SL: Međunarodna zajednica da formira pravni tim za slučajeve protiv Srba, kosovski organi ih osuđuju i bez dokaza

Srpska lista
Foto: Srpska lista, Fejsbuk

Pozivamo kosovske institucije da pokrenu postupak i pozovu na odgovornost Dželjalja Svećlje i svakog drugog, ko nevinog čoveka proglašava unapred krivim, etiketirajući njega, njegovu porodicu i ceo srpski narod, poručili su upravo iz Srpske liste.

Njihova reakcija usledila nakon što je sinoć Specijalno kosovsko tužilaštvo izvestilo da je još jedan Srbin uhapšen za navodne ratne zločine na Kosovu.

U pitanju je muškarac inicijala Z.A, kojeg kosovske vlasti terete da je tokom februara i marta 1999. godine, kao službeno lice u policiji, počinio krivično delo „Ratni zločin protiv civilnog stanovništva“.

Sinoć se o hapšenju Z.A. odmah oglasio kosovski ministar unutrašnjih poslova, navevši da je on o tome „obavešten“.

„Danas sam obavešten da je uhapšen državljanin srpske nacionalnosti koji se tereti da je tokom 1999. godine, kao službeno lice, koristio nasilje, mučenje i maltretiranje nedužnih albanskih civila. Optužen je i da je u saradnji sa srpskim paravojnim strukturama učestvovao u prinudnom proterivanju građana Kamenice“, naveo je Svećlja.

Ipak, i dalje nedostaju informacije o tome kada je on tačno uhapšen i gde.

Kancelarija za KiM precizirala je danas da je zapravo u pitanju pripadnik Kosovske policije i otac troje dece iz sela Ajnovce u Kosovskoj Kamenici. Osudili su njgovo hapšenje, ali i  izjavu čelnika kosovskog MUP-a, zbog toga što ga je, kako kažu, proglasio krivim i pre suđenja i odluke suda.

Na to je danas skrenula pažnju i Srpska lista, poručivši da to posebno zabrinjava Srbe na Kosovu.

„Likovanje safari ministra Dželjalja Svećlje koji govori o zadovoljenju pravde i krivici Z.A, pre bilo kakve odluke suda – zabrinjava sve Srbe i svakog ko želi da veruje u pravo i pravdu čiji je osnovni postulat da niko nije kriv dok se ne dokaže suprotno, a što nažalost ne važi za Srbe na KiM“.

Osim što pozivaju kosovske institucije da se pokrene postupak protiv njega, pozivaju i predstavnike Kvinte, Kancelariju Evropske unije, Euleks, UNMIK, OEBS, i sve ostale da hitno formiraju pravni tim:

„Koji će pratiti slučajeve koji se protiv Srba vode pred kosovskim sudovima, jer izražavamo ozbiljnu sumnju da se Srbi optužuju bez ikakvih dokaza, pa čak i osuđuju i da se lažne optužnice koriste za progon preostalih Srba, posebno južno od Ibra“.

Povezane vesti: 

Kancelarija za KiM: Uhapšeni Z.A. je pripadnik KP, proglasili su ga krivim i pre suđenja

Svećlja nakon hapšenja Srbina Z.A.: Pravda kasni, ali je neizbežna

Uhapšen Srbin pod sumnjom da je izvršio ratni zločin 1999.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.