Slučaj Badovačko jezero: Okrivljenima smanjene kazne

U ponovljenom sudskom procesu, optuženima za terorizam u slučaju Badovačkog jezera danas je ponovo određena zatvorska kazna. Međutim, B.L., G.H., M.H., E.L. i F.M. su ovog puta osuđeni na znatno manje kazne za delo "pokušaj podsticanja na terorističke akte". Ova grupa je u kosovskoj javnosti poznatija kao Badovačka grupa, koja je, naoružana, uz zastavu ISIS-a, uhapšena u blizini istoimenog jezera pre dve godine. Iako je tada zvanično saopšteno da su planirali da snime propagandni video, prištinski mediji navodili su da je njihov plan bio i da bace otrov u ovo jezero iz kojeg se vodom snabdeva prištinski region. 

Iako je Badovčka grupa, gotovo istog dana prošle godine – osuđena na skoro 50 godina zatvora zbog terorizma i posedovanja oružja, sudsko veće danas je odlučio da B.L. osude na 4 godina i 6 meseci zatvora, G.H., M.H. i E.L. na 3 godine i 6 meseci zatvora. A F.M. na tri godine, prenosi prištinski lajmi.

Nema, međutim, detalja o tome zašto se nova odluka suda drastično razlikuje u odnosu na prošlogodišnju, dok portal Prishitina insight navodi da su okrivljeni inicijalno bili optuženi za "pripremu terorističkih akata i krivičnih dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti" Kosova, a danas za "pokušaj podsticanja na terorističke akte".

O slučaju Badovčakog jezera: ISIS-ova zastava, oružje i otrov?

Pročitajte još:

Slučaj Badovačko jezero: Sudski proces se ponavlja 

Slučaj Badovačko jezero: Preko 49 godina zatvora za petoricu optuženih

Slučaj Badovačko jezero: Podignuta optužnica protiv šestorice za terorizam

Badovac: 8 dana posle hapšenja danas pronađeno oružje, municija i crne uniforme​ 

Kod uhapšene petorice pronađene zastave ISIS-a i "drugi simboli", naknadno demantovano da je pronađen otrov

KPS: Nakon hapšenja tri lica kod Badovca, zbog moguće umešanosti u terorizam uhapšena još dva

Delovi Prištine od jutros bez vode: ISIS zatrovao Badovac?

Kod Gračanice uhapšene tri osobe za koje se sumnja da su pripadnici ID

Petorica muškaraca privedena su 2015. godine, u blizini Badovačkog jezera. Kako su mediji izvestili, bili su naoružani, posedovali su zastavu ISIS-a, a verovalo se i da su planirali da snime propagandni video.

Prištinski mediji preneli su, međutim, tada i da je njihov plan bio da bace otrov u ovo jezero iz kojeg se vodom snabdeva prištinski region. Mediji su se, takođe, pozivali i na izjavu jedne od branilaca uhapšenih, advokatkinje Sabrije Jašari – koja je, kako su naveli, potvrdila da je među predmetima kod osumnjičenih pronađen i otrov. Ipak, ona je to kasnije i demantovala, dok je nakon hapšenja u blizini jezera, pijaća voda bila i isključena delovima Prištine, usled straha da je zatrovana hemikalijama.

Kosovsko tužilaštvo je optužnicu protiv ovih sada već osuđenih muškaraca podiglo početkom decembra iste godine, a pre gotovo tačno godinu dana oni su i po prvi put osuđeni, na gotovo 50 godina zatvora.

Ipak, početkom maja, Vrhovni sud Kosova je odlučio da se sudski proces u njihovom slučaju ponovi, odbacivši tako odluke i Osnovnog i Apelacionog suda, koji je potvrdio prvostepenu presudu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.