SO Severna Mitrovica: Uskoro izgradnja zgrade Univerziteta, nastavljaju se projekti iz 2016.

Za prva tri meseca tekuće godine, opština Severna Mitrovica potrošila je oko 270.000 evra. Projekti izgradnje opštinske zgrade, vatrogasne stanice i sportske hale koji su započeli protekle godine – nastavljeni su. Ove godine očekuje se i početak izgradnje zgrade Univerziteta – zaključci su sa današnje sednice Skupštine opštine Severna Mitrovica. Na tridesetosmoj redovnoj sednici predstavljeni su izveštaji o radu opštine, kao i finansijski izveštaj za prva tri meseca 2017. Umesto gradonačelnika Severne Mitrovice, Gorana Rakića, koji, kako je objašnjeno, zbog obaveza nije prisustvovao sednici – izveštaje je predstavila glavna izvršna službenica ove opštine, Adriana Hodžić. 

Idejni projekat nove zgrade Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici predstavljen je krajem 2016. – gradonačelniku Severne Mitrovice, Goranu Rakiću i predstavnicima Univerziteta. Izgradnja je, kako je tada navedeno – planirana na lokaciji stare škole "Branko Radičević", a u novom objektu, biće smeštena četiri fakulteta – Fakultet umetnosti, Ekonomski, Pravni i Prirodno-matematički fakultet.​ Radovi na izgradnji trebalo je da počnu marta 2017. godine, navedeno je tada. Projekat izgradnje finansira Evropska unija. Univerzitetska zgrada sadržaće i sve potrebne prostorije za održavanje nastave, počevši od amfiteatra, biblioteke, učionica i neophodnih laboratorija.

"Aktivnosti, koje su započete još u protekloj godini, nastavljene su. Reč je o kapitalnim investicijama, poput izgradnje zgrade opštine, vatrogasne stanice i sportske hale. To su projekti koji se na terenu mogu videti i radovi napreduju u skladu sa dinamičkim radom," kazala je Hodžićeva.

Najavila je i početak izgradnje zgrade Univerziteta, koji se očekuje u 2017.

Opština je, kako je kazala, završila administrativni deo posla, a projekat izgradnje realizovaće Evropska unija, uključujući i tendersku proceduru.

Govoreći o opštinskim prihodima, Hodžićeva je navela i da opština, kako je ocenila, nije imala značajnijih troškova tokom prva tri meseca 2017 iz kategorije kapitalnih investicija. 

"Zapravo, u prvom periodu imali smo pripremni deo koji nije iziskivao nikakav trošak. Bilo je isključivo tekućih troškova iz kategorije plata, dnevnica, robe i usluga i opštinskih rashoda," istakla je, dodajući i da je za prva tri meseca 2017. potrošeno oko 270.000 evra. 

Današnjoj sednici prisustvovalo je 18, od ukupno 19 odbornika. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.