Kancelarija za KiM: Uhapšeni Z.A. je pripadnik KP, proglasili su ga krivim i pre suđenja

„Z.A. je pripadnik Kosovske policije i postavlja se logično pitanje kako je prošao sve neophodne provere i testove za rad u ovom organu, a sada je naprasno optužen za navodni ratni zločin?“, prva je reakcija Kancelarije za KiM, povodom sinoćnjeg hapšenja muškarca srpske nacionalnosti.

Kosovsko specijalno tužilaštvo saopštilo je da se on tereti da je tokom februara i marta 1999. godine, kao službeno lice u policiji, počinio krivično delo „Ratni zločin protiv civilnog stanovništva“.

Nije poznato gde je ovaj muškarac uhapšen, a odmah nakon njegovog privođenja, oglasio se i kosovski ministar unutrašnjih poslova, koji je poručio da je on o ovom hapšenju „obavešten“ te da je „pravda spora, ali neizbežna“.

Kancelarija za KiM danas je precizirala da, osim što se radi o pripadniku Kosovske policije, Z.A. je i otac troje dece iz sela Ajnovce u Kosovskoj Kamenici.

Ipak to što je policajac, smatraju, otvara opravdanu sumnju da su motivi njegovog hapšenja posve drugačije prirode.

„Tome u prilog ide i sinoćnje saopštenje Dželjalja Svećlje koji je Z.A. proglasio krivim i pre suđenja i odluke suda. To jasno govori da za Srbe na KiM nema ni prava ni pravde, da im se presude po političkom i etničkom ključu izriču u javnosti, čime im se krši pretpostavka nevinosti i uskraćuje pravo na pravično suđenje“.

Kancelarija za KiM, za Z.A. je odmah obezbedila besplatnu pravnu pomoć.

Predsednica privremenog organa Kosovske Kamenice, Tanja Aksić je obišla i ponudila pomoć i njegovoj porodici.

„Ovo je novi vid pritiska i maltretiranja kojem su izloženi Srbi na Kosovu i Metohiji, posebno južno od Ibra“, ističu iz Kancelarije.

Upravo njima, naglašavaju iz ove institucije, Priština u javnosti presuđuje i pre završetka samog sudskog procesa.

Kancelarija će i o ovom slučaju obavestiti međunarodnu zajednicu.

Povezane vesti: 

Svećlja nakon hapšenja Srbina Z.A.: Pravda kasni, ali je neizbežna

Uhapšen Srbin pod sumnjom da je izvršio ratni zločin 1999.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.