Snažan zemljotres pogodio istok Turske, poginulo 14 osoba, povređeno 315

Prema najnovijim podacima turskih vlasti, u zemljotresu jačine 6,5 stepeni po Rihteru koji je večeras pogodio istočni turski grad Elazig, poginulo je 14 osoba, a povređeno je 315 ljudi. Urušeno je nekoliko zgrada.

Direkcija za upravljanje vanrednim situacijama (AFAD) saopštila je da je epicentar potresa registrovan u 20:55 sati po lokalnom vremenu, u mestu Sivrice, nedaleko od Elaziga, javlja N1, pozivajući se na agenciju Anadolija.

Prema dosadašnjim informacijama, u zemljotresu je poginulo 14 osoba, naveli su iz AFAD-a.

U saopštenju se navodi da je osam osoba poginulo, a 225 povređeno u Elazigu, dok je šest osoba poginulo, a 90 povređeno u Malatiji.

AFAD je formirao krizni štab, a iz brojnih turskih gradova u Elazig je upućen veliki broj pripadnika spasilačkih službi.

Na video snimcima koji su objavljeni na društvenim mrežama može se videti da su u nekim delovima Elaziga urušene zgrade. Na snimcima sigurnosnih kamera mogu se videti građani koji panično napuštaju svoje domove usled zemljotresa.

Zemljotres se osetio i u okolnim gradovima Adana, Hataj i Osmanije, čak na području severnih delova Sirije i Iraka.

Iako su prve informacije bile da je reč o zemljotresu jačine 6,8 stepeni, iz AFAD-a je naknadno potvrđeno da je njegova jačina iznosila 6,5 stepeni. Epicentar zemljotresa zabeležen je na dubini od oko sedam kilometara.

Iz AFAD-a je takođe potvrđeno kako je nakon ovog zemljotresa zabeleženo još 60 naknadnih potresa slabijeg intenziteta, među kojima je osam jačih od 4,0 stepena po Rihteru.

Turska se nalazi na trusnom tlu i tu zemlju često pogadjaju zemljotresi.

U zemljotresu magnitude 7,4 koji je 1999. godine pogodio Tursku, stradalo je 17.000 ljudi, od kojih oko 1.000 u Istanbulu.

KoSSev: Nedavno je zemljotres pogodio i Albaniju sa jačinom od 6,3 Rihtera. Ovaj zemljotres pogodio je najviše gradove Drač i Tumane. U ovim mestima poginula je 51 osoba, a oko 6.000 objekata u okolini ovih gradova je oštećeno.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.