SNV: Radoičić nam nametnut kao Bog i bič, Vučićev ponos, a naša sramota

FOTO: Srpsko nacionalno veće

Sve dosadašnje vlasti u Srbiji nose odgovornost za stanje u kome smo se našli a posebno ona koja je potpisivanjem Briselskog sporazuma, ugasila institucije Republike Srbije i naterala čak i Srbe na Severu Кosova da se posle decenijskih žrtava integrišu u institucije tzv. Republike Кosovo, saopštio je SNV, odnosno, kako je naznačeno u potpisu tri organizacije – SNF, Otadžbina i Odbor Sabora SNV KiM.

Životi su „amaterski“ izgubljeni uz „kukavičluk glavnog vođe koji je na cedilu ostavio saborce i pobegao“. Srpsko junaštvo je „kompromitovano“. Odgovorne su službe bezbednosti Srbije, iznose svoje razumevanje događaja.

Nisu uspeli da do sada organizuju sabor novoobnovljenog Srpskog nacionalnog veća, optuživši direktore domova kultura u sistemu Republike Srbije da nisu smeli da im izdaju prostor. Nakon sukoba u Banjskoj, kada je u zasedi ubijen policajac Afrim Bunjaku, a potom i tri navodna napadača, SNV  je izdao još jedan proglas.

U njemu su upozorili na moguće etničko čišćenje preostalih Srba.

„Nalazimo se u katastrofalnoj situaciji, dovedeni smo na rub tragedije koja može da konačno dovrši naše višedecenijsko stradanje“, naveo je SNV.

„Poslednji događaji u Banjskoj pokazuje svu hipokriziju srpske politike i politike nama nametnutih nazovi predstavnika, političkog i intelektualnog polusveta, tzv. Srpske liste, koja više od decenije ‘jaše’ unesrećene Srbe sa Кosova i Metohije“.

Optužili su vlasti u Beogradu da „vrlo perfidno“ pokušavaju da Srbe sa Kosova označe odgovornim za svoju pogrešnu politiku.

„Njihove izjave da je grupa naših nesrećnih mladića ‘samoinicijativno krenula u nepromišljenu oružanu akciju’, potencirajući da su sa Кosova i Metohije, pokazuje svu njihovu perfidnost“, ukazali su.

„Prvo ih označe odgovornim, a onda im oni koji, umesto da budu pred sudom pravde, proglašavaju trodnevnu žalost kako bi prikrili svoju odgovornost“, navodi dalje SNV.

Uporedili su sa onim što se dogodilo Oliveru Ivanoviću, pre ubistva i nakon.

„Prvo ga proglasišiše ‘lošim Srbinom’, a onda ga sahraniše u Aleji zaslužnih građana!? Otvoreno pitamo Aleksandra Vučića, čija je Srpska lista, čiji je Milan Radoičić? NAŠ, ne! Mi ga nismo birali, nametnut nam je kao ‘naš bog i bič’, postavljen od velikog vođe, da odlučuje o našim životima i našoj smrti! PREDSEDNIКOV PONOS, A ZA NAS SRAMOTA!“

U saopštenju nisu spominjali ubijenog pripadnika Kosovske policije, ali jesu izneli viđenje ubijenih Srba, koji se sumnjiče da su napadači.

Životi su „amaterski“ izgubljeni uz „kukavičluk glavnog vođe koji je na cedilu ostavio saborce i pobegao“. Srpsko junaštvo je „kompromitovano“.

„Naši poginuli mladići su naši stradalnici i mučenici, a njihovo uzaludno stradanje je nečiji scenario i velika greška, ili namera. Veliki i nenadoknadivi gubitak, pre svega, za njihove porodice i za naš napaćeni i nezaštićeni narod! Bespotrebne žrtve u kojoj je u amaterskoj akciji izgubljena srpska mladost, kompromituje ‘srpsko junaštvo’ i najbolje govori o kukavičluku glavnog vođe, koji je na cedilu ostavio saborce i pobegao glavom bez obzira. Ako su naše službe: BIA, VOA, MUP Srbije, ovo organizovale, moraju odgovarati, i ako nisu znali – odgovorne su!“

Ipak, imali su i oko čega da se slože:

„Beskrupuloznom režimu Aljbina Кurtija treba pružiti otpor, politički, organizovan i glasan. On to zaslužuje, jer je on izvođač najsvirepijih radova čiji je cilj da nestanemo i da nas ovde više nikada ne bude“.

Takođe im je poznata politika međunarodne zajednice, koju „ne interesuje“ sudbina Srba, već „njeni geostrateški ciljevi i interesi onih preko kojih te interese ostvaruje“.

Da li su „scenaristi naših nesreća“, postavlja pitanje SNV, razmišljali o sudbini Srba ispod Ibra?

Upozorili su na to da se, kako iznose podatak, poslednjih 10 godina preko 40 hiljada raselilo.

Tako je primera radi, do dolaska SNS i srpske liste na vlast, Velika Hoča imala preko hiljadu stanovnika, a danas tvrde, jedva 370. U Orahovcu su Srbi na izdisaju, u Štrpcu, Novom Brdu, Gračanici, Vitini i svuda, srpsko je stanovništvo prepolovljeno, uz „albanizovanu teritoriju“.

„To se sada dešava i na severu Кosova. Taj proces se nastavlja, pogotovu pod torturom surove Кurtijeve vlasti, čija je i namera da nas do jednog očisti“.

Srbi sa Кosova i Metohije su obavezni da odgovorni brinu o svojim porodicama i da se suprostave ovakvoj situaciji. Kako?

Da se okupe se i zajedno sa SPC potraže odgovore kuda i kako dalje , ali i da urede uzajamni odnos, pomognu siromašne i urede odnos sa Albancima, sve kroz demokratski dijalog.

„Ostavimo nek država vodi visoku politiku, a njoj ćemo poslati naše izvorne predstavnike da na nju utiču. Ne dajmo više da o nama, o našim svakodnevnim životima odlučuju partijski slugani, kriminalci, ljudi koji su, tek nakon dolaska na funkcije, po prvi put došli na Кosovo. Oni koji su daleko od naše tragične realnosti! Posebna odgovornost je na našoj inteligenciji i prilika da budu na visini svojih zvanja, da stanu u odbranu naroda kojem pripadaju!“

I dok govore o „inteligenciji“, znaju da se takva inteligencija „boji za „egzistenciju“, da „će izgubiti posao, penzije, socijalna davanja“.

Da budemo faktori mira i tako razobličimo ekstremne politike

„To ne znači da treba da pognemo glavu i pristanemo na vazalski odnos. Ne, mi imamo ljude, oni su među nama! Svi zajedno gradićemo nove odnose i politički i ekonomski uspravimo ovaj narod, vratiti mu dostojanstvo i ohrabriti ga da opstane i ostane i da šansu normalnoj Srbiji da rešava kosovsko pitanje“.

Od vladike raško-prizrenskog su ponovo zatražili da hitno zakaže Crkveno – narodni sabor na kome bi se donele, kako tvrde, važne odluke za dalju sudbinu Srba sa Kosova, a oni ohrabrili da se organizuju.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.