Milatović: Nije realno da Crna Gora povuče priznanje nezavisnosti Kosova i to je stvar koja je vrlo jasna

Da li je njegova pobeda – pobeda srpskog sveta, da li se crkva previše meša u politiku Crne Gore, šta su prvi koraci čime garantuje da će ostati pošten u politici, u ekskluzivnom intervju za Dnevnik Nove S, govorio je novi predsednik Crne Gore, Jakov Milatović.

Jakov Milatović, koji je pobedio Mila Đukanovića na predsedničkim izborima, uz izlaznost od skoro 70 odsto, kaže da je u nedelju bio istorijski dan za Crnu Goru.

„Pobeđen je jedan trodecenijski režim, koji je simbolizovao podele, koji je simbolizovao zarobljenu državu, institucije zarobljene od kriminala i korpucije i jedno ekonomsko razaranje, naše privrede. Prvi korak u ozdravljenju, pobedom nad Đukanovićem, u nedelju je već napravljen. Više od 70 odsto građana je izašlo, ja sam dobio skoro 60 odsto, tako da je pobeda bila velika i uverljiva. Ipak, izazovi su veliki. Trebaju se zasukati rukavi. Nadam se da nakon parlamentarnih izbora, sa novom vladom i sa mnom na poziciji presednika, da će stvari da krenu nabolje“, kazao je novi predsednik Crne Gore.

Milatović je dodao i da nema „čarobne štapiće“, te da je vrlo realan i će u narednom periodu biti potreban rad, fokus i pomirenje.

„Ovo je pobeda pomirene Crne Gore, jer jedino pomirena može da ide napred. Pobeđen je čovek koji je delio Crnu Goru, i zastrašivao nas tim podelama, od kojih je dobijao korist za svoje male partijske i familijarne interese. Poslali smo u prošlost loš sistem vrednosti u nedelju, sistem u kojem je bilo normalno slagati, ukrasti, kupiti lažnu diplomu, tajkunski privatizovati fabrike, hotele, uništiti ih, slati neke trzavice prema zemljama u regionu“, kazao je Milatović.

Na pitanje o korupciji i kriminalu u Crnoj Gori, Milatović je rekao:

„Pre godinu dana u Crnu Goru je došao novi nezavisni specijalni državni tužilac, koji je zajedno i sa prvom demokratskom vladom i sadašnjom, uradio mnogo protiv kriminala i korupcije. Da vas podsetim da su sada u procesu i prva žena sudstva u Crnoj Gori, bliska Milu Đukanoviću, predsednik privrednog suda, i drugi iz politike i državnog aparata. Pravda polako dolazi u Crnu Goru, to su ljudi i očekivali. Što se tiče gospodina Đukanovića, siguran sam da će naši pravosudni organi raditi svoj posao. Na meni je bilo da ga pobedim i to sam uradio“, rekao je Milatović.

Na pitanje da li će sada odluka o priznavanju nezavisnosti Kosova od strane Crne Gore biti povučena, Milatović je rekao da je ona jasna.

„Nije realno da se očekuje otpriznavanje Kosova i to je stvar koja je vrlo jasna“, kazao je Milatović i dodao:

„Podržavamo sve što se dogovore Beograd i Priština, i smatram da bi normalizacija odnosa Beograda i Prištine bila značajna za sve zemlje u regionu. U tom smislu, Crna Gora želi da bude jedan dobar sused, koji će negde promovisati dobrosusedske odnose“.

Milatović je rekao i da se Crna Gora istinski kreće ka Briselu, te da će zbog toga njegova prva prva poseta biti Briselu.

„Želim najbolje moguće odnose sa Srbijom i dok sam bio ministar ekonomskog razvoja, to sam uvek stavljao u fokus. Srbija je najveća zemlja Zapadnog Balkana, i potpuno je prirodno da će i moja poseta Srbiji i nakon poziva Vučića, uslediti“, istakao je Milatović i naglasio da mu je važno da sve te posete rezultiraju opipljivim rezultatima za građane i privredu.

Ceo intervju sa Jakovom MIlatovićem pogledajte u videu na početku teksta.

Nova.rsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.