Smotra folklora “U susret Vaskrsenju Gospodnjem” na opšte oduševljenje meštana

Smotra folklora Goraždevac
FOTO: Radio Goraždevac

Nakon ogromne povorke koja je prodefilovala glavnom ulicom, u Goraždevcu je na smotri folklora prvo oro svih prisutnih zaigrano pod starim hrastovima ispred stare crkve brvnare. Zatim je usledio program na kome su nastupila Kulturno-umetnička društva iz Štrpca, Leposavića, Prilužja, Velike Hoče, Osojana, ali i domaćini iz Goraždevca. Retke su kulturno-umetničke manifestacije u Goraževcu a prema rečima meštana, ovakve fale lokalnom stanovništvu, piše Radio Goraždevac.

Milovan Zdravković, iz kulturno-umetničkog društva „Abrašević“ iz Prilužja se folklorom bavi sedam godina i tu je tradiciju nasledio od oca.

„Otac mi se dugo bavio folklorom, direktor je u KUD-u Abrašević, on me je povukao i volim da igram. Bitno je da očuvano srpsku tradiciju koju su nam ostavili naši preci”, kaže Milovan i dodaje da igranje folklora uopšte nije teško kada se voli.

Sestre Neda i Nađa Dimitrijević nastupile su ispred kulturno-umetničkog društva ,,Hvosno”, iz Goraždevca. Nađa kaže da folklor voli da igra zbog toga što je zanimljivo igrati ali i zbog druženja.

„Folkor volim zato što je jako zanimljivo igrati, a i ovako je lepo da se družimo sa drugarima. Nije uopšte teško igrati, samo trud, rad i disciplina su potrebni i da se vežba redovno”, rekla je.

Njena sestra Neda dodaje da voli da igra folklor, da bi saznala šta zna i za šta je talentovana.

Bojan Radulović, jedan od organizatora ovog događaja, i predstavnik KUD-a „Hvosno” kaže da je folklor jedna od najbitnijih stvari u životu jer on ljude čini postojanima i onakvim kakvi treba da budu.

„Folklor je jedna od najbitnijih ako ne i najbitnija stvar u životu jer nas čini postojanima, čini nas onima kakvi treba da budemo i čemu treba da težimo. Iskreno se nadam da će ova večerašnja manifestacija prerasti u tradicionalnu. Ja ću se potruditi da tako ostane i da tako bude, kako bi deca i omladina znali šta je vera, kultura, tradicija, kulturna baština, šta je očuvanje običaja, pesama, igara, muzike, sa prvenstveno prostora Kosova i Metohije a onda i cele Srbije. Mislim da je folklor način života, kao što i jeste meni”, rekao je Bojan.

Ovaj događaj koji je organizovalo KUD Hvosno iz Goraždevca, izazvao je oduševljenje svih prisutnih, koji su u više navrata, gromoglasnim aplauzom pozdravili izvedbe učesnika manifestacije. Oduševljenje su najmanje krili stariji meštani Goraždevca, koji su se u nekim trenucima pridruživali u igri. Na taj način su pored oduševljenja iskazivali i nostalgiju za ovakvim događajima kojih je u prošlosti bilo mnogo više.

Radio GoraždevacPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.