Slaviša Ristić od jutros na ispitivanju kod EULEX-a u sudu u Severnoj Mitrovici

Bivši predsednik opštine Zubin Potok, Slaviša Ristić se od jutros dobrovoljno nalazi u zgradi Osnovnog suda u Severnoj Mitrovici na saslušanju pred međunarodnim tužiocima, potvrdila je za KoSSev portparolka EULEX-a Dragana Nikolić-Solomon, nakon što je KoSSev ovu vest dobio iz više nezvaničnih izvora i tražio potvrdu od EULEX-a. Istovremeno, sadašnji kosovski gradonačelnik Zubinog Potoka, Stevan Vulović, nije u EULEX-u. Za bivšim predsednikom opštine Zubin Potok i svojevremeno jednim od najuticajnijih ličnosti na Severu Kosova, EULEX je podigao optužnicu ranije ove godine zbog teškog ubistva, kao i protiv aktuelnog kosovskog gradonačelnika Vulovića, a u avgustu su izdati nalozi za hapšenje obojice.

"Možemo potvrditi da se gospodin Slaviša Ristić dobrovoljno predstavio pred međunarodnim tužiocima i trenutno se ispituje u EULEX-ovom štabu u Mitrovici. Gospodin Vulović nije u prostorijama EULEX-a," navela je Nikolić-Solomon u pisanom odgovoru na naše ranije upućene poziv i mejl. 

U naknadnom telefonskom pozivu našem portalu, međutim, portparolka EULEX-a je dala korekciju svoje pisane izjave, potvrdivši da se Ristić zapravo nalazi u zgradi Osnovnog suda u Severnoj Mitrovici – što je informacija sa kojom je i KoSSev od jutros raspolagao, a ne u EULEX-ovom štabu – zgradi poznatoj kao "Log Base" u Južnoj Mitrovici. 

Povezani članci: 

Kako je došlo do izdavanja naloga za hapšenje Stevana Vulovića i Slaviše Ristića

Suđenje za ubistvo Envera Zumberija počinje 9. decembra

Zaključci sa pete sednice Skupštine AP KiM

Slaviša Ristić – begunac u rođenoj zemlji

 

Ristićev partijski kolega, Marko Jakšić, u ranijoj izjavi za naš portal – pre potvrde iz EULEX-a da se Slaviša Ristić nalazi na saslušanju – rekao je da mu ta vest nije poznata, te da je od nas prvi put čuje, ali da će pokušati da stupi u kontakt sa Ristićem i proveri. U naknadnoj izjavi za naš portal, Jakšić je rekao da je Ristić nedostupan na oba broja telefona koja koristi, te da to može da ukazuje da je u EULEX-u, ali i ne mora. Jakšić je tada takođe potvrdio da Ristić do sada nije imao advokata.

"On sigurno nije imao svog advokata do ove subote, ali da li je angažovao nekog u ova dva dana, stvarno ne znam, kao što ne znam ni da li je u sudu, ili ne. Ja nemam informaciju o tome. Nedostupan mi je na oba broja koja koristi, što može da znači, a i ne mora."

KoSSev je pokušao da dobije i Stevana Vulovića, ali je on takođe bio nedostupan na dva broja koja je do nedavno koristio, a njegov advokat Ljubomir Pantović se nije javio na naš poziv. Takođe, prema nezvaničnim informacijama, Vulović je ovog vikenda boravio u Zubinom Potoku.

Ukoliko se lica za kojima je EULEX prethodno raspisao poternicu, sama potom i odazovu pozivu suda, po proceduri su dužna da se jave u policijsku stanicu, u kojoj im se određuje 48-časovni pritvor, koji se može odmah na zahtev tužioca i ukinuti. Moguće je takođe u praksi da se ova lica direktno pojave u sudu, pred tužiocem, sudijom i policijom. Takođe, tužilac može podneti zahtev, koji odobrava sudija – da se ova lica brane sa slobode. 

 


Kosovska policija je po nalogu EULEX-ovog tužioca sredinom jula pokušala da uruči poziv za saslušanje Slaviši Ristiću i Stevanu Vuloviću, ali se u trenutku uručivanja poziva ova dvojica opštinskih zvaničnika nisu nalazili na svojim adresama, zbog čega su ubrzo izdati nalozi za njihova hapšenja. 
 
Slaviša Ristić se optužuje za teško ubistvo, to jest, ubistvo pripadnika ROSU – specijalne jedinice Kosovske policije, 26. jula 2011. godine, drugog dana pošto su pripadnici ROSU došli na prelaze Brnjak, koji se nalazi na teritoriji opštine Zubin Potok, čiji je Ristić tada bio predsednik.
 
Suđenje za ubistvo pripadnika ROSU, Envera Zumberija, počeće 19. decembra. Za ovo ubistvo terete se dva Srbina iz Zubinog Potoka, Radovan Radić i Milovan Vlašković, protiv kojih je još 5. maja tužilac EULEX-a podigao optužnicu, dok je pripremno ročište održano 26. maja. Takođe, postoji mogućnost da se optužnica i proširi, iako se još uvek ne zna da li se to odnosi na uključivanje novih dokaza, više lica, ili i jedno i drugo.

 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.