SO: Severna Mitrovica dobija novu vatrogasnu stanicu i sportsku halu. Radovi na mostu bez skupštinske odluke

Nova vatrogasna stanica u Severnoj Mitrovici biće izgrađena u blizini zgrade gradskog vodovoda, na putu ka Suvom Dolu, kao i sportska hala – čija se izgradnja planira pored zgrade JKP "Standard". Skupština opštine Severna Mitrovica usvojila je juče na sednici predloge o lokacijama za njihovu izgradnju. Uprkos tome što se na jednom od najznačajnijih i nekada najposećenijih delova grada – sada već bivšem Trgu braće Milić, već nedelju dana vrše prekopavanja i ostali građevinski radovi – što je jedan od trenutno najvažnijih događaja u gradu, a za čiji početak građani nisu bili zvanično obavešteni,  na većem delu sednice o tome nije bilo reči. Ovu temu je, ipak, pri kraju rada tokom jučerašnjeg zasedanja pokrenuo odbornik ispred bošnjačke zajednice, Nedžad Ugljanin, i to u okviru tačke "Razno". On je i na sastanku Odbora za politiku i finansije zatražio da se u dnevni red sednice, kao jedna od tačaka, uvrste i radovi na mostu, smatrajući da bi oni trebalo da prođu kroz skupštinsku proceduru i da ne postoji dozvola SO za njihovo izvođenje.

"Premeštanje postojeće zgrade vatrogasne stanice na novu lokaciju, doprineće efikasnijem izlaženju u susret potrebama građana. Postojeća zgrada je u vrlo lošem stanju, a u blizini nje gradiće se zgrada opštine, tako da se, svakako, postojeća vatrogasna zgrada ne uklapa u okolnosti trenutno prisutne u Bošnjačkoj mahali," rekla je šefica administracije opštine Severna Mitrovica, Adrijana Hodžić.

Nakon izlaganja, predlog da se vatrogasna stanica izgradi u blizini mitrovičkog vodovoda na putu ka Suvom Dolu, usvojen je sa 11 glasova "za" i jednim protiv. Uzdržanih nije bilo. 

Tako je predlog lokacije za sportsku halu – u blizini zgrade JKP "Standard", takođe usvojen, sa deset glasova "za", dok protiv i uzdržanih nije bilo. 

Sredstva za izgradnju sportske hale i vatrogasnog centra obezbeđena su iz Fonda za razvoj Severa, decembra, odnosno septembra prošle godine.

Ugljanin: Radovi na Trgu bez ovlašćenja SO; Rakić: EU krši odluku ove Skupštine; Briselski sporazum iznad Ustava Kosova i Ustava Srbije; politika iznad zakona

Tokom jučerašnje sednice, nezavisni odbornik ispred bošnjačke zajednice, Nedžad Ugljanin, kazao je da je zatražio da se u dnevni red uvrste radovi na mostu, smatrajući da bi, kako je istakao, oni trebalo da prođu kroz skupštinsku proceduru. 

"Radi se o Trgu braće Milić, gde se radovi vrše već desetak dana, bez ovlašćenja SO-a. Ne znači da sam protiv da se to radi, ali zašto postoji ova Skupština?"- upitao je on.

"I dalje sam pri tome da je to trebalo da uđe u dnevni red, jer će onda Brisel i Edita Tahiri u ovom delu da rade šta hoće – da ruše, jer je tu bio jedan park, dečje igralište, penzioneri koji su tu odmarali…To su naši građani, a ne građani pod ingerencijom pregovaračkog tima, niti Brisela. Da se ovo, na ovakav način, radi u Briselu, sigurno bi bilo demonstracija," dodao je dalje.

On je istovremeno, upitao gradonačelnika Severne Mitrovice, Gorana Rakića, da li je tačno da je "to Brisel odlučio", na šta je Rakić odgovorio:

"Ja sam upravo juče, na sastanku u Prištini, koji smo imali sa predstavnicima Evropske unije, vrhom Kosovske policije i KFOR-om, tražio detaljan izveštaj o svemu onome što EU sprovodi na samom mostu, o samim radovima. Slažem se sa vama apsolutno, jer, ukoliko bi se držali odluke koju je ova Skupština usvojila, a ako se ne varam, odbornici su glasali da upravo taj deo bude pešačka zona, znači, neminovno je – EU krši odluku ove Skupštine. Oni njihove odluke i Briselski sporazum predstavljaju kao jedan najviši akt, koji je iznad zakona, Ustava Kosova, Srbije. Slažem se da Edita Tahiri ne bi trebalo da odlučuje o nama, ali politička situacija je takva da je politika iznad zakona."

O budžetu i rezultatima javne rasprave za 2017. na sledećoj sednici, gradonačelnik bio "nepredviđeno duže odsutan"

Najavljene tačke dnevnog reda – razmatranje budžeta opštine i predstavljanje ishoda javne rasprave o budžetu opštine za 2017., o kojima je SO trebalo, takođe, da diskutuje, odložene su za narednu sednicu, zbog, kako je objašnjeno, nepredviđenog dužeg odsustva gradonačelnika u toku prošle i početkom ove nedelje.  

Na današnjoj sednici, od ukupno 19, bilo je prisutno 18 odbornika.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.