Smanjena zatvorska kazna Gucatiju i Haradinaju za tri meseca

Hisni Gucati Nasim Haradinaj
FOTO: Printscreen/Specijalizovana veća Kosova

Apelaciono veće Specijalizovanih veća Kosova smanjilo je zatvorsku kaznu nekadašnjim čelnicima Udruženja veterana OVK, Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju – za tri meseca, izvestio je N1. Njihova kazna sada iznosi četiri godine i tri meseca zatvora.

Sud je ujedno potvrdio novčanu kaznu od po 100 evra.

Apelacioni panel je, kako prenosi ovaj medij, većinom glasova prihvatio više žalbenih osnova dvojice okrivljenih i oslobodio ih po jednoj od dve tačke optužnice.

„One se odnose na ometanje službenih lica, a oslobađajuća presuda potvrđena je i po optužbama za odmazdu“.

Gucati i Haradinaj uhapšeni su 25. septembra 2020. godine i potom su prebačeni u Hag. Sudija Nikola Giju potvrdio je 11. decembra 2020. godine optužnicu protiv njih.

Godinu i po dana kasnije – 18. maja, pretresno veće je izreklo prvostepenu presudu kojom je optužene proglasilo krivim po pet tačaka optužnice i nevinim po jednoj.

Obojica su osuđeni na kaznu zatvora u trajanju od po četiri i po godine zbog ometanja pravde, zastrašivanja i neovlašćenog otkrivanja sudskih informacija i ličnih podataka o zaštićenim svedocima u predmetima ratnih zločina.

I Gucati i Haradinaj podneli su najavu žalbe 17. juna 2022, a pripremna sednica na žalbenu raspravu održana je 5. jula prošle godine.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.