SL posle sastanka sa vlasnicima parcela u Drenu i Lešku: Sa njima se iz Prištine niko nije ni konsultovao, podnećemo žalbu

FOTO: Srpska lista

Kako je i najavljeno, predsednik PO opštine, kao i potpredsednik Srpske liste održali su danas sastanak sa vlasnicima parcela i njihovim naslednicima – čije je zemljište u januaru ove godine kosovska vlada odlučila da ekspropriše u mestima Dren i Lešak. Na sastanku su bili i predstavnici Leška, zaseoka Zaselje, sela Mekiniće i sela Dren.  

Radi se o zemljištu površine preko 80ha koje je kosovska vlada 16. januara odlučila da ekspopriše, odnosno proglasi od posebnog javnog interesa, za potrebe realizacije „infrastrukturnih projekata od javnog interesa“.

U pitanju je čitav jedan komad zemlje koji se iz dve katastarske zone, Dren i Lešak, oslanja jedan na drugu.

Kako nam je juče potvrđeno iz opštine Leposavić ovo zemljište koje kosovska vlada ekspropriše obuhvata i seosko groblje.

Ujedno, iz ove lokalne samouprave potvrdili su za KoSSev da je, pored groblja koje pripada opštini, oko 25ha privatan posed, a oko 57ha u vlasništvu šumskog gazdinstva „Ibar“.

Više o tome u posebnoj vesti: Šta se valja iza 80ha leposavićkog brda?

Najavili su sastanak sa vlasnicima privatnih poseda za danas, na kom su prisustvovali Zoran Todić i Igor Simić. Za njih ovde je reč o „otimanju srpske zemlje“.

„Kurtijev režim nastoji da otme zemlju ukupne površine više od 83 hektara pravnim nasiljem, kršeći sopstvene zakonske regulative, bez ikakvog predhodnog obaveštenja i konsultacija sa vlasnicima parcela, lokalnom samoupravom i legitimnim predstavnicima srpskog naroda“, naveli su iz Srpske liste nakon sastanka.

Kažu da su se sa vlasnicima i naslednicima ovih parcela, dogovorili da se angažuje pravni tim – koji će podneti žalbu na ovu „protivpravnu odluku kojom se pravnim nasiljem otima srpska zemlja“.

Naglasili su da je stvar još i gora, jer o ekproprijaciji vlasnici i naslednici, pa čak ni meštani opštine Leposavić – nisu bili obavešteni o odlukama iz Prištine.

„Niti ih je neko konsultovao niti pitao da li su saglasni sa ovom eksproprijacijom, kao ni vlasnike ovih parcela, jer znaju da bi dobili negativni odgovor. Nema govora da je ova odluka doneta u javnom interesu, već u interesu onih koji bi da Srbe proteraju sa Kosova i Metohije“, smatraju iz Srpske liste.

Posebno ih zabrinjava što zemljište obuhvata i seosko groblje: Kakav je to javni interes kojim se od našeg naroda i naše crkve otima čak i parcela na kojoj se nalazi i mesno seosko groblje u selu Dren, gde su sahranjeni naši najmiliji?

Poručuju i da će o svemu obavestiti Kancelariju EU u Prištini, UNMIK, OEBS, KFOR i predstavnike Kvinte.

„Zahtevaćemo da se prestane sa institucionalnim nasiljem od strane Prištine prema našem narodu, a sporna odluka ukine. Diktatorski režim Aljbina Kurtija mora prestati sa jednostranim potezima kojima svesno radi protiv interesa srpskog naroda koji vekovima žive na svojoj zemlji“, ističu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.