15 godina od dolaska KFOR-a na Kosovo

Izvor: RTK2 (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

 
Na današnji dan pre 15 godina na Kosovo su ušle međunarodne snage KFOR pošto je 10 juna u Kumanovu potpisan mirovni sporazum između Srbije i NATO-a.
 
Povodom 15 godina od ulaska KFOR-a na Kosovo, komandant međunarodnih mirovnih snaga Salvatore Farina je izjavio da je bezbednost na Kosovu bolja nego 1999 godine.
 
Bezbednost na Kosovu je 10 puta bolja nego što je bila, ističe Farina i dodaje da posao još uvek nije priveden kraju ali se radi na tome.
 
“Ostaćemo na Kosovu sve dok je potrebno i kako bi podržali demokratske vrednosti i napredak svih građana Kosova“, navodi Farina.
 
Za Srbe na Kosovu 12 jun predstavlja početak neizvesnog perioda tokom kojeg su počinjena ubistava, kidnapovanja, proterivanja, a uništene su i oskrnavljene mnoge hrišćanske svetinje.
 
Rada Trajković, bivši poslanik u kosovskom parlamentu smatra da ovaj dan i rezultati na terenu govore koliko je tadašnje rukovodstvo Srbije bilo kratkovido u smislu opredeljenja da uđe u rat i sukob sa Natoom.
 
“Kao rezultat poraza doživeli smo da ovaj prostor promeni svoju civilizacijsku i etničku strukturu“, naglašava Trajkovićeva.
 
Politikolog Aljbinot Maljoku kaže da je najbitnije za građane bilo da je dolaskom KFOR-a završen rat na Kosovu.
 
“Za Albance na Kosovu bilo je jako bitno da, uzimajući u obzir sve ono što su doživeli KFOR dođe na Kosovo. Stiče se utisak da je KFOR do 1999. godine kada su ušli na Kosovo, bio je na albanskoj strani, a od 1999. godine su na strani manjinskih zajednica koje žive na Kosovu, međutim KFOR po mandatu nije ovde da bi štitio samo Albance ili Srbe već da bi štitio sve građane Kosova da žive u miru, naglašava Maljoku.
 
Trajkovićeva i Maljoku se slažu da i dalje postoji potreba za misijom KFOR-a na Kosovu. Razlog daljeg angažovanja KFOR-a, za Trajkovićevu je bezbednost, dok Maljoku tvrdi da Nato trupe treba da budu na Kosovu sve dok se ne formiraju Oružane snage i ne budu operativne.
 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.