Civilni aktivisti u otvorenom pismu parlamentarcima i evropskim predstavnicima: Glasajte u korist vizne liberalizacije za Kosovo

Preko dvadeset kosovskih civilnih aktivista, novinara, publicista, umetnika, sportista i naučnih radnika uputilo je otvoreno pismo evropskim predstavnicima, pozivajući Evropski parlament, Veće ministara i države članice EU da glasaju u korist vizne liberalizacije za Kosovo. Navodeći da polažu „velike nade“ da će ovu odluku doneti ovog meseca, u pismu su izlistali i četiri razloga zašto bi trebalo da glasaju ‘za’. Istovremeno su poručili: „Svako eventualno odlaganje odluke Saveta o viznoj liberalizaciji će ozbiljno ugroziti ambicije kosovskog društva za evropsku integraciju i biće široko doživljeno kao diskriminacija građana Kosova čak i u odnosu na region.“ Pismo, koje je objavio jedan od potpisnika – novinar Adriatik Keljmendi na svom Fejsbuk nalogu – prenosimo u celosti: 

„Poštovani komesari, evro-parlamentarci i ministri zemalja članica Evropske unije,

Građani Kosova su jedini u Evropi koji ne uživaju pravo na slobodu kretanja unutar Šengenske zone.

Prošla je decenija otkako je naša zemlja započela reforme i ispunjavanje konkretnih uslova u okviru procesa liberalizacije.

Potpisnici pisma:

Adriatik Keljmendi, publicista
Ariana Ćosaj Mustafa, civilna aktivistkinja
Artan Demhasaj, civilni aktivista
Astrit Gaši, publicista
Berat Buzala, publicista
Dastid Palaska, pravnik
Dušan Radaković, civilni aktivista
Eliza Hodža, umetnica
Fadilj Vokri, predsednik Fudbalskog saveza Kosova
Fahredin Spahija, fotograf
Igbala Rugova, civilna aktivistkinja
Imer Muškolaj, publicista
Ismet Krieziu, civilni aktivista
Jehona Ljuštaku, politikolog
Jeton Neziraj, producent
Kuštrim Sadiku, novinar
Ljuljzim Peci, civilni aktivista
Majlinda Keljmendi, nosilac olimpijske medalje u džudou
Oda Haljiti, umetnost
Petrit Zogaj, civilni aktivista
Sibelj Haljimi, sociološkinja
Uta Ibrahimi, alpinistkinja
Zake Preljvukaj, umetnica

Hiljade studenata, uspešne ličnosti umetnosti, kulture i sporta su i dalje podvrgnute viznom režimu, koji ograničava njihov boravak na određeno vreme.

Čitave porodice nisu u mogućnosti da posete svoje porodice, mesta i gradove.

Takođe, nisu u stanju da se upoznaju sa evropskim kulturnim vrednostima, dok u teoriji uče svoju decu da je perspektiva Kosova u Evropskoj uniji.

Veoma mali broj mladih na Kosovu je imao sreću da vidi jednu evropsku državu, jer je teško realizovati čak i studijske posete zbog oštrog viznog režima.

Na Kosovu postoji percepcija da je EU postavila posebne zahteve i da diskriminiše Kosovo u pogledu vizne liberalizacije.

Prolazili smo kroz političku blokadu tri godine zaredom zbog pitanja razgraničenja sa Crnom Gorom – kriterijuma utvrđenog tokom procesa liberalizacije.

Ovo pitanje, osim što je polarizovalo političku scenu, podelilo je građane, povećalo nesigurnost i poverenje građana prema kosovskim političkim strankama i vlastima u Briselu.

Podsetimo, i oko 80.000 dosadašnjih državljana Republike Srbije, sa Kosova i Metohije, podležu viznom režimu zemalja tzv. Šengen zone i to su nosioci pasoša Koordinacione uprave.

Prema izveštaju NVO „Aktiv“, „Zona posebnih pasoša“, između 16.08.2007. i 03.06.2016. Koordinaciona uprava je izdala 76.807 pasoša Republike Srbije.

Istovremeno, ove pasoše kosovske vlasti ne priznaju. 

Po kosovskom ustavu, Srbi imaju pravo na „dvojno državljanstvo“, koje u praksi ne funkcioniše kada su u pitanju putne isprave. To znači da bi bilo ko sa KiM-a sa bilo kojim pasošem Srbije, u kojem je navedena policijska uprava grada sa Kosova – bio siguran da će i otputovati u inostranstvo, to mora da učini van teritorije Kosova i Metohije.

Upravo na ovaj problem nepriznavanja sprskih pasoša, koji istovremeno podležu viznom režimu, upozoravala je u više navrata nevladina organizacija Aktiv sa Severa Kosova.

Međutim, do danas srpski civilni sektor na Kosovu nije pokrenuo konkretnu inicijativu za eventualno rešenje ovog problema.

Pročitajte još: 

Kancelarija za KiM uverava one sa pasošima Koordinacione uprave: Jesu građani Srbije, putuju bez viza u više od 100 zemalja, pojedine zemlje ih diskriminišu

Uprkos značajnoj osetljivosti ovog pitanja, našli smo modalitet usvajanja Sporazuma o razgraničenju, jer je to bio kriterijum koji je posebno zahtevan za viznu liberalizaciju.

Sada, poštovani evro-parlamentarci i ministri zemalja članica Evropske unije, vi ste na pragu donošenja odluke o viznoj liberalizaciji za građane Kosova.

Mi, kao civilno društvo Kosova, pozivamo vas da donesete odluku ‘ZA’ viznu liberalizaciju za Kosovo, između ostalog, iz sledećih razloga:

  1. Građani Kosova su jedini u celom regionu na koje se primenjuje Šengenski vizni režim, uprkos postojanju naše društvene volje za proces evropskih integracija.
  2. Kao društvo gubimo velike šanse za transformaciju zasnovanu na evropskim modelima, jer nam je uskraćena prilika da razmenjujemo iskustva sa građanima država članica EU.
  3. Zaključili smo da je izolacija mladih bila pokretačka snaga za uključivanje u radikalne i ekstremističke organizacije, posebno one na Bliskom istoku.
  4. I, što je najvažnije, mislimo da je Kosovo ispunilo merljive kriterijume proistekle iz procesa vizne liberalizacije.

Očekujemo da konačni izveštaj o oceni vizne liberalizacije bude pozitivan i pozivamo Evropski parlament, Veće ministara, a posebno države članice EU da glasaju u korist vizne liberalizacije za građane Kosova.

Podržavamo težnju EU u uspostavljanju kontrole nad migracionim tokovima i uvođenje mehanizama za suspenziju vizne liberalizacije, kako se primenjuje na druge države. Smatramo da Kosovo ne predstavlja rizik migracije za EU.

Imajući u vidu da će Evropska unija imati izbore početkom naredne godine, polažemo velike nade da će ova odluka biti doneta u junu ove godine, a u cilju da građani – nosioci kosovskih biometrijskih pasoša – uživaju pravo na kratkoročno putovanje i bez viza u Šengenskoj zoni.

Svako eventualno odlaganje odluke Saveta o viznoj liberalizaciji će ozbiljno ugroziti ambicije kosovskog društva za evropsku integraciju i biće široko doživljeno kao diskriminacija građana Kosova čak i u odnosu na region.

Stoga, poštovani evro-parlamentarci i ministri država članica Evropske unije, pozivamo države članice EU da usvoje odluku što je pre tehnički izvodljivo i donesu odluku ‘ZA’ viznu liberalizaciju za građane Kosova.“


Pročitajte još: 

Šoltes: Kosovo zaslužuje viznu liberalizaciju


Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.