Skupština Kosova u petak o Nacrtu zakona o Trepči

Poslanici Skupštine Kosova glasaće ove nedelje o Nacrtu zakona o Trepči, potvrđeno je iz predsedništva skupštine. Za sada nema detalja o tome šta zakon predlaže, te kako će uticati na sudbinu Trepče, posebno u severnom delu Kosova i Metohije, kao i o tome da li će srpski poslanici prisustvovati ovoj sednici i eventualno glasati za zakon. 

Na nacrtu zakona radila je posebna komisija, koju je Vlada Kosova formirala 15. marta. Komisija ima 16 članova, među kojima su i dvojica Srba, Ranko Đokić i Ljubomir Marić, objavila je tada kosovska vlada. Međutim, tri srpska ministra glasala su protiv prilikom formiranja ove komisije. U međuvremenu je kosovska vlada nastavila sa svojim radom po pitanju ovog zakona, te je Kosovska agencija za privatizaciju prošlog meseca potpisala ugovor sa nemačkom kompanijom HPC u konzorcijumu sa kompanijom "Ernst & Young" – za sprovođenje studije izvodljivosti Trepče, po ceni od 598.920 evra. 

Krajem juna u prostorijama Trepče u Zvečanu održan je sastanak i šest kosovskih gradonačelnika većinski srpskih opština na KiM-u: Kosovske Mitrovice, Zvečana, Leposavića, Zubinog Potoka, Gračanice i Novog Brda, direktora Trepče, Jovana Dimkića, uz prisustvo kosovskog ministra za administraciju lokalne samouprave, Ljubomira Marića i pomoćnika direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petra Petkovića, kada je zaključeno da se "odluke o sudbini Trepče ne mogu donositi jednostrano i bez uvažavanja činjenice da se najvažniji kapaciteti ovog sistema nalaze na teritoriji opština sa srpskom većinom," a da će srpske opštine biti jedinstvene u odbrani Trepče. 

Iako su beogradski zvaničnici isticali da je "prava adresa za razgovor o Trepči " Beograd, a "mesto za rešavanje spornih pitanja o imovini pregovarački sto", kosovski pregovarači, međutim, do sada su odbijali da pregovaraju o Trepči, ističući da se "o imovini Kosova neće pregovarati".

I sam premijer Srbije Aleksandar Vučič je tokom poslednje posete KiM-u početkom aprila, kada je istovremeno posetio flotaciju u Leposaviću – istakao da se "pribojava" pokušaja kosovske strane da se izglasa poseban zakon kojim bi "Trepču pretvorili u javnu svojinu tzv. Republike Kosovo", ali i da će beogradska delegacija insistirati u Briselu da im se „jasno stavi do znanja da Srbija ne da neće u tome da učestvuje, već da to neće da dopusti", da se „zna ko je gradio“ flotaciju u Leposaviću, i Crnac i Belo brdo i „ko u njima radi“, te da će Vlada Srbije sa rukovodstvom Trepče – sačuvati Trepču, i ulagati u nju.

Na sednici, koja će se održati u petak, od 15 časova, poslanici će glasati i o predlogu Rezolucije u vezi sa telefonskim pozivnim brojem za Kosovo i "Rezoluciji o aktuelnoj političkoj situaciji u severnom delu Republike Kosovo", čija sadržina, takođe, u javnosti nije poznata, ali i o Nacrtu zakona o akreditovanju, Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o autorskim i "srodnim pravima".

Kosovski poslanici će istovremeno odabrati člana Tužilačkog saveta Kosova i razmatrati Izveštaj o stanju Kosovske civilne službe za 2015. godinu i izveštaj rada Statističke agencije Kosova za prethodnu godinu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.