SNV: Glas za Vučića ravno samoubistvu. Njemu, Srpskoj listi i Rakočeviću crni božur

FOTO. SNV

„Političko i bezbedonosno stanje Srba na Кosovu i Metohiji je katastrofalno. Narod se nalazi u ozbiljnom procesu iseljavanja, a niko ništa ne čini da se ti procesi zaustave“, poručilo je Srpsko nacionalno veće. Pozvali su Srbe sa Кosova da masovno izađu na izbore, ali i upozorili na to da je glas za SNS i Aleksandra Vučića „ravno samoubistvu“. „Jer podrškom Vučićevoj politici ovlašćuju ga da dovrši započetu izdaju Кosova i Metohije i prepusti ih Velikoj Albaniji“, ističu.

Danas je u Gračanici održana druga sednica Predsedništva ove nedavno obnovljene organizacije, na kojoj je posebno ukazano na „militantnu politiku“ kosovskog premijera Aljbina Кurtija.

Tvrde da Kurti Srbima „uliva strah“.

Inače, odlučili su danas da, prema ugledu na ogranak Udruženja novinara Srbije na Kosovu, svakog decembra dodeljuju crveni i crni božur za delovanje pojedinaca i ustanova u oblasti „poštovanja ljudskih i političkih prava, nacionalnih, demokratskih, humanitarnih i moralnih vrednosti“.

Vučić je stoga spomenut još jednom na današnjoj sednici – dodeljen mu je crni božur, uz Srpsku listu.

„Prvi Crni kosovski božur dodeljen je Aleksandu Vučiću, Srpskoj listi zbog prihvatanja Briselskog, Vašingtonskog i francusko-nemačkog spurazima i Ohridske mape puta, čime su izvršili izdaju nacionalnih i državnih interesa. Oni su svojom politikom doveli u katastrofalno političko, ekonomsko, socijalno stanje i beznađe Srbe na Кosovu i Metohiji, zbog iseljavanja preko 40 hiljada Srba od njihovog dolaska na vlast“, naveli su u saopštenju.

Takođe, Crni kosovski božur dodeljen je i Živojinu Rakočeviću, direktoru Doma kulture u Gračanici i predsedniku Udruženja novinara Srbije, zbog, kako tvrde u ovoj organizaciji – navodne zabrane korišćenja sale Doma kulture u Gračanici za održavanje Sabora Srpskog nacionalnog veća. U saopštenju ga optužuju da je navodno sprovodio „naredbe Aleksandra Vučića i Milana Radoičića“.

„Zbog čega je Sabor održan u Beogradu“, navodi ova organizacija razlog zašto se odlučila da se osnuje ispred beogradskih kamera.

„Da bi učestvovali u radu Sabora, sa Кosova i Metohije je u Beograd otputovalo 73 člana Sabora, koji su morali da iz svoje sirotinje i svojih džepova odvoje novac da bi pokrili troškove boravka i putovanja. Za to vreme Dom kulture u Gračanici, koji su gradili njihovi dedovi i očevi, bio je prazan“, ovako piše SNV u saopštenju.

Živojin Rakočević koji je predsednik UNS-a, na drugoj je strani inicijalno bio izabran za dobitnika pozitivnog belog božura od strane svojih kolega pri ogranku udruženja  kojim rukovodi na Kosovu, ali je on to odbio iz etičkih razloga, zbog čega se ponovilo glasanje.

Nasuprot njima, Crveni božur su u SNV dodelili onima koji su sponzorisali njihov sabor u Beogradu – Nićiforu Aničiću, kojeg su predstavili kao predsednika „Udruženja domaćina Srbije“ i Hotelu M u Beogradu.

„Zahvaljujući hrabrosti i odlučnosti Nićifora Aničića, posle višemesečnog progona SNV na Кosovu i Metohiji i zabrani korišćenja sala za održavanje Sabora Srpskog nacionalnog veća, njegovim zalaganjem i podrškom održan je Sabor, u Beogradu 26. novembra 2023 godine. Njegovu odluku podržao je i pratio Hotel M u Beogradu, koji je odoleo neviđenom pritisku vlasti da otkaže salu“, piše SNV.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.