SO S.Mitrovica: Formirana Komisija za utvrđivanje naknade štete od poplava; Ugljanin – Građani ne mogu čekati izbore, problem se mora rešavati što pre

FOTO: KoSSev

U sali Skupštine opštine Severna Mitrovica, jutros je održana sednica na kojoj se razgovaralo o samo jednoj tački – Formiranje komisije za utvrđivanje naknade štete od posledica januarskih poplava, koja je ujedno i formirana. Za članove komisije opštinske administracije izabrana su, za sada, tri člana – Katarina Adžančić, Branko Kljajić i Avni Peci. Kako je na sednici kazao predsedavajući Nedžad Ugljanin, postoji mogućnost da se komisija upotpuni sa još dva člana.

Predsedavajući ove skupštine, kao i na prethodnoj sednici, i ovoga puta izneo je tvrdnje da je bilo opstrukcije od strane direktora adminstracije Mursalja Ahmetija, a zbog toga što građanima pogođenim poplavama, nije pristigla već izglasana pomoć.

Ahmeti, međutim, ovoga puta za razliku od prethodne sednice nije bio prisutan.

„Poslednji dokaz za to je da smo mi upoznali direktora sa ovim i kazali smo da članovi komisije budu iz opštine, međutim direktor nije dao imena i neće da ih da“, kazao je Ugljanin.

Dodaje i da je ovog direktora upozorio da on ima obavezu da da dva imena iz ove administracije, ali prema njegovim rečima, Ahmeti je odgovorio:

„Vi imate našu podršku, ali vam nećemo dati ta dva imena“.

Ugljanin kaže i da su obratili kosovskom ministarstvu lokalne samouprave, te kako će kao skupština reagovati, u slučaju da se ne odrede ta dva imena koji bi trebalo da budu članovi komisije.

„Odgovor je vrlo jasan – da se preduzmu zakonske mere i da se stane ovom javašluku na kraj. Ovo je čista opstrukcija i mene kao predsedavajućeg i najveće institucije – skupštine“, kazao je, dodajući da će danas uputiti zahtev da se preduzmu zakonske mere protiv direktora.

„I mi ćemo, nakon razgovora sa predstavnicima ministarstva i nakon njihovog odgovora da preduzmemo zakonske akte protiv direktora administracije, poslati tužbu ministarstvu lokalne samouprave zbog neispunjavanja svojih zadataka, u okviru zakona o lokalnoj samoupravi“.

Osnovana komisija će, kako je naveo predsedavajući, raditi na tome da se zahtevi, koji su na prethodnoj sednici odbijeni iz administrativnih razloga – što hitnije vrate ministarstvu lokalne samouprave.

„Gde će ministarstvo lokalne samouprave protokolisati i predati direkciji za hitne slučajeve“, kazao je predsedavajući.

Jedan od odbornika, istakao je da je do cele ove situacije došlo zbog „visoke politike“, ujedno optužujući zamenicu gradonačelnika Adrijanu Hodžić, da je ona kazala Ahmetiju da ne da imena.

„On je rekao da on ne sme da da ta imena, jer je Adrijana Hodžić, zamenica gradonačelnika, rekla njemu da ne može da da imena. I to treba da se kaže. Znači ne može da postoji jedan službenik koji ne komunicira sa skupštinom. Bilo bi normalno da Adrijana Hodžić bude prisutna zajedno sa građanima i da se tog dana osnuje taj štab od strane opštine, ali se ovde radi o visokoj politici i zato smo u ovakvoj situaciji“, kazao je ovaj odbornik.

Ugljanin smatra da je srpskoj zajednici na severu potreban pluralizam, kao i sloboda mišljenja, ocenjujući da je trenutna situacija – „nenormalna“.

„Ovo je čista diktatura koja se sprovodi ovde na severu, nažalost sa time se suočavaju i ovi radnici koji su ovde ostali njih 15-20. Pričamo otvoreno, ali slobodu mišljenja i pluralizam, koji najviše treba srpskoj zajednici, gde ovde odlučuju pet čoveka šta će ko da misli i kako će i šta da radi, to je stvarno nenormalna situacija“, ocenio je predsedavajući.

Najavljene aprilske izbore, ističe, zajednice na severu koje su oštećene od januarskih poplava i koje još uvek ne dobijaju izglasanu pomoć – ne mogu da čekaju, jer se problem treba što pre rešavati.

„Da li će biti izbora, da li će se izaći na izbore, da li će se izabrati predsednik opštine i gradonačelnik, mi nemamo vremena za čekanje, jer nama sve zajednice koje su oštećene poplavama žive u nenormalnim uslovima i mi smo zatražili da što hitnije radimo na rešavanju njihovih problema“.

Podsetimo, prethodnu sednicu SO Severna Mitrovica, koja je održana krajem marta, obeležila je rasprava u vezi sa izglasanom pomoći od 300 hiljada evra za građane oštećene u poplavama koja još uvek nije pristigla, a usled, kako je tada obrazloženo – administrativnih problema.

Sednici su prisustvovali i građani pogođeni ovom nepogodom, ali i Mursalj Ahmeti, direktor administracije, na kojeg su presedavajući SO Severna Mitrovica, Nedžad Ugljanin i građani, uperili prstom, smatrajući da je on odgovoran zato što ova pomoć nije pristigla.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.