I ove godine trodnevna „Epopeja OVK“; Kurti: Jašari nastavlja da živi kroz pripadnike KBS

„Miloševićeva fašistička Srbija“ je pre 25 godina pogrešno procenila da ubistvom Adama i Hamze može da ugasi OVK. Rasplamsavanje rata u Prekazu samo je još više podstaklo mobilizaciju i ujedinjenje“, poručio je danas kosovski premijer Aljbin Kurti. Pripadnicima KBS-a kazao je da Adem Jašari „nastavlja da živi kroz njih“, te ih upozorio da ne zaborave da nose uniformu koja „potiče od uniforme vrhovnog komandanta OVK“.

Započela je trodnevna „epopeja“ Ademu Jašariju, za Albance „legendarnog komandanta“ i „oca nacije“. Njega srpski državni izvori, međutim, i dalje kvalifikuju kao teroristu kojeg su policijske snage posle trodnevne opsade 5.,6., i 7. marta 1998, nakon što je prethodno odbio da im se preda – likvidirale u kući u Prekazu, uz celu porodicu koja se sa njim zabarikadirala.

Kao i prethodnih godine, trodnevna manifestacija „Epopeja Oslobodilačke vojske Kosova“ započeta je u Prekazu, gde se, prema navodima prištinskih medija, okupilo više stotina građana iz različitih delova Kosova, ali i Albanije i Severne Makedonije.

Obeležavanje je nastavljeno ceremonijom u kasarni Adem Jašari u Prištini kojoj su prisustvovali i kosovska predsednica, predsednik skupštine i premijer, kao i drugi prištinski zvaničnici.

Kurti pripadnicima KBS: Nosite uniformu koja potiče od uniforme Jašarija

Kurti je na ceremoniji postrojavanja KBS-a poručio pripadnicima ove formacije da je Adem Jašari „iako je poginuo za slobodu… nastavio da živi među vojnicima OVK, a potom i danas među pripadnicima Kosovskih bezbednosnih snaga“.

„Dakle, vi vojnici i podoficiri i oficiri Kosovskih bezbednosnih snaga, svaki put kada nosite svoju uniformu, ne zaboravite da nosite uniformu koja potiče od uniforme Adema Jašarija, vrhovnog komandanta Oslobodilačke vojske Kosova“, rekao im je Kurti.

Pripadnici KBS juče su svojim telima izradili portret Adema Jašarija, sa čime se u saopštenju za medije pohvalilo kosovsko Ministarstvo odbrane.

Kaže da Priština danas ispunjava viziju Adema Demaćija iz 80-tih o potrebi da „Kosovo ima vojsku“.

„Pomažemo Bezbednosnim snagama Kosova, koje su u procesu transformacije u Oružane snage Kosova, povećanjem osoblja i povećanjem kapaciteta, opremljanjem savremenim naoružanjem i obučavanjem u najboljim vojnim akademijama naših savezničkih zemalja“, kazao je Kurti.

Osvrnuviši se na događaje od pre 25 godina, Kurti je kazao da su članovi porodice Jašari „pružili otpor u svom rodnom gradu, gde su generacijama učili da vole svoju zemlju i gde su školovani da se i životom bore za njenu slobodu“.

„U porodici Šabana Jašarija u Prekazu, tri dana zaredom vodila se borba, pod oklopnom opsadom nekoliko hiljada pripadnika policije Srbije, koji su frontalnim vojnim mašinama ispalili granate i veoma intenzivno bombardovali Šabanove kuće, ubivši ukupno 59 ljudi“, kazao je Kurti.

On tvrdi da je „Miloševićeva fašistička Srbija“ tada pogrešno procenila da ubistvom Adama i Hamze može da „ugasi OVK i njenu pravednu borbu za oslobođenje Kosova“.

„Ali rasplamsavanje rata u Prekazu samo je još više podstaklo mobilizaciju i ujedinjenje naroda oko Oslobodilačke vojske Kosova, pošto je od nekoliko grupa naoružanih lica svojim poštenim i otvorenim ratom uspela da dobije i podršku NATO saveza i posebno Sjedinjenih Američkih Država, koje su se potom uključile u rat da bi zadale konačne udarce Srbiji i oslobodile Kosovo juna 1999. godine“, poručio je Kurti.

On podcrtava da je 1999. godine Kosovo „oslobođeno od osvajača i okupatora“, a potom i „postalo država“.

„Tako smo od potlačenog naroda i od okupirane zemlje u prošlom veku, u ovom veku postali moderno društvo koje poštuje ljudska prava i slobode, koje je izgradilo demokratsku državu, koja je svakim danom sve bolja, jača i progresivnija“, rekao je Kurti.

Kaže i da je Kosovo sposobno da zaštiti svoje građene i da je posvećeno stvaranju jednakih mogućnosti za sve.

Osmani: Kosovo nosi pečat porodice Jašari

Kosovska predsednica na istoj ceremoniji poručila je da je pre 25 godina „promenjen tok kosovske istorije“, te da je „pokazano svetu šta jedan narod može da postigne“.

„Epopeja i OVK nije samo priča o ratu i borbi, već priča o izdržljivosti, istrajnosti i nadi. To je priča o žrtvi, ali i priča o trijumfu nad zločinima koje je izazvao genocidni režim Srbije“, izjavila je.

„Ova sloboda i ova država nose pečat legendarnog komandanta Adema Jašarija, njegove porodice i 3.000 mučenika Oslobodilačke vojske Kosova i hiljada boraca koji su i danas među nama. Odaćemo im počast čuvanjem i negovanjem vrednosti za koje su pali“, rekla je Osmani.

Mehaj: Jašari živi među trupama KBS

Večeras se oglasio i kosovski ministar odbrane, Armend Mehaj, sa video snimkom ceremonije postrojavanja u kasarni u Prištini i uz poruku da je Adem Jašari bio „vođa svih mladića i devojaka koji su se pridružili Oslobodilačkoj vojsci Kosova“.

„Upravo iz junačkog Prekaza pronela se vest na svaki kraj Kosova, od Jašaraja do svake porodice, da rat neće biti lak, ali za otadžbinu se vredi boriti i ginuti do oslobođenja“, poručio je.

Kaže i da su borba Jašarija i OVK i „neustrašiv otpor osvajaču i okupatoru, bili jasan motiv za oslobođenje“, ali i povod za podršku NATO-a, kako bi se, dodaje Mehaj, „okončao srpski teror“.

„Danas, Adem i Hamez Jašari, žive među trupama Kosovskih bezbednosnih snaga, u ponosu i gvozdenoj volji naših vojnika, podoficira i oficira, mladića i devojaka koji pristojno nose amblem orla, našeg nacionalnog simbola, uniforma trupa koja će uskoro biti transformisana u Oružane snage Kosova“, poručio je Mehaj.

Ovu priliku je iskoristio da kaže da su KBS najveća investicija i da će samo da nastave da povećavaju svoje kapacitete, ali i da je njihov put članstvo u NATO.

Osim ceremonija u Prekazu i kasarni KBS, godišnjica je obeležena izdavanjem nove serije poštanskih markica sa likom Adema Jašarija.

Istu fotografiju objavilo je kosovsko ministarstvo spoljnih poslova, uz poruku:

„Danas se sećamo i odajemo počast sećanju na Adema Jašarija i njegovu porodicu koji su zapalili sveobuhvatni rat za nezavisnost, žrtvujući živote 59 članova porodice“.

„Njihova žrtva i otpor surovom režimu u Srbiji biće zauvek upamćeni i poštovani“, navedeno je u objavi na Tviter nalogu ovog ministarstva.

Haradinaj: Prekretnica nacionalne svesti

Da je danas posetio kompleks „Adem Jašari“ u Prekazu, lider AAK, Ramuš Haradinaj, saopštio je na svom Fejsbuk profilu.

Poručuje da je na današnji dan u ovom mestu došlo do „prekretnice nacionalne svesti“:

„Svesti za oslobođenje, gde je čitav narod prihvatio osvećenje da se bori do oslobođenja, na ovom mestu počivaju naše legende, naš komandant, Adem Jašari i porodica Jašari, takođe sa ovog mesta uvek odlazimo jači za sve one izazove i posao koj nas čeka“, naveo je Haradinaj.

Begaj: Porodica Jašari „kamen temeljac slobode Kosova“

Danas se na Fejsbuku oglasio i predsednik Albanije, Bajram Begaj, navodeći da odaje počast „heroju i legendarnom komandantu“, kao i „mučenicima za slobodu koji su dali svoje živote u bici posle trodnevnog otpora i herojstva“.

Kaže da je za „novu eru“ Kosova bilo neophodno „herojstvo Adema Jašarija i njegove porodice“.

 

„Epopeja OVK“ centralni je događaj naredna tri dana za albansku javnost i medije. Sutra se obeležavanje nastavlja u Prekazu. Zatim slede svečana sednica i Memorijalna akademija.

Sedmog marta u Prekazu će biti održana „noć vatri“, a na trgu u Srbici najavljen je umetnički program.

Izvori iz Beograda

Prema podacima FHP, od 58 članova porodice Jašari koji su sahranjeni kasnije, bilo je 18 žena, i 10 dece od kojih je nastarije imalo 16 godina. Nije ubijena samo 11-godišnja devojčica.

„Srpska policija je negirala bilo kakvu nezakonitost u napadima i tvrdila da je progonila ‘teroriste’ koji su napali policiju. Portparol policije negirao je ‘laži i izmišljotine’ o mučenju kako su javili neki lokalni i strani mediji i rekao ‘da policija nikada nije koristila takve metode, niti će ikada'“, naveo je Fond u jednom od svojih izveštaja.

Zvanični srpski policijski izvori, imaju suprotno tumačenje u odnosu na tumačenje sa Kosova:

Adem Jašari, sa svojim bratom Hamezom Jašarijem bio je vođa OVK, koju je zvanična Srbija videla kao terorističku grupu Jašari, koji su stradali sa članovima svoje porodice jer su odbili da se predaju u dreničkom selu Donjem Prekazu, istočno od Srbice, gde su živeli.

Srpske snage bezbednosti (PJP i SAJ) su okružile Jašarijevu porodičnu kuću i pozvale na predaju, dajući dvosatni rok za predaju. I dok se više desetina civila predalo i udaljilo sa lica mesta, iz Jašarijeve kuće započelo se sa upotrebom teškog naoružanja kada su ubijena dva policajca, a ranjena tri. Policija je potom uzvratila teškom artiljerijom i praktično uništila i Jašarijevu kuću, uz 56 članova Jašarijeve porodice.

Kosovski izvori navode 59 ubijenih članova Jašari porodice.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.