Održan Sabor SNV: Došlo vreme da uzmemo sudbinu u svoje ruke, Vučićev cilj da Kosovo bude nezavisno i bez Srba

Sabor Srpskog nacionalnog veća održan je danas u u Beogradu. Imenovano je novo rukovodstvo i najavljene buduće aktivnosti. Prvi zadatak je da Srbi sa Kosova uzmu svoju sudbinu u svoje ruke, stvore autentičnu politiku, nasuprot cilju aktuelne vlasti u Beogradu „da Kosovo postane nezavisna država i to bez Srba“, rečeno je na skupu. Zatražili su odbacivanje francusko-nemačkog sporazuma, a sa druge strane, isključivo poštovanje Ustava Srbije i Rezolucije 1244.

Nakon neuspelih višemesečnih pokušaja da prvi skup novoformirano Srpsko nacionalno veće održi na Kosovu, sabor je, kako je i najavljeno, održan danas u konferencijskoj sali hotela „Mladost“ u Beogradu.

Jednoglasno je izvršena promena statuta SNV, odnosno umesto izvršenog odbora, imenovano je predsedništvo.

Imenovano je više od dvadeset članova predsedništva iz svih regiona Kosova, ali i predstavnik iz dijaspore. Među njima su se našli i Slaviša Ristić, Marko Jakšić i Momčilo Trajković.

Za novog predsednika SNV Kosova i Metohije izabran je prof. Nenad Kojić iz Vrbovca, a za zamenika predsednika prof. Aleksandar Ćorac, ujedno je imenovano i šest potpredsednika SNV.

Kojić je na ovom skupu poručio da je cilj SNV opstanak, „prestanak terora“ i da se KiM vrati u okrilje Srbije.

„Mi ne želimo više da ćutimo – želimo da budemo oružje mira, želimo da obacimo mržnju i sejemo bratsku ljubav, da pravimo slogu, a ne razdor, da ulijemo nadu za povratak i opstanak prognanih, da stavimo pravdu ispred koristi i da stalno insistiramo da država učini sve što joj je u moći za očuvanje teritorijalnog integriteta države, da odbacimo sve što nije u službi poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta“, kazao je.

To podrazumeva, poručuje – odbacivanje francusko-nemačkog sporazuma, isključivo poštovanje Ustava Srbije i Rezolucije 1244.

Pozvao je međunarodnu zajednicu da poštuje prava Srba u skladu sa ovom Rezolucijom.

„Ona (međunarodna zajednica) je dužna da odbaci sve što nije u skladu sa Rezolucijom 1244“, naveo je.

Uputio je poziv i Srbiji:

„Da sve one koji rade protiv Ustava i interesa Republike Srbije, bez obzira za njihove razloge, i koji rade samo zarad ličnih interesa i interesa Albanaca, odstrani, procesuira i da takvi više ne mogu da zastupaju naše interese“.

Najavio je slanje zahteva i Prištini – „da prestanu sa šikaniranjima i hapšenjima i svake vrste pritisaka – institucionalnog i vaninstitucionalnog“.

Trajković: Vučićev cilj je da Kosovo postane nezavisna država i to bez Srba

Nakon Kojića, prisutnima na Saboru obratio se i Momčilo Trajković.

Osvrnuvši se na period od 1999. do sada, kazao je da Evropska unija, SAD i NATO rešavaju kosovsko pitanje unapred zasnovano na „albanskoj žrtvi“ i po meri njihovih geostrateških interesa, „a sve pod plaštom da stvaraju multietničko i demokratsko društvo“.

„I umesto da na tim principima rešavaju kosovsko pitanje, oni su primenili etnički princip i rešavali ‘albansko pitanje’, zanemarujući ‘srpsko pitanje’… Kakav apsurd! Kakva prevara!“, ocenio je Trajković.

Rekao je da su zapadni deo međunarodne zajednice, beogradski režim i kosovsko-albanski faktor postali proizvođači krize, umesto da budu faktor rešavanja problema.

Kaže da ga ne iznenađuje ponašanje međunarodne zajednice i Prištine, već zvaničnog Beograda.

Aktuelnu vlast naziva „marionetskom“, te kaže da su je kreirali svetski centri moći s ciljem da Kosovo postane „nezavisna država i to bez Srba“.

Kaže da upravo prihvatanje i sprovođenje Briselskog sporazuma, Vašingtonskog i nemačko-francuskog sporazuma, kao i Ohridske mape puta, predstavlja prvu fazu u realizaciji ovog projekta koji vodi do, smatra, formiranja „Velike Albanije“.

„Tolerisanje vlasti Aljbina Kurtija to najbolje pokazuje. Tragično je da su srpske vlasti na takve procese pristale i u njima učestvuju. Takođe, forsiranje i tolerisanje Kurtijeve politike govori da je tzv. međunarodna zajednica odustala od demokratskog rešavanja odnosa na Kosovu i Metohiji, prepuštajući Kurtiju da dugim cevima disciplinuje, kako on to kaže, svoje građane, militarizuje Sever i uspostavi kosovski suverenitet na celoj teritoriji Kosova i Metohije“, smatra Trajković.

Tvrdi i da „katastrofalne“ posledice Kurtijeve politike prema Srbima vode ka „konačnom egzodusu preostalog srpskog naroda“.

Trajković naglašava da je Vučić na sve to pristao, te da je „jedan od kreatora i izvršitelja pogubne politike“.

„Strategija ove vlasti je izdaja nacionalnih i državnih interesa, izdaja kolevke srpskog naroda, čime će lišiti naš narod budućnosti. Ova vlast je dovedena od stranih centara moći i nametnuta naivnom i izmanipulisanom srpskom narodu, kako bi isti centri moći dovršili davno započet proces oduzimanja Kosova i Metohije“, naglasio je Trajković.

Dodao je da je plan vlasti da se Vučićeva „strategija“ okonča pristankom srpskog naroda na izdaju.

„Neko će reći, ne, nije naša izdaja, već njegova. Nažalost, biće naša ukoliko dozvolimo da umnogome završen proces izdaje, ova vlast dovrši do kraja. A došao je na vlast kritikujući tzv. bivšu vlast, obećavajući da će raditi sve suprotno. A šta se u stvari desilo? Potpisao je Briselski sporazum i njime de fakto predao teritoriju na kojoj će sami kosovski Srbi uspostaviti suverenitet i integritet tzv. Republike Kosovo“, istakao je Trajković.

Na tablicama stvarao strategiju „manipulacije’, gde je sada „KM ostaje, nema predaje“

Smatra i da je Vučić Briselskim sporazumom ukinuo srpske institucije i primorao „brutalnom silom“ Srbe na Severu da ulaze u kosovski sistem.

„Predao je elektro-energetski sistem, akumulaciju Gazivode, Valač, sudstvo, civilnu zaštitu, policiju, međunarodni telefonski broj, lokalnu vlast, i na kraju, prepustio kosovskim vlastima da nateraju nesrećne ljude da glavom bez obzira, što se dešava ovih dana, skidaju KM tablice i postavljaju tablice tzv. Republike Kosovo“, naglasio je.

Prema njegovim rečima, Vučić je na tablicama stvarao strategiju „manipulacije nesrećnim narodom“.

„A danas, nigde ga nema. Kao poslednja kukavica ćuti. Ne pominje svoju parolu: ‘KM tablica ostaje, nema predaje’. Kukavički ovih dana, pa i danas i dalje ucenjuje srpski narod sa Severa da glasa na izborima za njega koji ih je unesrećio i izdao“, kazao je Trajković.

Srpska lista – tvorevina Zapada, Beograda i Prištine da bi se zaokružila kosovska vlast

Dodaje da je Vučić uz „predaju Severa Kosova“ radio na „obezglavljivanju i demoralisanju“ Srba južno od Ibra.

„Kombinujući smišljene poteze prema severu i jugu, iz korena je izbio srpsko nacionalno biće i razbio mu je njegovo najsvetlije oružje koje je gradio vekovno – pasivan otpor, trpljenje“, kazao je Trajković.

Naglašava da je „obezglavio“ narod uspostavljajući „navodno jedinstvo“, odnosno Srpske liste.

„Ne. Dragi prijatelji, tu nema jedinstva, to je velika laž. Srpska lista je zajednička tvorevina zapadnih mentora, Hašima Tačija i Aleksandra Vučića. Ona je bila potrebna da bi se sproveo Briselski sporazum, da bi se naterali Srbi na Severu Kosova da uđu u kosovski sistem i zaokruže kosovsku vlast na čitavoj teritoriji tzv. Republike Kosovo, da se ukinu srpske institucije, da se predaju svi važni činioci srpske državnosti koji su do tada onemogućavali i bili smetnja završetku tog podmuklog projekta međunarodnih moćnika“, ocenio je Trajković.

Nemam dokaza ko je ubio Olivera Ivanovića, ali imam gole činjenice ko je crtao metu

Kaže i da su ujedno „eliminisali sve srpske autoritete koji su bili garancija da život na Kosovu i Metohiji za srpski narod ima perspektive“.

„Vučić je na Severu Kosova izolovao i pokušao da politički likvidira Marka Jakšića i ljude oko njega. Izolovao je i sve nas na centralnom Kosovu, koji imamo drugačije mišljenje i neslaganje s njegovom politikom. Najdrastičniji primer eliminacije neistomišljenika jeste obračun s Oliverom Ivanovićem, koji nije pristao na njegov autoritarni način rešavanja kosovske krize. Njegovo trogodišnje zatočeništvo u kosovskim kazamatima zbog navodnog ratnog zločina, je pod velikom sumnjom. Zatvoren je u jeku političke borbe i izbora na kojima je on bio protivkandidat Vućićevom kandidatu za predsednika opštine Severna Mitrovica. I nakon puštanja iz zatočeništva Oliver je onako ranjen, ponovo krenuo u borbu za drugačiju politiku od autoritarne Vučićeve politike. I platio je životom“, naglasio je Trajković.

Nemam dokaza ko je ubio Olivera Ivanovića, ali imam gole činjenice ko je crtao metu Oliveru Ivanoviću

Kaže da Srpsku listu sačinjava „intelektualni i politički polusvet“, a kako bi „slepo i bezpogovorno izvršavali naredbe iz Vučićevog Beograda“.

Osvrnuo se i na dešavanja u Banjskoj 24. septembra, navodeći da su „vrh i krah Vučićeve politike na Kosovu i Metohiji, a posledice, nesagledive!“.

40.000 Srba otišlo sa Kosova za 11 godina, ako se tako nastavi neće postojati uslovi za formiranje ZSO

Izneo je i podatak da je od dolaska Vučića na vlast 2012, Kosovo napustilo više od 40.000 Srba, „što zbog albanskog zuluma, što zbog uspavane međunarodne zajednice, ali najviše zbog njegove politike i politike tzv. Srpske liste“.

„Umesto da iskoriste mogućnost da pomognu narodu da opstane, kombinujući snagu koju su dobili od srpske i kosovske vlasti, taj polusvet krenuo je u rasprodaju nacionalnih interesa, a zarad ličnih i grupnih interesa, koordiniran od instaliranog Vučićevog centra moći na Kopaoniku, „, kazao je.

„Najbolji primer je opština Štrpce, koja je pre dolaska na vlast Srpske liste imala 12.000 Srba, a danas ima manje od 6.000. Vučićevi kadrovi, koordinisani s Kopaonika, krenuli su u neviđeni kriminal. Putem mita i korupcije, izdali su nekoliko hiljada građevinskih dozvola da u nacionalnom parku Šar planine Albanci grade jedan od najvećih svojih gradova“, kazao je Trajković.

Za Zajednicu srpskih opština (ZSO) Trajković je rekao da će ovaj „genijalni izum koji Vučić nudi, biti poslednji kamen u temelju nezavisne države Kosovo“.

„Ako se nastavi s iseljavanjem Srba, neće postojati uslovi za formiranje ZSO, jer opština sa srpskom većinom južno od Ibra neće ni biti“, ocenio je.

Kaže i da je u toku proces „nestajanja Srpske liste i stvaranja od strane Kurtija nove srpske vazalne politike sa manjim brojem Srba koji su na to pristali“.

„Mi moramo to sprečiti po svaku cenu“, dodao je Trajković, navodeći da sledi „saniranje katastrofalnog stanja“

Prvi zadatak – uzeti sudbinu u svoje ruke

Trajković je kazao da za SNV ne postoji rešenje za Kosovo, „već rešavanje procesa“.

„I u tom procesu treba ojačati i uspraviti Srbe na Kosovu i Metohiji intelektualno, politički, ekonomski kako bi mogli da se nose s eksperimentima tri faktora – međunarodne zajednice, Beograda i Prištine. Nema nama napred ukoliko ne dođe do promene vlasti u Beogradu, pa i posle toga, pitanje je kako će nam biti. Ali, bitno je da vlast u Srbiji bude demokratska i promenljiva. I mi ćemo u tome dati svoj doprinos“, naglasio je on.

Konstatuje da je prvi zadatak SNV-a da Srbi uzmu svoju sudbinu u svoje ruke, stvore autentičnu srpsku kosovsko-metohijsku politiku, „koja treba da bude stub normalnoj Srbiji na Kosovu i Metohiji u odbrani njenih nacionalnih interesa i interesa nas koji dole živimo“.

„Želimo da sa demokratskim vlastima u Beogradu izvorno učestvujemo u kreiranju politike Srbije na pitanju KiM i preuzmemo deo odgovornosti za njenu implementaciju na KiM. Prvo, da zaustavimo eroziju srpskog nacionalnog bića, paniku i odlazak naroda sa svojih vekovnih ognjišta, da započnemo stabilizaciju i otvorimo perspektivu koja je ključni faktor u daljim procesima na KiM“, naveo je.

Patrijarh se ne odaziva

Trajković je na kraju svog govora kazao da je Srpsko nacionalno veće ove godine tri puta tražilo susret s patrijarhom Porfirijem, ali da se on nije odazvao.

Naglasio je da na današnjem saboru nema predstavnika SPC, odnosno za održavanje ovog skupa SNV nema blagoslov.

„Došli smo u Beograd bliže njemu i pozvali ga, ali nije se odazvao. Naše vladike s Kosova nisu došle, jer je od dolaska novog patrijarha promenjen odnos naše crkve, nije više kao što je nekada bio… Nažalost, danas Crkva i Vučićeva vlast govore istim jezikom“, rekao je, Trajković.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.