Hodžaj: Kosovo ima glasove za učlanjenje u UNESCO i INTERPOL

Kosovo ima glasove za učlanjenje u UNESCO i INTERPOL – poručio je danas ministar spoljnih poslova odlazeće kosovske vlade, Enver Hodžaj. Kaže i da odluka o učlanjenju u ove dve, kako su često isticali kosovski zvaničnici – za Prištinu ključne organizacije – ipak ostaje na sledećoj vladi, čije se formiranje još uvek čeka.

"Ali, kao ministar spoljnih poslova, koji još uvek vrši tu dužnost, mogu da kažem da Kosovo ima glasove da bude deo UNESCO-a i INTERPOL-a. U poslednjim mesecima 2017., kao i tokom prošle godine, imao sam intenzivnu agendu lobiranja – posetio sam zemlje Afrike, Južne Azije, Latinske Amerike i bio sam u zemljama Evrope, i naravno, obezbeđivanje glasova za UNESCO i INTERPOL je bio prioritet nad prioritetima," rekao je Hodžaj, prenose prištinski mediji.

On dodaje i da "pored glasova" za Kosovo postoje i "neke teme i interna pitanja koje treba uraditi", kako bi postalo deo ovih organizacija, ne pojašnjavajući, međutim, na šta konkretno misli.

O lobiranju za učlanjenje u UNESCO i INTERPOL

Kosovo za učlanjenje u INTERPOL aktivno lobira od 2015., a ova organizacija će o zahtevu Kosova odlučivati u septembru. Kosovski zvaničnici tvrde i da su ispunjeni svi uslovi za pristupanje, dok analitičari navode da bi prepreka mogla da bude "Srbija i njeni prijatelji kao što je Rusija", pet država članica EU koje ne priznaju Kosovo, ali i druge zemlje koje se, kako navode, protive njihovom članstvu, ili koje će biti uzdržane. 

Za učlanjenje Kosova u UNESCO, prištinski zvaničnici lobiraju od 2009. godine, a sa najaktivnijim lobiranjem počelo se 2014. U novembru 2015, za samo tri glasa – Kosovo nije primljeno u UNESCO. Tada je glasalo ukupno 122 zemlje, 92 je glasalo "za", a 50 je bilo protiv. 

Za prijem Kosova u UNESCO potrebno je više od dve trećine glasova članica ove organizacije koje učestvuju na zasedanju.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.