Koha: Srbija pokušala da spreči učlanjenje Kosova u Frankofoniju, ali Kosovo dobilo diplomatsku bitku protiv Srbije

U svom jučerašnjem izveštaju Koha TV objavila je pismo koje je Srbija pre pet meseci poslala međunarodnoj organizaciji “Frankofonija” u pokušaju da spreči prijem Kosova u ovu organizaciju, a u čemu srpska diplomatija nije uspela, potvrđujući time informaciju da je kosovska diplomatija vodila dugu kampanju za prijem u ovu organizaciju. Kosovo je prekjuče dobilo status posmatrača u Frankofoniji na sastanku ove organizacije u Senegalu, a na kojem je učestvovala i kosovska predsednica, Atifete Jahjaga, zajedno sa ministrom inostranih poslova Enverom Hodžajem, dok je kosovski premijer Hašim Tači priznao da se do ovog članstva došlo posle “odlične duge kampanje lobiranja.” Koha ističe da je Kosovo osvojilo diplomatsku bitku protiv Srbije, a konsenzus o članstvu Kosova postigle su 77 zemlje članice Frankofonije, što znači da su se čak i zemlje koje nisu zvanično priznale nezavisnost Kosova složile da Kosovo bude član Frankofonije. Sa druge strane, nema detalja o tome ko je tačno uputio pismo iz Srbije, a u video prilogu na albanskom jeziku se može videti samo delić sadržaja pisma.

Pročitajte još: 

Kosovo posle "odlične duge kampanje lobiranja" za još jedno članstvo: Merci!

"U junu 2014. takozvana 'Republika Kosovo' je podnela zahtev za status posmatrača u OIF. Kosovo i Metohija je autonomna pokrajina Republike Srbije i njenih sastavnih delova, pod upravom misije UN (UNMIK), čiji je deo manda prebačen na Evropsku misiju (EULEX).

Predstavnici privremenih institucija samouprave na Kosovu i Metohiji jednostrano su proglasili nezavisnosti takozvane 'Republike Kosovo', 17. februara 2008. godine. U nameri da se ilegalno nametne na osnovu principa krivice 'accomplice' po pitanju statusa Kosova i Metohije, u suprotnosti je sa međunarodnim pravom, Poveljom UN, Rezolucijom 1244 (1999) Saveta bezbednosti UN i Helsinškog završnog akta.

Istovremeno stvara presedan koji preti ozbiljno da utiče na tekući međunarodni poredak i destabilizuje Zapadni Balkan i druge delove sveta. Evropska unija odbija da se bavi Kosovom i Metohijom kao nezavisnom državom imajući u vidu da pet država članica ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost ‘Kosova’, kao i veliki broj zemalja širom sveta, uključujući i 23 članova OIF-a," navodi se u pismu Srbije.

U ovom pismu Srbija ističe, kako navodi Koha, i da je posvećena dijalogu sa Kosovom i da zato ne treba dirati njen suverenitet i dodaje:

"Davanje statusa posmatrača u OIF takozvanoj 'Republici Kosovo' kao nezavisnoj državi bi ugrozilo suverenitet i teritorijalni integritet Republike Srbije, a što je u suprotnosti sa principima međunarodnog prava, Povelje UN, Rezolucija 1244 (1999) SBUN i Završni akt iz Helsinkija. S obzirom na to da oko polovina zemalja članica Frankofonije ne priznaju tzv. 'Republika Kosovo', takva odluka bi stavila u pitanje 'affectera' u radu Organizacije za druga pitanja i dovesti do nepotrebnog politikanstva.

Sve ovo pokazuje jasno da ne treba dati podršku takozvanoj 'Republici Kosovo' status posmatrača u OIF," istaknuto je u ovom navodnom pismu iz Srbije, a koje je objavila Koha TV.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.