UNS: Priznanje „Beli božur“ Jovani Filipović, a „Crni Božur“ ostaje Kurtiju

FOTO: KoSSev

Ovogodišnje priznanje „Beli božur“ za najbolju saradnju sa medijima, odlukom novinara članova UNS-a, pripalo je advokatici Jovani Filipović, dok je nagradu za najlošiju saradnju sa novinarima „Crni božur“, drugu godinu za redom dobio kosovski premijer Aljbin Kurti, saopštio je UNS.

Novinari, članovi UNS-a na Kosovu glasali su online, a ove godine je u konkurenciji bilo 14 kandidata za priznanje „Beli božur ” i sedam kandidata za „Crni božur“.

Za „Beli božur“ kandidovani su prištinski paroh Staniša Arsić, Narodno pozorište Priština sa sedištem u Gračanici i Privatni kulturni centar „Akvarijus“ Kosovska Mitrovica.

Iz oblasti zdravstva za istu nagradu ove godine nominovani su dr Dostana Grković iz Doma zdravlja u Orahovcu, dr Desanka Novaković, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica, direktorka Doma zdravlja „Gračanica“ dr Mirjana Dimitrijević i direktor Doma zdravlja u Donjoj Gušterici dr Saša Mladenović.

U konkurenciji su se, pored Jovane Filipović ovogodišnje dobitnice priznanja „Beli božur“, našli i advokati Ljubomir Pantović i Nebojša Vlajić.

Članovi UNS-a na Kosovu su za priznanje „Beli božur“ kandidovali i direktorku Nacionalne službe za zapošljavanje u Kosovskoj Mitrovici Vericu Ćeranić, Milicu Andrić Rakić, programsku direktorku NVO „Nova društvena inicijativa“, zamenika direktora Kosovske policije za region Sever Vetona Eljšanija i profesora ustavnog prava Mazluma Baraljiua.

Pored Kurtija, nominovana za „Crni božur“ bila je kosovska predsednica Vjosa Osmani, kao i kosovska vlada.

Među kandidatima za plaketu za najlošiju saradnju sa novinarima ponovo se našla Srpska lista, a nominovani su bili i predstavnici Srba u kosovskoj Skupštini, saopštio je UNS.

Opština Severna Mitrovica i Opština Gračanica, takođe su bile nominovane za priznanje „Crni Božur“.

Dodela priznanja biće održana u ponedeljak 11. decembra u Domu kulture „Gračanica“ sa početkom u 12 časova.

„Beli i Crni božur” UNS na Kosovu ustanovio je 2014. godine, sa ciljem da ukaže na pozitivne i negativne primere saradnje institucija, pojedinaca i organizacija na Kosovu sa medijima i novinarima, saopštio je UNS.

Dosadašnji dobitnici priznanja „Beli božur” su Opština Gračanica (2014), Pres služba kosovske skupštine (2015), predsednik Progresivne demokratske stranke Nenad Rašić (2016), direktor NVO Centra za mir i toleranciju Nenad Maksimović (2017), šef Misije OEBS na Kosovu Jan Bratu (2018) i posthumno Oliver Ivanović (2018).

Dobitnici „Belog božura“ su i koordinatori Resursnog centra za nestala lica Milorad Trifunović i Bajram Ćerkinaj (2019), advokat Dejan A. Vasić (2020) i istoričar Aleksandar Gudžić (2020), direktor OŠ „Miladin Mitić“ u Lapljem Selu Ljubiša Karadžić (2021) i predsednica Udruženja poslovnih žena „Avenija” Gordana Đorić (2022).

Dobitnici plakete „Crni božur” su Opština Parteš – Pasjane (2014), Opština Štrpce (2015), zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović (2016), Srpska lista (2017. i 2018. godine), Skupština Kosova (2019), direktor Kliničko bolničkog centra Priština sa sedištem u Gračanici Bratislav Lazić (2020), ministar za zajednice i povratak i predsednik Srpske liste Goran Rakić (2021) i premijer Kosova Aljbin Kurti (2022).

„Glasanje za ‘Beli božur’ ponovljeno je, jer se predsednik UNS-a i direktor Doma kulture u Gračanici Živojin Rakočević zahvalio kolegama koje su nominovale i izabrale ustanovu na čijem je čelu za ovo priznanje. Svoj potez obrazložio je činjenicom da ne treba da bude predlagan za nagrade udruženja na čijem je čelu. Potom je glasanje za ‘Beli božur’ ponovljeno“, saopštio je UNS.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.