Kosovo: Protiv četvorice imama i političara optužnica zbog terorizma

Protiv glavnog imama Islamske zajednice u Peći, Enesa Goge, nekadašnjeg imama improvizovane džamije u Prištini, Bedrija Robaja, kao i prizrenskih imama, Idriza Biljibanija i Mazljama Mazljamija, danas je podignuta optužnica zbog terorizma, potvrđeno je iz kosovskog tužilaštva. Optužnica je podignuta i protiv političara i člana islamske političke stranke "Lisba", Fuada Ramićija. Svi danas optuženi hapšeni su još 2014. godine, u široj akciji Kosovske policije protiv verskog ekstremizma, kada je privedeno ukupno 15 lica od kojih čak 12 imama.

Puna imena i prezimena optuženih objavili su kosovski mediji, koji sa velikom pažnjom prate ceo slučaj. Oni su, takođe, objavili više detalja o Ramićiju.

Za ovog "kontroverznog političara", kako ga nazivaju, navode da se pre samo nekoliko dana našao u društvu drugih kosovskih političara.

U tekstu pod naslovom "Optuženi za terorizam na ceremoniji promene komandanata KFOR-a", objavili su i fotografiju Ramićija sa zamenikom kosovskog ministra za administraciju lokalne samouprave, Bajramom Gecajem i liderom Alijanse za budućnost Kosova, Ramušom Haradinajem.

Prema navodima optužnice, Robaj i Biljibani se terete da su počinili delo "podsticanje na teroristička dela".

Enes Goga i Mazljam Mazljami terete se za izazivanje mržnje, ili netrpeljivosti, na nacionalnoj, rasnoj, verskoj ili etničkoj osnovi, dok se Ramići optužuje da je počinio delo "poziv na otpor".

Dodaje se i da je protiv nekoliko ranije osumnjičenih za ista krivična dela, zbog nedostatka dokaza – istraga prekinuta.

Četvorica imama i Ramići su, zbog dela koja im se od danas i zvanično stavljaju na teret, hapšeni još 2014. godine, u grupi od 15 lica, a tokom šire akcije Kosovske policije u borbi protiv verskog ekstremizma i regrutovanja kosovskih Albanca za rat u Siriji i Iraku na strani ISIS-a i Al-Nusre.

Među ovom grupom uhapšenih tada se nalazio i predavač na Fakultetu islamskih studija u Prištini i imam Velike džamije u istom gradu – Šefćet Krasnići, protiv kojeg, međutim, nije podignuta optužnica, zbog, kako navode kosovski mediji, nedostatka dokaza.O slučajevima hapšenja zbog terorizma, tokom ove godine, 2015. i 2014, čitajte u našoj tematskoj stranici "ISIS i Kosovo" 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.