Smene sa funkcija u doba korone: Stari predsednik razrešen, imenovan novi, pa vraćen stari

Šmigić Vlado
FOTO: Šmigić Vlado

Februara 27. imenovan sam za predsednika privremenog organa opštine Klina, a istog dana, samo sledećeg meseca – smenjen, 27. marta. Onaj koga sam zamenio sada je ponovo vraćen a iza njega je ostalo (navodno prim.red.) proneverenih 23 miliona dinara, falsifikovanih potpisa građana, krajnjih korisnika pomoći, izmišljenih tendera i javnih radova. Ako je Š. B. (ime poznato redakciji) jači od zakona i ako uživa toliku potporu kancelarije za KiM i Vlade Srbije, onda nama, povratnicima iz Kline, ne ostaje ništa drugo sem da napustimo svoja ognjišta i to ovog puta zauvek.

Piše: Šmigić Vlado, stanovnik Kline, smenjeni novi predsednik Privremenog organa opštine Klina

Vlada Republike Srbije je 2013. godine organima uprave svih opština na Kosovu i Metohiji uvela privremeni organ koji je po zamisli Vlade imao ulogu skupštine opštine i ulogu predsednika opštine.

Za člana privremenog organa opštine Klina imenuje se Š. B., koji je, služeći se intrigama i prevarama, uspeo da dođe na mesto predsednika privremenog organa.

Za vreme njegovog predsednikovanja uspeo je da eliminiše rad organa uprave. Sve je preuzeo na sebe.

Nakon mobinga zaposlenih, prešao je na proneveru. Protiv istog je nekoliko građana podnelo krivične prijave sa dokazima – tužilaštvu u Begoradu u Katanićevoj ulici.

Saznanja da je pokrenut istražni postupak nemamo.

Narod se žalio i Kancelariji za KiM.

Ove godine, 27. februara, Vlada Republike Srbije smenila je njega a postavila mene na mesto predsednika privremenog organa.

Š. B. je iste noći 27. na 28. februar izneo dosta dokumenata koji bi poslužili kao dokaz. Iza njega je ostalo (navodno prim.red.) proneverenih 23 miliona dinara, falsifikovanih potpisa građana, krajnjih korisnika pomoći, koju nikada dobili nisu, izmišljenih tendera i javnih radova, asfaltiranje puteva na teritoriji Kline.

Kao dokaze posedujemo izvode banke. Dokumentaciju sam izvukao iz opštinske arhive.
Sekretar privremenog organa je otišao u Mladenovac, gde i inače živi i nije se javljao na posao.

U najtežim trenucima sam preuzeo rukovodstvo radom opštine.

Nakon uvođenja vanredne situacije oformio sam krizni štab, shodno zakonu o vanrednim situacijama i zakonu o lokalnoj samoupravi.

Odluke o formiranju kriznog štaba i svaki zapisnik sa sednice kriznog štaba je poslat u odgovarajućoj formi Kancelariji za KiM i na imejl adrese pomoćnika direktora Kancelarije za KiM.

R.M. je kreirao Viber grupu Covid 19 u koju sam i ja bio uključen. Na toj grupi smo bili dužni da iznosimo naše aktivnosti i da šaljemo fotografije sa terena.

Predočio sam u pisanoj formi, u formi akta da se ni volonteri ni članovi kriznog štaba ne smeju fotografisati sa licima starijim od 65 godina i da treba da održe udaljenost od dva metra, shodno preporukama zdravstvene struke i odlukama Vlade Republike Srbije.

Istog dana je na Viber grupi R. M. počeo da piše da za predsednika kriznog štaba priznaje Š. B. Od R. M. sam tražio pisani akt o imenovanju Š. B. za predsednika kriznog štaba, odgovor nikada dobio nisam.

Š. B. je počeo, sa takoreći svojom ekipom, da posećuje stara i bolesna lica i da im dostavlja pomoć. Uz konstantno fotografisanje sa istima. U svojoj ekipi kao volontera ima osobu M. M. koji je stariji od 70 godina.

Š. B. je čak uspeo da izigra odluku o izolaciji teritorije opštine Klina i otišao do ambulante u Osojanu gde je izvređao doktorku P. D. I tu se lažno predstavio.

Takvim postupcima on je doveo u opasnost sve žitelje Kline.

Dana 27. marta, na opšte iznenađenje, Vlada Srbije donosi odluku o mom razrešenju i ponovnom imenovanju Š.B.

Narod naše opštine je zgrožen ovakom odlukom a radnici organa uprave opštine Klina se organizuju da proglase štrajk.

Vanredno stanje se od strane Vlade Srbije očito koristi i za neke radnje koje treba da se prikriju. Mislim da nećemo ostati na ovome. Ali, ako je Š. B. jači od zakona i ako uživa toliku potporu kancelarije za KiM i Vlade Srbije onda nama, povratnicima Kline ne ostaje ništa drugo sem da zauvek napustimo svoja ognjišta i to ovog puta zauvek.

Na kraju ovog pisma javnosti, ostajem spreman i otvoren da odgovorim na svako pitanje.

Šmigić Vlado, stanovnik Kline, smenjeni novi predsednik Privremenog organa opštine Klina

Šmigić VladoFOTO: Šmigić VladoImena svih osoba koja se spomenju u tekstu poznata su redakciji. Naglašavamo da autori tekstova preuzimaju isključivu odgovornost za istinitost svojih navoda, te da pisma naših čitalaca ne odražavaju nužno stav KoSSeva, niti je KoSSev autor informacija u ovoj rubrici. Da bi se informacija koju želite da podelite sa javnošću objavila na KoSSevu, u okviru rubrike „Građani pišu“, potrebno je da se potpišete punim imenom i prezimenom, uz osnovnu informaciju o sebi, a da redakciji potvrdite svoj identitet i potpišete izjavu da se tekst objavljuje na osnovu vaše saglasnosti. Istovremeno skrećemo pažnju da informacije koje budete izneli moraju da budu potkrepljene argumentima, da jezik kojim budete pisali ne sme da sadrži govor mržnje, diskriminacije, omalovažavanje po bilo kojoj osnovi. Kao redakcija zadržavamo pravo da tekstove lektorišemo, da umesto punih imena, ukoliko se spominju u tekstu, možemo da objavimo inicijale istih, da tekst ne objavimo ukoliko utvrdimo da je neautentičan, propagandistički, zlonameran ili nije od javnog značaja. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.