SNF: Glasanje Srpske za SSP – nacionalna izdaja, ratifikacija SSP – snažan mehanizam koji Srbi nisu iskoristili

"2. Novembar 2015. godine ostaće zasigurno u srpskoj istoriji upamćen kao sumoran, tmurni dan, kakav samo nacionalna izdaja može da priredi. Toga dana grupa građana koja sebe vidi kao predstavnike srpskog naroda u  prištinskom parlamentu, oduševljeno je glasala za ratifikciju SSP sa EU. S obzirom na to da je EU organizacija država, ovim glasanjem ta grupa građana koja se naziva Srpskom, najdirektnije i eksplicitno, priznala je Kosovo kao nezavisnu državu," ovako su u jednoj od prvih reakcija na jučerašnje glasanje Srpske u kosovskom parlamentu za SSP, reagovali opozicioni intelektualci sa Kosova i Metohije, okupljeni oko jedne od najmlađih srpskih političkih organizacija – Srpskog nacionalnog foruma. Oni su podsetili da je pre nedelju dana "ova grupa građana"- kako nazivaju Srpsku, boravila u Beogradu, kada je za "mnoge neočekivanim" kadrovskim rešenjima „obnovljeno jedinstvo“ i dato "jasno usmerenje ko, koga i kako treba da sluša". 

U saopštenju za medije, forumovci naglašavaju da "više nema sumnje" da je Srpska priznala kosovsku nezavisnost, te da je Srbija još odavno potpisnik SSP.

Po čemu Srbi u prištinskom parlamentu ratifikuju nešto što je naša država već ratifikovala?, pitaju.
 
"Kada već Haradinaj i Kurti nisu glasali ZA, zar nije najlogičnije bilo da Srbi budu barem uzdržani? Da ih se ne tiče!? Čemu urušavanje sopstvenog položaja? Zar zamenik predsednika kosovske vlade Branislav Stojanović samo nekoliko sati pre ovog sramnog glasanja nije izjavio da srpski predstavnici  'nemaju praktični mehanizam' da nešto više urade za naše interese?", dodaje SNF.

Iz foruma su naglasili, međutim, i da je ratifikacija SSP bila "snažan praktični mehanizam" koji je Srpska mogla da iskoristi ali da je postigla autogo.

"Dokle će Srbi da daju sve da ne bi dobili ništa? Hoće li ovako prokockati i preostala dva 'mehanizma': ratifikaciju sporazuma sa UNESKO, i Zakona o oružanim snagama Kosova?", ističe se u ovom saopštenju i dodaje:

"Stoga je za govornicom u prištinskom parlamentu, možda časnije i prirodnije bilo videti Aleksandra Vulina, Marka Đurića ili čak i Aleksandra Vučića, nego Srbe koji 'nemaju mehanizme'."

"Istorija će zapamtiti da su kosovsko-metohijski Srbi glasali tu državu. Ne grupa, već svi. Neko činjenjem, neko nečinjenjem; neko politikanstvom a neko apolitičnošću i letargijom… ali svi!", zaključio je Srpski nacionalni forum.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.