kakvom je stanju video Sabita Gecija, ali i na osnovu mnogih drugih izjava. Sve ovo ustanovljava potpunu nevinost mog branjenika u vezi sa krivičnim delom za koje se tereti," rekao je Miljaku i dodao da optužnica nije pravična i da kao takva nije ni prihvaljiva.

Branilac Ismeta Hadže: “Tokom suđenja će sve maske pasti”

Mahmut Haljimi, branilac Ismeta Hadže, tvrdi da je njegov branilac žrtva manipulacije različitih ljudi, te da će tokom suđenja sve maske spasti.

"Nakon pretresa i do kraja pretresa, nadam se i verujem da ćete shvatiti da je moj klijent  žrtva različith manipulacija, različitih ljudi koji su imali i imaju interes na ovom malom delu zemlje, zvanom Republika Kosovo. Ubeđen sam da je ovo suđenje pozornica gde će sve maske biti skunuti, gde će pozadina suđenja  biti otkrivena… Još jednom želim da naglasim da su naši glavni napori koji se zasnivaju na profesionalnom i principilajnom angažovanju, da ubedimo sud i veće da Ismet Hadza sedi ovde kao nevino lice," rekao je Heljimi.

Branilac Sulejmana Selimija – Mislim da je sudsko veće pravično i da će takvo veće proglasiti da Sulejman Selimi nije kriv u vezi sa tačkama optužnice

U optužnici sedmorici članova Dreničke grupe, osim albanskih civila, ni jednom se ne pominje ni jedna druga nacionalnost žrtava, osim u slučaju ubistva odsecanjem glave policajca Ivana Bulatovića, gde se kaže da je u pitanju srpski policajac.

Tom Gaši, branilac Sulejmana Selimija, smatra da nema kredibilnih dokaza za optužbu njegovog branjenika, da se optužnica bazira na glasinama, te da očekuje da će Selimi biti oslobođen optužbi: "Ne vidimo kredibilne dokaze koji bez ikakve sumnje ustanovljuju ono što je napisano u optužnici, dok je jasno da su svi dokazi u okviru glasina rekla-kazala i da tačke optužnice nisu jasno deifinisane od strane pravičnog sudskog veća. A  mislim da jeste pravično i mislim da će takvo veće proglasiti da Sulejman Selimi nije kriv u vezi sa tačkama optužnice."

Međutim Gaši takođe smatra da je vremenski okvir u tačkama optužnica, upitan.

"…Mislim da bi tužilac trebao da zna da je u vremenskom okviru, koji je difinisan u ovoj optužnici, selo Likovac bilo zapoljeno avgusta 1998. do temelja. Nije bilo objekta kao što je pomenuto u optužnici…," rekao je Gaši i dodao da je u to vreme oko 100.000 civila bežalo pred zločinima srpske vojske i policije i da se može utvrdiiti da je Sulejman Selimi u to vreme, u svom vojničkom svojstvu u kojem je bio, bio prisutan na ključnim sastancima koji su održani sa međunarodnim faktorima.

Gaši je još objasnio: "To znači da u vezi sa lokacijom gde su ova navodna dela izvršena, očigledno je da se to desilo pre srpske ofanzive kada je i celo selo spaljeno i mi ćemo ovo ustanoviti tokom glavnog pretresa. Predstavicemo kompletne dokaze."

Tom Gaši je i podcrtao da tužilac nije uspeo da obavi svoj posao, ali i da zahteva da ročište na kojem će svedočiti svedoci, bude otvoreno za javnost: "Želim da pomenim da tužilac nije uspeo da obavi svoj posao. Kada je podneo pismenu optužnicu zajedno sa drugim dokumentima, nije uspeo da zasnuje svoje optužbe izvan svake sumnje. Verujemo da će sudsko veće odobriti zahtev branioca Sulejmana Selimija i dozvoliti da na otvorenoj sesiji dopusti svedočenje svedoka".

Branilac Sulejmana Selimija, takođe tvrdi da je najveća nepravda prema pravosuđu i njegovom klijentu počinjena tokom istražne faze, kada nije dopušteno ispitivanje svedoka od strane branioca, te da presuda suda mora da bude pravična i prihvatljiva, ne samo za Brisel, EULEX i međunarodnu zajednicu, već i za građane Kosova.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.