Kurti tvrdi: PAN neće uspeti da formira novu vladu

Izvor: Zeri (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran) 

Međunarodni faktor više nema nikakvu političku prepreku kada su u pitanju pokret Samoopredeljenje i formiranje nove vlade Kosova, rekao je kandidat za premijera, Aljbin Kurti. Ovaj komentar dao je nakon registracije za poslanika u Skupštini.

Prema rečima Kurtija, stav međunarodne zajednice je da će vladu formirati onaj politički subjekat koji ima većinu u Skupštini Kosova. Međutim, Kurti kaže da će prvu priliku za formiranje vlade imati koalicija PAN. Ali, prema njegovim rečima, PAN neće uspeti, i tokom druge šanse vladu će formirati pokret Samoopredeljenje.

On je rekao da se u poslednjih nekoliko dana sastao sa međunarodnim diplomatama u Prištini, sa kojima je razgovarao o izazovima u vezi sa konstitutivnom sednicom Skupštine.

"Razgovarali smo o stavovima i idejama pokreta Samoopredeljenje kada budemo u vladi, koje će se sastojati od 40 prioriteta Republike, u vezi sa ekonomskim razvojem koji je orijentisan ka investicijama i zapošljavanjem u oblasti obrazovanja i ekonomijom, kvalitetom zdravstvenih usluga i takođe razgovarali smo o evropskim i evro-atlantskim integracijama," rekao je Kurti.

Samoopredeljenje je, rekao je Kurti, naglasilo značaj bilateralne i multilateralne saradnje sa zapadnim zemljama, posebno sa Sjedinjenim Američkim Državama i Nemačkom.

Kurti je istovremeno, u vezi sa konstitutivnom sednicom, rekao da bi predsednik Skupštine trebalo da bude "više inkluzivan i da ne bude kontroverzan kao predsednik prethodnog zakonodavnog tela", aludirajući tako na Kadrija Veseljija.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.