Ristić večeras kući sa porodicom; na saslušanju uskoro i Vulović?


Ristić se brani sa slobode i nada se pozitivnom ishodu; Uskoro i Vulović na saslušanju?


Posle pet časova ispitivanja u zgradi Osnovnog suda u Severnoj Mitrovici, bivši predsednik opštine Zubin Potok, Slaviša Ristić, nalazi se večeras u svojoj kući, gde će i dalje ostati, potvrdio je za KoSSev Ristićev advokat Ljubomir Pantović. Ristić je osumnjičen za ukupno 15 krivičnih dela – mahom iz 2011, a koja su grupisana u dva sudska predmeta, zbog čega je na današnjem saslušanju prisustvovalo dvoje sudija. Među delima koja mu se stavljaju na teret je i slučaj ubistva policajca Envera Zumberija koje se dogodilo 26. jula 2011, prilikom pokušaja specijalnih jedinica Kosovske policije da zauzmu prelaz Brnjak na krajnjem Severu Kosova. Ristiću su sudije danas izrekle meru obaveznog javljanja policiji dva puta nedeljno – u policijsku stanicu u Zubinom Potoku, ali i u Kosovskoj Mitrovici, zabranu prilaska svedocima i optuženima, a u narednim satima biće mu oduzet i pasoš. KoSSev nezvanično saznaje da se u narednim danima može očekivati i pojavljivanje Stevana Vulovića u sudu u Severnoj Mitrovici, ali i da bi slučaj Vulovića mogao biti važniji od slučaja Ristića.

“Moj branjenik je sada kući. On ima minimalno ograničenu slobodu kretanja. Srećan je što je sa svojom porodicom i što će se ovo rešiti. Sudije su danas videle da nema puno dokaza u predmetu tužioca i donele su ovakvu odluku,” rekao je Pantović. On je potvrdio da su Ristiću danas izrečene tri sudske mere, pre svega iz predostrožnosti u sudskom postupku.

“Tužilac je zatražio da se Ristiću odredi kućni pritvor, ali je sudija odbio taj predlog, zbog čega Ristić ima obavezu da se dva puta sedmično javlja policiji, jednom u policijsku stanicu u Zubinom Potoku, a jednom u Kosovskoj Mitrovici. Moraće i da preda pasoš, a iz predostrožnosti izrečena mu je i mera zabrane približavanja svedocima i optuženima,”  kazao je Pantović.

Na pitanje da li će se proširiti optužnica za ubistvo policajca Zumberija i na treću osobu – Slavišu Ristića, Pantović kaže da lično ne veruje da će se to desiti, iako postoji namera u samom sudu da do toga dođe, ali da – po njegovom mišljenju – nema dovoljno dokaza za tako nešto.

Povezan članak:

Slaviša Ristić od jutros na ispitivanju kod EULEX-a u sudu u Severnoj Mitrovici

Uprkos tome što se Ristiću na teret stavlja 15 krivičnih dela, uključujući i delo ubistva, Pantović kaže da je optimista kada je u pitanju ishod sudskog procesa protiv njegovog branjenika.

Pantović nema saznanja, međutim, da li će se i aktuelni kosovski gradonačelnik Zubinog Potoka, Stevan Vulović, protiv kojeg su takođe podignuta i optužnica i nalog za hapšenje – u  narednim danima pojaviti na sudu, navevši da on nije više Vulovićev advokat, već je to advokat iz Prištine.

Današnje saslušanje Slaviše Ristića trajalo je od 10 do 15 časova. Tužilac je bio Paskal Parsuns, a sudije – Roksana Komša, koja je sudija i u postupku protiv Olivera Ivanovića, kao i Vidar Stensland.

Veruje se da su proteklim mesecima i Ristić i Vulović boravili van Kosova.

Ristić je u intervjuu za NSPM početkom septembra posredno potvrdio da u proteklom periodu nije bio na Kosovu, jer mu je, kako je tada objasnio,  iz Beograda rečeno da se izvesno vreme ne pojavljuje na Kosovu, a što je on objasnio kao izuzetno tešku poziciju, jer "ne može večito da živi van KiM-a i van svoje kuće."

Uskoro i saslušanje Stevana Vulovića?

KoSSev nezvanično saznaje iz više izvora da se u narednim danima može očekivati i pojavljivanje Stevana Vulovića u sudu u Severnoj Mitrovici.

“Gotovo da je izvesno da će se slično ubrzo desiti i sa gospodinom Vulovićem i da će se i on odazvati pozivu suda,” rekao je danas za naš portal međunarodni izvor koji je želeo da ostane anoniman. Prema istom izvoru, slučaj Stevana Vulovića, uprkos zvaničnoj proceduri “mogao bi biti važniji” od slučaja Slaviše Ristića. 

Za sada je javnosti poznata informacija da se Vulović tereti za organizovanje bekstva Slobodana Sovrlića, u martu ove godine, iz policijske stanice u Zubinom Potoku.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.