Šoltes: Kosovo zaslužuje viznu liberalizaciju

Igor Šoltes (u sredini) na konferenciji za medije u Prištini (Foto Kim)

„Smatram da Kosovo zaslužuje viznu liberalizaciju i omogućavanje slobodnog putovanja građanima u zemlje zapadne Evrope“ poručio je danas iz Prištine izvestilac Evropskog parlamenta (EP) za Kosovo, Igor Šoltes. Kaže da je sa mnogim kolegama „pobornik omogućavanja vizne liberalizacije“, te da se „nada da će sledećeg meseca ova odluka biti doneta na Savetu EU“. Šoltes je boravio dva dana na Kosovu kako bi „prikupio relevantne informacije od vladinog, nevladinog i ostalih sektora“, pred podnošenje izveštaja u Evropskom parlamentu. 

„Na Kosovu postoje velika očekivanja u vezi sa viznom liberalizacijom, naročito posle usvajanja Sporazuma o demarkaciji (sa Crnom Gorom). Liberalizacija viza za Kosovo kasni, ali za to ne treba da se krivi EU. Kosovo je trebalo još pre dve godine da dobije bezvizni režim sa Ukrajinom i Gruzijom. Ja dajem sve od sebe po pitanju ovoga u EP kako bi se ispunila očekivanja. Ovo će biti veoma jasno navedeno u izveštaju EP koji će uskoro biti podnet,“ rekao je, obraćajući se medijima u Prištini.

„Treba sprovesti istragu i omogućiti smirivanje tenzija. Nadam se da će nadležni učiniti sve da se takvi slučajevi reše,“ kazao je Šoltes, odgovarajući na pitanje o učestalim incidentima u kojima su na meti Srbi i njihova imovina.

Upravo je o incidentima, kako je rekao, razgovarao i sa kosovskim vlastima.

Dijalog nastaviti što pre, smiriti tenzije

Govoreći o dijalogu Prištine i Beograda, Šoltes je naveo da on mora da bude nastavljen što skorije:

„Treba ići u smeru sklapanja sporazuma koji je prihvatljiv za obe strane. Svesni smo osetljivosti pitanja, ali moram naglasiti da je ono od velikog značaja“.

Tokom boravka u Prištini, Šoltes je sa sagovornicima razgovarao i o vladavini prava, borbi protiv korupcije i kriminala, reformama pravosuđa i nezavisnosti tužilaca i sudija, kao i o otvorenosti i transparentnosti koja je važna za čitav javni sektor. Bilo je reči i o reformi u zdravstvu i sektoru životne sredine.

Šoltes je takođe razgovarao i sa potprepsednicom GI SDP-a – Oliver Ivanović, Ksenijom Božović.

Sastanak je, dodaju, bio kratak, ali konstuktivan i navode da „može da se zaključi“ da je Šoltes „dobro upoznat sa svim političkim dešavanjima na Kosovu, a i svim problemima Srba“.

Jedna od tema je bila i istraga ubistva Olivera Ivanovića gde se, navode – Šoltes „složio da se nalogodavci i ubica moraju što pre pronaći i da je to tema koja se često pokreće i u Briselu“.

„Očekujemo da će njegov izveštaj sa Kosova biti sveobuhvatan sa kompletnim postojećim problemima, to jest, opisati pravo stanje političkih dešavanja na Kosovu, jer to iziskuje i njegovo iskustvo koje poseduje,“ zaključuju iz SDP-a.


Pročitajte još: 

Civilni aktivisti u otvorenom pismu parlamentarcima i evropskim predstavnicima: Glasajte u korist vizne liberalizacije za Kosovo


Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.