Deo radnika „Simpa“ u Z.Potoku štrajkuje, traže redovne plate i materijal

FOTO: KoSSev

Vest je ažurirana

Deo radnika fabrike nameštaja „Simpo“ u Zubinom Potoku otpočeo je danas štrajk, a zbog, kako navode, kašnjenja plata. Četvorica zaposlenih dobilo je i otkaz, kako tvrde, nakon što su štrajk najavili. Dvadeset i šest učesnika prekinuće štrajk kada im se ispune dva zahteva – redovna isplata primanja i dobavljanje materijala kog, tvrde, u fabrici nema dovoljno.

Radnicima „Simpa“, kako je u izjavi za KoSSev kazao jedan od učesnika štrajka, koji je govorio pod uslovima anonimnosti, prethodnih godinu dana kasni plata.

„Mi platu primamo u dva dela, na svakih 15 dana. Uplata kasni isto toliko i onda mi zapravo primamo pola plate mesečno“, objasnio je.

Još jedan problem sa kojim se suočavaju jeste nedostatak materijala u fabrici, zbog čega, kako navode, često rade skraćenim radnim vremenom, odnosno 60 odsto.

U izjavi za KoSSev jedan od učesnika štrajka kazao je da zaposleni u Simpu nemaju zdravstveno osiguranje, kao ni „Trust“.

Upravo to bili su razlozi da upravi fabrike najave štrajk, koja im je, kako navodi sagovornik KoSSeva, kazala da će oni koji protestuju biti otpušteni.

Četvorica zaposlenih kao predstavnici potom su se uputili u Opštinu Zubin Potok kako bi ukazali nadležnima na probleme sa kojima se susreću, a po povratku dočekalo ih je razrešenje rada.

„Ostali radnici, u solidarnosti sa nama stupili su u štrajk“, kazao je jedan od otpuštenih.

Tako sada štrajkuje ukupno 26 radnika.

Štrajk radnika, kako su nam kazali, trajaće do daljnjeg, odnosno dok im se zahtevi ne ispune.

KoSSev portal se povodom navoda radnika obratio i direktoru fabrike „Simpo“ Vasiliju Markoviću, te SO opštine Zubin Potok. Do objavljivanja vesti SO nije odgovorio. Bivši gradonačelnik Srđan Vulović nalazi se na balkonu Skupštine u Beogradu. Direktor „Simpa“ kratko je kazao da će se radnici sutra vratiti na posao, te da radnici „nisu kazali sve“.

Fabriku „Simpo“ u prethodnim godinama često su posećivali i o njoj pričali različiti zvaničnici.

O ovoj fabrici, otvorenoj 1989. godine, pričao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom svoje posete Kosovu 2018. kada je najavio ulaganje u ovaj pogon.

Fabrika je bila i deo predizborne kampanje za vanredne izbore na Kosovu 2021. godine, pa ju je u predizbornoj nedelji posetio i generalni direktor „Simpa“ iz Vranja Slađan Disić kada je, zajedno sa domaćinima, odnosno predstavnicima opštine Zubin Potok, najavio nove mašine, pokretanje proizvodnje i zapošljavanje ukupno 130 radnika.

Ipak, 2022. godine u fabrici je bilo zaposleno, kako je kazao direktor Kancelarije za KiM Petar Petković tokom posete opštini Zubin Potok, 78 radnika.

U fabriku je, prema Petkovićevim rečima, uloženo 150 miliona dinara, a u njoj je tokom prethodne godine proizvedeno 350 garnitura nameštaja.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.