Smena još jednog ministra u kosovskoj vladi?

Kosovski ministar inovacija, Besim Bećaj, biće smenjen, javila je Gazeta Express, pozivajući se neimenovane izvore. Vest je usledila posle podizanja optužnice protiv 11 političara i funkcionera vladajuće Demokratske partije Kosova, u okviru nove-stare afere "Pronto". Ovo je druga afera na kosovskoj političkoj sceni, nakon deportacije šestorice turskih državljana sa Kosova, zbog čega su smenjeni – kosovski ministar unutrašnjih poslova, Fljamur Sefaj, i šef Kosovske obaveštajne agencije, Driton Gaši.

"Gazeta Express saznaje da su premijer Ramuš Haradinaj i predsednik PDK-a Kadri Veselji, koji je takođe predsednik parlamenta, zatražili od ministra za inovacije Besima Bećaja da napusti svoj položaj nakon podizanja optužnice. Bećaj, komentarišući optužnicu Specijalnog tužilaštva, rekao je da je spreman da bude odgovoran za svoje postupke," javio je Express sinoć.

Specijalno tužilaštvo Kosova je optužnicu u slučaju "Pronto" podiglo prošle nedelje.

Predmet je dobio naziv po serijalu tekstova i audio zapisa telefonskih razgovora najviših kosovskih zvaničnika koje je 2016. godine objavio portal Insajderi u okviru Dosijea šefova. U prisluškivanim razgovorima jedan od lidera Demokratske partije Kosova, Adem Grabovci, dogovarao je sa svojim političkim saborcima, uključujući kosovskog predsednika, Hašima Tačija, kojeg je oslovljavao sa "šefe" – zapošljavanje njima odgovarajućih lica, biranje predsednika i članova odbora u javnim preduzećima i nezavisnim agencijama. Među onima sa kojima je Grabovci razgovarao je i sam lider PDK-a, Kadri Veselji.

Pored Bećaja, među optuženima su nekadašnji poslanici, zamenici ministara, generalni sekretari, savetnici, bivši predsednik SO-a Prizren, i više direktora Odbora u javnim preduzećima, saopštilo je tužilaštvo.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.