Đurić: Ove nedelje sa narodom na KiM-u

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, izjavio je danas da će ove nedelje posetiti srpski narod na Kosovu i Metohiji i da ga u tome niko neće zaustaviti.

Odgovarajući na pitanje novinara zašto mu je zabranjena poseta Kosovu i Metohiji, Đurić je odgovorio kontrapitanjem – Zar zaista mislite da neko može da me onemogući da budem sa svojim narodom na Kosovu i Metohiji?

"Naravno da ću ove nedelje posetiti naš narod na Kosovu i Metohiji i da ću biti na severu Kosova i Metohije," rekao je on.

Pročitajte još:

Hodžaj ni danas Đuriću ne da ulazak na Kosovo i Metohiju?

MSP Kosova: Đurić danas ne može u Peć; Đurić: Najsramniji atak na verske slobode

Kosovska policija zaustavila Đurića: Prekršio protokol posete

Đurić je dodao i da je u stalnom kontaktu sa Republičkim javnim tužilaštvom zbog, kako je rekao, pokušaja pojedinih predstavnika privremenih institucija na KiM da ometaju slobodu kretanja, a čime krše zakone Srbije.

"Postoje indicije da su Hodžaj Enver, Tahiri Edita i još neke osobe iz Prištine upletene u pokušaj ometanja slobode kretanja zvaničnika i građana Srbije. Siguran sam da će u skladu s tim naši državni organi preduzeti mere," rekao je Đurić.

Direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marku Đuriću, odlukom kosovskog ministra spoljnih poslova, Envera Hodžaja, zabranjen je dolazak na Kosovo i Metohiju u sledeće dve nedelje, a odluka je doneta u konsultaciji sa premijerom Isom Mustafom i kosovskim bezbednosnim institucijama, javila je kasno sinoć RTK2, pozivajući se na Express.

Drugim srpskim zvaničnicima koji su danas planirali da obiđu sever Kosova poseta je dozvoljena. Nije, međutim, navedeno o kojim se to zvaničnicima i radi.

Podsetimo, Marku Đuriću Hodžaj nije ni 24. septembra dozvolio da poseti Peć, nakon što je saobraćajna patrola Kosovske policije iz Kosovog Polja pretprošle srede, 21. septembra, zaustavila vozilo u kojem se nalazio Đurić, zatraživši da on napusti Kosovo, ili će u suprotnom biti prinuđeni da ga uhapse, a prema izjavama samog prvog čoveka Vlade Srbije zaduženog za pitanje Kosova i Metohije, upravo je zahvaljujući okupljenom narodu sprečen pokušaj njegovog hapšenja i proterivanja.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.